?Felsőbb utasításra? kérték az áthelyezését a kirúgott pécsi vagyonőrnek – ezt Molnár József pécsi biztonsági őr nyilatkozta szerdán a Magyar Nemzetnek. Azt kérdezte a lap tőle, hogy mivel indokolta azt a felettese, hogy elküldik az állásából. A 63 éves pécsi férfi az egyik legnagyobb magyar vagyonvédelmi cégnek dolgozott vagyonőrként, bejelentett munkvalállalóként, ugyanakkor még próbaidős volt, tehát hivatalosan nem is kellett indokolni a felmentését.

A cikk a hirdetés után folytatódikAzt, hogy ?felsőbb utasításra? küldték el, szóban mondta neki az egyik felettese. Azt viszont, hogy ez mit jelent, a cég vezetését, a pécsi városvezetést, vagy esetleg Kósa Lajosék ?szólhattak le?, nem tudni. Ő azt állítja mindenesetre, hogy neki ezt mondták a múlt szerdán, Kósa Lajos pécsi látogatásának a másnapján. A közvetlen felettese még aznap leszúrta őt azért, mert hagyta, hogy egy fehér gyógyszerszállító furgon – egyébként a tilosban – megálljon, és árut pakoljon. A pécsi városháza gazdasági bejáratáhpz közel működik egy gyógyszertár is. A kapu előtti parkolóhelyen megállni sem lenne szabad, mert megnehezíti a pécsi városházára történő ki- és behajtást.

Márpedig a múlt kedden Kósa Lajos sofőrje (illetve egyes, nem megerősített hírek szerint nem is a hivatalos sofőr, hanem Kósa egy közvetlen, fiatal munkatársa vezetett) a miniszteri Skoda Superb két oldalát is meghúzta, amikor Kósa megérkezett Pécsre, és annyira nem akart a rá váró újságírókkal találkozni, hogy autójával a városháza kis, elzárt parkolójáig autózott. Közben azonban az autót baleset érte a kapuban.

Mint arról a Szabad Pécs kedden este beszámolt, elsőként a Blikk írta meg, hogy az idős vagyonőr három hete szolgált körülbelül a cégnek, és a múlt kedden az volt a feladata, hogy Kósa-miniszter pécsi látogatásakor biztosítsa a helyszínt.

Csakhogy, mint azt most a Magyar Nemzetnek is elmondta Molnár József, őt már tíz óra előtt kirendelték felügyelni az utcára, de a miniszter autója csak dél után, a tervezettnél jóval később érkezett meg, és neki nem sokkal dél előtt a mosdóba kellett mennie. Még visszaért Kósáék megérkezése előtt, de pechjére az azt megelőző percekben befutott a gyógyszerszállító furgon is.

Az egyik felettese másnap kérdőre vonta, hogy miképpen is történhetett meg mindez, majd két nap szabadságra küldték, végül elbocsátották.

Lapunknak Molnár József azt mondta, hogy elvileg nem akarták elküldeni, csupán áthelyezni egy másik szolgálati helyre, de jelenleg nem találtak neki olyat, ahová mehetett volna, ezért még a próbaidő lejárta előtt felmondtak neki. A férfi el van keseredve, bő két éve van vissza a nyugdíjazásáig, és most ismét munka nélkül van. Március elsejétől állt szolgálatba, most pedig már állás nélkül van, az előző öt évben is vagyonvédelmi cégeknél dolgozott, ezen a területen kíván elhelyezkedni, s bár bízik benne, hogy lesz lehetősége, attól kicsit tart, hogy mikor tud majd újra munkába állni. 

Mint az a Magyar Nemzet online kiadásának cikkében is olvasható, az ügy kipattanása után Kósa Lajos nyílt levélben fordult Páva Zsolt pécsi polgármesterhez, amelyben azt írja: sajtóhírekből értesült arról, hogy a pécsi városházánál szolgálatot teljesítő idős munkatársat elbocsátották állásából, azzal az indoklással, hogy éppen akkor hagyta el szolgálati helyét, amikor ő megérkezett.

 

?Az ott kialakult incidensért nem tartom őt felelősnek, ezért arra kérem Polgármester urat, hogy gyakoroljon méltányosságot, és ha egyetért a javaslatommal, intézkedjen, hogy az idős úr továbbra is elláthassa feladatát”.

 

-közölte a miniszter.

 

Hogy mi lesz végül Páva Zsolték döntése, nem tudjuk, de mivel az érintett miniszter kérte, vélelmezzük, hogy engednek neki, és újra lesz munkája a városházán Molnár Józsefnek. Főleg, hogy nem tudni azt biztosan, hogy a városháza bármi módon beleszólt-e ebbe az ügybe. Az biztos, hogy a Szabad Pécs megkereste szerdán délelőtt a pécsi önkormányzatot ebben az ügyben, de ezúttal sem kaptunk választ a kérdéseinkre. Azt kérdeztük Jó napot! Szeretnénk megtudni, hogy a vagyonőrrel kapcsolatban ki kereste meg a városházáról a céget, hogy intézkedjen a férfi elbocsátásáról vagy áthelyezéséről. Illetve, ha mégsem érkezett ilyen jelzés a városházán külsős megbízással a védelmet ellátó cég felé, akkor tudnak-e, avagy kívánnak-e tenni valamit az elbocsátott vagyonőr védelmében. Nem bonyolult kérdések ezek, egy, a közvéleményt láthatóan érdeklő ügyben. Ha nem tudnak rá válaszolni, mert nem képesek rá, az ugyanolyan rossz a véleményünk szerint, mintha a választóik egy része, több ezer ember által naponta olvasott, hivatalosan bejegyzett hírportálnak szándékosan nem válaszolnak.

Ugyancsak válasz nélkül hagyott minket a korábban, a 2010-es kormányváltásig Pintér Sándor belügyminiszter érdekeltségébe tartozó Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. nevű vagyonvédelmi cég – ők látják el a pécsi önkormányzat védelmét. Nekik szintén írt a Szabad Pécs szerdán délelőtt azt kérdezve, hogy ki hozta meg a döntést az elbocsátásról, kért-e az elbocsátást bárki is a pécsi városházáról, vagy valamelyik kormányzati szervtől tőlük. Azt is megkérdeztük, hogy lehetőségként felmerült-e esetleg az, hogy nem elküldik, hanem csupán áthelyezik, másik állomáshelyre küldik a dolgozót – ez utóbbiról Molnár József, mint fentebb olvasható, nyilatkozott.

 
KategóriákMETÁL