?Felsőbb utasításra? kérték az áthelyezését a kirúgott pécsi vagyonőrnek – ezt Molnár József pécsi biztonsági őr nyilatkozta szerdán a Magyar Nemzetnek. Azt kérdezte a lap tőle, hogy mivel indokolta azt a felettese, hogy elküldik az állásából. A 63 éves pécsi férfi az egyik legnagyobb magyar vagyonvédelmi cégnek dolgozott vagyonőrként, bejelentett munkvalállalóként, ugyanakkor még próbaidős volt, tehát hivatalosan nem is kellett indokolni a felmentését.

A cikk a hirdetés után folytatódikAzt, hogy ?felsőbb utasításra? küldték el, szóban mondta neki az egyik felettese. Azt viszont, hogy ez mit jelent, a cég vezetését, a pécsi városvezetést, vagy esetleg Kósa Lajosék ?szólhattak le?, nem tudni. Ő azt állítja mindenesetre, hogy neki ezt mondták a múlt szerdán, Kósa Lajos pécsi látogatásának a másnapján. A közvetlen felettese még aznap leszúrta őt azért, mert hagyta, hogy egy fehér gyógyszerszállító furgon – egyébként a tilosban – megálljon, és árut pakoljon. A pécsi városháza gazdasági bejáratáhpz közel működik egy gyógyszertár is. A kapu előtti parkolóhelyen megállni sem lenne szabad, mert megnehezíti a pécsi városházára történő ki- és behajtást.

Márpedig a múlt kedden Kósa Lajos sofőrje (illetve egyes, nem megerősített hírek szerint nem is a hivatalos sofőr, hanem Kósa egy közvetlen, fiatal munkatársa vezetett) a miniszteri Skoda Superb két oldalát is meghúzta, amikor Kósa megérkezett Pécsre, és annyira nem akart a rá váró újságírókkal találkozni, hogy autójával a városháza kis, elzárt parkolójáig autózott. Közben azonban az autót baleset érte a kapuban.

Mint arról a Szabad Pécs kedden este beszámolt, elsőként a Blikk írta meg, hogy az idős vagyonőr három hete szolgált körülbelül a cégnek, és a múlt kedden az volt a feladata, hogy Kósa-miniszter pécsi látogatásakor biztosítsa a helyszínt.

Csakhogy, mint azt most a Magyar Nemzetnek is elmondta Molnár József, őt már tíz óra előtt kirendelték felügyelni az utcára, de a miniszter autója csak dél után, a tervezettnél jóval később érkezett meg, és neki nem sokkal dél előtt a mosdóba kellett mennie. Még visszaért Kósáék megérkezése előtt, de pechjére az azt megelőző percekben befutott a gyógyszerszállító furgon is.

Az egyik felettese másnap kérdőre vonta, hogy miképpen is történhetett meg mindez, majd két nap szabadságra küldték, végül elbocsátották.

Támogasd a Szabad Pécs működését!

Lapunknak Molnár József azt mondta, hogy elvileg nem akarták elküldeni, csupán áthelyezni egy másik szolgálati helyre, de jelenleg nem találtak neki olyat, ahová mehetett volna, ezért még a próbaidő lejárta előtt felmondtak neki. A férfi el van keseredve, bő két éve van vissza a nyugdíjazásáig, és most ismét munka nélkül van. Március elsejétől állt szolgálatba, most pedig már állás nélkül van, az előző öt évben is vagyonvédelmi cégeknél dolgozott, ezen a területen kíván elhelyezkedni, s bár bízik benne, hogy lesz lehetősége, attól kicsit tart, hogy mikor tud majd újra munkába állni. 

Mint az a Magyar Nemzet online kiadásának cikkében is olvasható, az ügy kipattanása után Kósa Lajos nyílt levélben fordult Páva Zsolt pécsi polgármesterhez, amelyben azt írja: sajtóhírekből értesült arról, hogy a pécsi városházánál szolgálatot teljesítő idős munkatársat elbocsátották állásából, azzal az indoklással, hogy éppen akkor hagyta el szolgálati helyét, amikor ő megérkezett.

 

?Az ott kialakult incidensért nem tartom őt felelősnek, ezért arra kérem Polgármester urat, hogy gyakoroljon méltányosságot, és ha egyetért a javaslatommal, intézkedjen, hogy az idős úr továbbra is elláthassa feladatát”.

 

-közölte a miniszter.

 

Hogy mi lesz végül Páva Zsolték döntése, nem tudjuk, de mivel az érintett miniszter kérte, vélelmezzük, hogy engednek neki, és újra lesz munkája a városházán Molnár Józsefnek. Főleg, hogy nem tudni azt biztosan, hogy a városháza bármi módon beleszólt-e ebbe az ügybe. Az biztos, hogy a Szabad Pécs megkereste szerdán délelőtt a pécsi önkormányzatot ebben az ügyben, de ezúttal sem kaptunk választ a kérdéseinkre. Azt kérdeztük Jó napot! Szeretnénk megtudni, hogy a vagyonőrrel kapcsolatban ki kereste meg a városházáról a céget, hogy intézkedjen a férfi elbocsátásáról vagy áthelyezéséről. Illetve, ha mégsem érkezett ilyen jelzés a városházán külsős megbízással a védelmet ellátó cég felé, akkor tudnak-e, avagy kívánnak-e tenni valamit az elbocsátott vagyonőr védelmében. Nem bonyolult kérdések ezek, egy, a közvéleményt láthatóan érdeklő ügyben. Ha nem tudnak rá válaszolni, mert nem képesek rá, az ugyanolyan rossz a véleményünk szerint, mintha a választóik egy része, több ezer ember által naponta olvasott, hivatalosan bejegyzett hírportálnak szándékosan nem válaszolnak.

Ugyancsak válasz nélkül hagyott minket a korábban, a 2010-es kormányváltásig Pintér Sándor belügyminiszter érdekeltségébe tartozó Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. nevű vagyonvédelmi cég – ők látják el a pécsi önkormányzat védelmét. Nekik szintén írt a Szabad Pécs szerdán délelőtt azt kérdezve, hogy ki hozta meg a döntést az elbocsátásról, kért-e az elbocsátást bárki is a pécsi városházáról, vagy valamelyik kormányzati szervtől tőlük. Azt is megkérdeztük, hogy lehetőségként felmerült-e esetleg az, hogy nem elküldik, hanem csupán áthelyezik, másik állomáshelyre küldik a dolgozót – ez utóbbiról Molnár József, mint fentebb olvasható, nyilatkozott.

 
KategóriákMETÁL