Szerdán délután eldől, hogy Bodnár Imre pécsi ügyvéd is indulhat-e az előválasztáson Baranya 1-es számú választókerületében. Ellenfelei, Mellár Tamás és Nemes Balázs indulása biztos. Mindegyikük szerint a verseny és az előválasztás is jó dolog, habár Mellár szerint más szisztéma szerint jobb lett volna a lebonyolítás.

A cikk a hirdetés után folytatódikA 2022-es parlamenti választás történelmi lesz, két okból is. Az egyik, az objektív, tényszerű ok, hogy soha nem volt még olyan parlamenti választás hazánkban, amelyet megelőzően ilyen szintű és koordinált ellenzéki összefogásra lett volna példa, és ilyen volumenű előválasztás előzte volna meg a tényleges kampányt és szavazást.

A másik, már nem 100%-osan objektív és tényszerű oka a történelmi jelző indokoltságának – ugyanakkor nagyon sokan vallják ezt –, az az, hogy amennyiben nem sikerül legyőzni 2022 tavaszán a Fideszt, akkor az nem csak az új ciklust jelentő négy, hanem valójában legalább nyolc, akár 10-12 évre is a Fidesz hatalmának (további) bebetonozódását jelenti. Sőt, ezzel együtt attól is tartanak a legpesszimistábbak, hogy nem konszolidálódás, hanem további elszigetelődés és radikalizálódás felé robog majd az ország.

Az ellenzék talán ezt is felismerte, s nem csak azt, hogy a legerősebb ellenzéki pártok sem képesek önmagukban arra, hogy a Fideszt legyőzzék. A végeredmény így is, úgy is az lett, hogy a pártok vezetői megállapodtak a koordinált jelöltállításban, és abban, hogy az egyéni országgyűlési választókerületekben a hat demokratikus ellenzéki párt szövetségének egy-egy képviselőjelöltje indul majd a fideszes jelölttel szemben 2022 tavaszán – illetve azóta két további kisebb párt és egy szervezet is csatlakozott.

Mindenhol egy közös jelölt

Az egyezség szerint lesz ellenzéki előválasztás, most ősszel, amely során a választókerületenkénti egy közös képviselőjelölteket és az egy közös miniszterelnökjelöltet kiválasztják. Ráadásul azok, akik egy körzetben alulmaradnak az előválasztáson, az indulásukkor vállalják azt is, hogy visszalépnek az indulástól. Az előválasztás tétje tehát nem kicsi, többszörösen sem az.

400 ajánlás

Az előválasztáson induló jelölteknek a saját választókerületükben 400 ajánlást is be kell gyűjteniük. Ezt megelőzően pedig, az elmúlt hétvégéig be kellett adniuk a jelentkezésüket. Az egyik legfontosabb dokumentum, amit az aspiránsoknak csatolniuk kellett, egy, valamelyik ellenzéki párttól kapott befogadó nyilatkozat volt. Az jelölte ki ugyanis azt, hogy az adott képviselőjelölt-jelölt, előbb az előválasztáson, majd a 2022. tavaszi országgyűlési választáson aratott győzelme esetén melyik párt parlamenti frakciójának tagja lesz.

Egy adott választókerületben egy párt csak egy jelöltet nevezhet, egy jelöltnek adhat befogadó nyilatkozatot.

Ha ezzel, és más, szükséges papírokkal és feltételekkel rendelkezik a jelölt, akkor indulhat az előválasztáson.

A bizottság támogatása kell

Formailag azonban ehhez előzően az is kell, hogy  az előválasztási bizottság támogassa a jelölt indulását. Erről szavaznia kell az ellenzéki előválasztási bizottság hat tagjának, a hat együttműködő ellenzéki párt egy-egy képviselőjének. A szavazás után az kapja meg a bizalmat, akit mind a hat bizottsági tag támogat. Ez a szavazás a hétvégén megtörtént. Azokról pedig, mert többen is vannak, több mint húszan országosan a majdnem 300 jelentkezőből, akik nem kapták meg az első körben a hat igen szavazatot, szerdán lesz egy újabb szavazás. Itt már elég egyszerűbb többséget megszavazni, azaz négy igennel már jelölt lehet valaki az előválasztáson.

A helyzetet bonyolítja kissé, hogy egy adott párt ugyan csak egyetlen személlyel köthet befogadó nyilatkozatot, egy adott választókerületben, de támogatni elviekben több indulót is támogathat, ezt semmi sem zárja ki.

Alaphelyzetek

Vagyis alapvetően három-négy alaphelyzet lehet. Lehet olyan, hogy egy pártnak egy választókerületben nincs jelöltje, és nem is támogat senkit, habár ez a legkevésbé valószínű. Lehet olyan, hogy nincs jelöltje, de támogat egy indulót, és olyan is, hogy nincs jelöltje és támogat több indulót is. És az a helyzet is előállhat, hogy van saját jelöltje, és csak őt támogatja, valamint olyan is, hogy van saját jelöltje, de több egy vagy több más ellenzéki jelöltet is támogat.

Négy helyett három. Vagy kettő?

Mint tegnap megírtuk, az egyik, Pécset is érintő baranyai körzetben, Baranya 1-es számú választókerületében hárman indulnának az előválasztáson. Volt egy negyedik aspiráns is, de ő visszalépett az előválasztáson való megmérettetéstől. Az már biztos, hogy Mellár Tamás és Nemes Balázs elindul az előválasztáson, Bodnár Imre pécsi ügyvéd helye azonban még nem biztos, ő ugyanis nem kapta meg a hétvégén a hat igen-szavazatot, így róla is szavaznak majd holnap délután. Ha legalább négy pártküldött igent mond az indulására, akkor ő is továbbléphet. Ha pedig ezt követően sikerül legalább 400 érvényes ajánlást begyűjtenie, akkor rá is szavazhatnak majd ősszel azok, akik elmennek az előválasztásra.

Mint írtuk tegnap, csak az volt biztos, hogy dr. Bodnárnak nem lett meg a szükséges hat szavazata, és tudomásunk szerint a Párbeszéd volt az, amelyik ellene szavazott, de azt nem tudtuk, hogy pontosan hogyan alakult a szavazás.

Teljesen biztos információnk ma sincs erről, de nem hivatalos értesülésünk szerint Bodnár négy igen és egy nem-szavazatot kapott, egyvalaki pedig tartózkodott. Vagyis, ha meg tudja ismételni ezt az eredményt, akkor indulhat az előválasztáson. Ha azonban a korábbinál kevesebb igent kap, abban az esetben nem lehet az előválasztáson induló jelölt.

Az más kérdés, hogy ebben az esetben is dönthetne úgy, hogy elindul tavasszal, de erre az ő esetében vajmi kevés reális esélyt látunk.

Igen, az MSZP

A Szabad Pécs már tegnap is kereste Bodnár Imrét, aki akkor azt mondta, megerősíti, hogy beadta a jelentkezését az előválasztásra, azaz volt befogadónyilatkozata, tegnap azonban többet nem kívánt mondani. Lapunk ezért más forrásokból, de megtudta, hogy dr. Bodnár Imrének az MSZP adott befogadó nyilatkozatot (vagy végül az övékét választotta).

Ma ismét beszéltünk vele, s ma már azt mondta, cikkünk megjelenését követően megerősíti, hogy az MSZP-től kapott befogadó nyilatkozattal adta be a jelentkezését az előválasztásra, azaz ha végül indulhat, nyer, és majd 2022 tavaszán is nyer, akkor az MSZP parlamenti képviselőcsoportjának tagja lesz. Vagyis, mint hangsúlyozta, ő nem párttagként, hanem független jelöltként, civilként el tud indulni, zászlajára tűzve az elszámoltatást, az MSZP-s befogadó nyilatkozatnak köszönhetően – persze ehhez még meg kell várni a szerdai szavazás alakulását.

Dr. Bodnár Imre is elmondta kérdésünkre, hogy időben és hiánytalanul leadta a jelentkezését a hétvégén, ami így szabályos volt, éppen ezért csodálkozott is, hogy nem kapott az első alkalommal zöld utat. A háttérről annyit mondott, hogy ő is azt az információt kapta, hogy a Párbeszéd volt az, amelyik nemmel szavazott, azaz nem támogatta az indulását. Hozzátette: azt gondolja, és azt reméli, hogy csupán technikai jellegű probléma történt, és így holnap megkapja az induláshoz szükséges engedélyt.

Dr. Bodnár

Magát esélyesnek tartja, ellenkező esetben nem is indult volna, nem jelentkezett volna a feladatra. Sőt, mint mondta, nagyon bízik abban, hogy a választók úgy látják majd, hogy az ő személye a parlamentben garancia lehet arra, hogy az elszámoltatást országos színtérre is kiterjesztik majd. Hangsúlyozta ugyanis, hogy a pécsihez hasonló elszámoltatás sehol másutt nem volt az országban 2019 őszét követően, pedig több helyen is volt azért váltás.

Ők nekiálltak ennek a munkának, amit persze előzőleg ígértek is a választóknak, és már most vannak kézzelfogható eredmények, persze a munka még tart, az eljárások egy része még tart, különböző szakban vannak az ügyek, de rengeteg munka van benne, amire szerinte büszkék lehetnek.

Arra a kérdésünkre, hogy aggasztja-e az előválasztás lebonyolítása, annak tisztasága abból a szempontból, hogy esetleg fideszes szavazók elmennek és a Fidesznek legkedvezőbb jelöltre voksolnak, avagy egy kevésbé esélyes jelölt mögötti sikeres mozgósítás miatt gyengébb indulókkal kell az ellenzéknek nekifutni 2022-re, nemmel, vagy nemekkel válaszolt. Nem tart az előválasztás meghekkelésétől, és az előválasztást kifejezetten jó dolognak tartja, sőt marketingértéke is van, ezért szerinte, aki nyer, az mindenképpen nagyon erős jelölt lesz. Azt reméli, hogy jövő tavasszal nyer az ellenzék és a NER lebontása, az alkotmányos rend visszaállítása megkezdődhet.

Nemes

Mellár Tamás másik kihívója (hiszen Mellár a körzet országgyűlési képviselője) Nemes Balázs. Amíg Mellár Tamást a Párbeszéd indítja, MSZP-s és LMP-s, illetve jobbikos támogatással, addig Nemes Balázs a Momentum jelöltje, DK-s támogatással. Dr. Bodnár Imre mellett az előválasztási kampány bedurvulása előtt feltettünk több kérdést a másik két aspiránsnak, Mellár Tamásnak és Nemes Balázsnak is, Utóbbitól is megkérdeztük azt, hogyan látja az előválasztás esélyeit, saját magát mennyire tartja esélyesnek?

Nemes Balázs úgy felelt, hogy dinamikus kampányt visz, erős utcai jelenléttel, emberek között kampányol, és nagyon jók a visszajelzések. A választópolgárok nagyra értékelik a folyamatos jelenlétet, a csütörtök délutáni pultjuk Árkád felsőnél, illetve a vasárnap reggelenkénti pultjuk a vásárban is nagyon népszerű. Szerinte nagyon jó irányba haladnak, és ezzel a lendülettel folytatják a munkát. 

Megkérdeztük azt is, hogy tart-e attól, hogy nem lesz teljesen biztonságos, és nem lesz esetleg teljesen tiszta az előválasztás. Utóbbit arra értettük, hogy szerinte az előválasztást maniplulálhatja-e esetleg olyan csoport vagy szervezet, akár pl. a Fidesz is, hogy a végeredmény a kormánypártok számára kedvező legyen. Illetve hogy nem csak emiatt, hanem pl. a pártok mozgósításának sikere vagy éppen kudarca miatt tart-e attól, hogy végül a 2022 tavaszi esélyeket illetően nem a legesélyesebb jelölt nyeri majd meg az idén őszi előválasztást? Nemes Balázs azt írta, hogy az előválasztási rendszer még az országgyűlési választásnál is biztonságosabb, bármilyen rendellenességre azonnal fény derül. Sokan vigyáznak a szavazás tisztaságára, egyúttal itt is bátorítanék mindenkit hogy csatlakozzon a szavazóbiztosokhoz és vegyen részt ebben a demokratikus folyamatban.

Azt nem tartja reálisnak, hogy kifejezetten elkötelezett Fidesz-szavazók nagy számban részt vegyenek az előválasztáson, csak azért, hogy így manipuláljanak. A szavazást ráadásul előregisztráció előzi meg, de az biztos, hogy a mozgósítás nagyon sokat számít majd. Azt sem lehet igazából definiálni szerinte, hogy ki számít erős vagy kevésbé erős jelöltnek. Sőt, a mérések alapján Baranya 1. az ellenzék számára legkönnyebben nyerhető tíz választókerület egyike. És az egyik pártnak sem érdeke, hogy a Fidesz végül behúzzom egy ilyen választókerületet, ahol az ellenzék győzelme valószínűsíthető. 

Megkérdeztük azt is, hogy mennyire tartja szerencsésnek, hogy dr. Bodnár Imre indulása csak a második körben dől el, hogy a korábban mindenki számára nyitottnak beharangozott előválasztás előkészítése során ilyen esetek is előfordultak? Illetve azt is, hogy mennyire érezné szerencsétlennek vagy éppen szerencsésnek, ha szerdán sem kapná meg az induláshoz szükséges többséget dr. Bodnár Imre? Nemes Balázs úgy reagált, hogy ez az ügy az Országos Előválasztási Bizottság hatásköre, különösebb ráhatása neki nincs, a kampányát pedig nem érintik a különböző pártok és jelöltek konfliktusai. Ő továbbra is a választókért és a városáért dolgozik, ahogyan tette eddig is. „Mert hiszem, hogy Pécs jobbat érdemel!” – idézte a politikai szlogent zárszóként.

Mellár

Dr. Mellár Tamás megkeresésünkre egyértelműen azt mondta, hogy ő támogatja és szereti a versenyt, azaz nem ellenzi azt, hogy Bodnár Imre is elindulhasson az előválasztáson. Két okból is rákérdeztünk erre a nyugalmazott pécsi közgazdászprofesszornál, a Párbeszéd-frakcióban politizáló országgyűlési képviselőnél. Az egyik, hogy ő korábban nagyon sokszor beszélt arról, hogy előválasztásra és minél több civil politikába való bevonására van szükség. A másik pedig az, hogy éppen a Párbeszéd volt az, amely ellene ment dr. Bodnárnak, a Mellár Tamást jelölő párt. Arra, hogy mi és miért történt Budapesten, Mellár Tamás azt mondta, hogy ő nem volt ott, nem tagja a döntőbizottságnak, ezért nincs konkrét információja a szavazás menetéről és hátteréről, így arról sem, miért nem támogatták a pécsi ügyvéd indulását. Azt azonban megjegyezte, hogy míg ő nagyon fontosnak tartja az előválasztást és annak intézményét, és erről valóban beszélt, arról is hallhatták és olvashatták már a véleményét, hogy mit gondol az előválasztás lebonyolításáról. Bízik benne, hogy végül nem igazolódnak be ezek a félelmek, de szerinte van veszélye annak, hogy az előválasztáson akár külső politikai támadás-manipuláció bekövetkezik (pl. sok fideszes szavaz majd és nem pusztán kíváncsiságból), vagy éppen olyan szervezetnek jön majd jól ki a lépés, a mozgósítás, a saját szavazók elvitele, amely párt és/vagy jelölt nem a legesélyesebb lesz 2022-ben, márpedig minden közvetlen mandátum megszerzése létfontosságú az ellenzéknek, hogy vissza lehessen állítani az alkotmányos rendet és lebontani a NER-t.

Az esetleges esélyekről úgy nyilatkozott, hogy volt egy mérés idén tavasszal az ellenzéki jelöltekről, amelyen ő szerepelt a legjobban a választókerületben, ugyanakkor szerinte ezt nem csak azért nem kell alapul venni, mert nem most volt, hanem azért is, mert arra voltak kíváncsiak a kérdezők a felmérés során, hogy kit tart a válaszadó legesélyesebbnek 2022 tavaszán a fideszes jelölt legyőzésére. Ugyanakkor az előválasztást más is megnyerheti. Ráadásul – és ezt e sorok írója jegyzi meg – azóta nem csak változott a jelöltek személye, a már említett negyedik aspiráns visszalépésével és dr. Bodnár belépésével, de tudomásunk szerint a Mindenki Pécsért Egyesület körüli gubancok is akkoriban kezdődtek, pontosabban az elmúlt hetekben romlott meg vészesen Péterffy Attila és Mellár Tamás kapcsolata.

Mellár Tamás szerint a legszerencsésebb az lett volna, ha az előválasztáson nem egyetlen jelöltre szavaznak, nem ikszelnek, mint a rendes szavazásnál, hanem egy prioritási sorrendet kell felállítani, azaz az, akit győztesnek hoznak ki, valóban a legesélyesebb ellenzéki jelölt lehetett volna ebben a szisztémában.

Arra, hogy mit gondol arról, hogy az MSZP lehet a befogadó pártja az ő ellenfelének, dr. Bodnár Imrének, amely párt az ő plakátjain is ott van támogató pártként, Mellár Tamás azt mondta, hogy ezt elviekben semmi sem tiltja. Az előválasztási szabályzat szerint ugyanis, hangsúlyozta, nem tilos többeket is támogatni (nem jelölni, támogatni), de ezzel szerinte az a veszély is jár, hogy az adott párt figyelme megoszlik a jelöltek közt, nem azonos módon és lehetőségekkel tud egy párt egy jelölet úgy támogatni, hogy nincs más indulója. Magyarán Mellár nem tartja szerencsésnek, ha egy párt több jelöltet is támogat egy adott körzetben, mert adott esetben akár kevésbé hatékony támogatói tevékenységet tudnak majd végezni.

KategóriákMETÁL