Messze nem a legtehetségesebb, de a legbefolyásosabbnak tartott baranyai fideszes politikus egyértelműen Bánki Erik. Ez az állítás hosszú évek óta igaz. Most egy újabb közvetett, de elég erős bizonyíték van arra, hogy ő és egykori táskahordozója, Csizi Péter nyakig benne lehettek a pécsi buszbotrányban.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Nem csak azt beszélik, hosszú évek óta Bánki Erikről, hogy tehetségéhez és képességeihez képest erős ember a Fideszen belül (innentől persze az is érdekes, hogy akkor vajon, hogyan is lett ő a régióigazgató), de azt is, hogy valójában ő és egy hozzá közel álló fideszes kör állt valójában a Volvo-buszok beszerzésének kiagyalása és lebonyolítása mögött is. Magyarán, hogy a nagyon erősen korrupciógyanús buszbeszerzést névlegesen az akkori pécsi buszos cégvezetés és a pécsi városvezetés Bánki Erikék kottája szerint bonyolította le.

Erre persze továbbra sincs közvetlen bizonyíték, de az életszerűség (az egész NER tulajdonképpen jól ismert működési mechanizmusáról beszélek) mellett immáron a harmadik közvetett bizonyítékot kaptuk meg arról, hogy Bánki Eriknek talán mégiscsak van köze a pécsi buszbeszerzéshez. Az egyik az, hogy az ő egykori táskahordozója, volt asszisztense, Csizi Péter volt a pécsi buszcsere programmal megbízott helyi fideszes vezető, illetve hogy az egyik hozzá közel álló, sőt Bánkival rokonságban is álló pécsi gazdasági szakember is komoly befolyással bírt a buszbeszerzésben, szakértőként részt vett ugyanis az előkészítésben előbb a volt pécsi polgármester, Páva Zsolt, utóbb a pécsi buszos társaság megbízásából. A másik közvetett bizonyíték Bánki vélelmezett szerepére, hogy a buszos per harmadrendű vádlottja, aki ráadásul bűnösnek vallotta magát, az eddigi ismereteink szerint sem Pécshez, sem a Tüke Buszhoz, sem a holland közvetítő céghez, sem az ügy más ismert szereplőjéhez nem kapcsolható, Bánki Erikhez azonban igen, erről többször is írtunk, egy német céges kapcsolaton keresztül.

A napokban pedig a Szabad Pécs hozzájutott egy olyan repülőgép utaslistához, amely több dátumra és több légitársaság hollandiai célállomású járatára vonatkozik, és amelyek egyikén, 2015 áprilisában együtt utazott Hollandiába Csizi Péter és Bánki Erik. Az utaslistát a Magyar Hang is megkapta, a hetilap mai számában megjelent erről egy cikk náluk is, de ITT is olvasható belőle részlet. A hollandiai célra egyébként a fent említett szakértő is elutazott két alkalommal is, úgy tudjuk, az egyik alkalommal a buszos cég, a másik alkalommal Páva Zsolt megbízásából és kifejezetten a buszos beszerzés miatt.

A Szabad Pécs igyekezett elérni Bánki Eriket és Csizi Pétert is az általunk ismert telefonszámon, de nem reagáltak az üzenetünkre és nem vették fel a telefont. A Magyar Hang is csak Bánki Eriket érte el, de ő a lap szerint tagadta, hogy a buszos ügy miatt jártak volna Hollandiában.

A dátum mindenesetre stimmelhet, akkor már előkészítés alatt állt a buszos ügylet, és a per elsőrendű vádlottja is azért kezdeményezte az utaslisták bíróságnak való kiadását, mert szerinte ezzel is bizonyítható, hogy nem neki kellene a vádlottak padján ülnie.

Cikkeink a Volvo-gate-ről ITT OLVASHATÓK.

Címkék:
KategóriákMETÁL