Az előválasztásért felelős országos bizottság is úgy látta, hogy nem jelent gondot az, hogy Mellár Tamás csütörtökön, egy e-mailben bejelentette a visszalépését, majd azt később visszavonta. Mindeközben, mint azt a Szabad Pécs megírta, dr. Bodnár Imre visszalépett az indulástól. Karácsony Bodnárral és Péterffyvel közös videót posztolt, majd Mellár Tamással tartott sajtótájékoztatót. A Szabad Pécs Nemes Balázst is kérdezte arról, nőhettek-e esélyei az előválasztáson.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Karácsony Gergely és Mellár Tamás által tartott sajtótájékoztatón elhangzott: Mellár Tamás azon az egyeztetésen nem volt jelen, amelyen a Bodnár Imre indulását támogató pécsi politikusok ott voltak, és amelyen Péterffy Attila is részt vett. Pikáns, hogy Pécs polgármestere két napja az akkor még meccsben lévő Bodnár Imrével közös videót jelentetett meg, miszerint őt támogatja az előválasztáson, mert olyan országgyűlési képviselőt szeretne, akivel együtt tud dolgozni.

A szombat délelőtti pécsi tárgyaláson a felek arról egyeztetettek, hogyan is oldják meg a kialakult konfliktusos és sokkérdőjeles helyzetet, de közben Bodnár Imre bejelentette a visszalépését – magyarul akárhol is tartottak a nagy egyeztetésben, ezzel az ügy megolódott.

Az alapvető kérdés ugyanis, amit tisztázni kellett, az az volt, hogy jogilag rendben van-e Bodnár Imre vagy Mellár Tamás indulása, illetve, hogy valamelyikük visszalép-e. Mellár ugyanis írt arról egy e-mailt, hogy visszalép, de később ezt visszavonta, Bodnár Imre indulását pedig a Párbeszéd a kettő közül egyik előválasztási bizottsági ülésen sem szavazta meg, sőt úgy tudjuk, jelezte is, hogy jogilag ez aggályos, hivatkozva a két párt közt fennálló egyezségre.

A mai sajtótájékoztatón Karácsony Gergely, Ungár Tamás, a Népszava újságírója kérdésére válaszolva azt mondta, valóban az a jó, ha a térség országgyűlési képviselője és a polgármester együtt tudnak dolgozni, egymás munkáját tudják támogatni, majd megjegyezte, hogy ebben neki is lesz munkája, aminek elvégézését vállalja.

„Én a magam részéről szívesen dolgozom azon, hogy ezt a helyzetet ki tudjuk alakítani” – fogalmazott Karácsony Gergely.

Mellár Tamás ezen a ponton egy rövid megjegyzést fűzött az elhangzottakhoz, azt, hogy az együttműködés nagyon fontos, de a hitelesség is, és nekik, ellenzéki politikusoknak az is a dolguk, azt is fel kell mutatniuk, hogy mások, jobbak, ebben is, mint az Orbán-kormány, amelynek a leváltására szövetkeztek.

Élő tudósításunk a sajtótájékoztatóról

Ugyan, azt nem mondták ki, így, konkrétan, de a nyilatozataik alapján feltételezhető, hogy a mai tárgyaláson az is elhangozhatott, hogy a polgármester kérése jogos, de visszafelé is az, ugyanakkor a Mellár Tamás és Péterffy Attila közt kialakult konfliktus emiatt egy megoldandó helyzet és probléma. Azt sem tartjuk kizártnak, hogy ennek a megoldása vagy megoldási kísérlete akár feltétele is lehetett annak, hogy az MSZP se ragaszkodjon annyira, mint eddig Bodnár Imre indulásához. Vagyis ez kb. azt is jelenthette, hogy ha dr. Bodnár nem lép vissza, akkor az MSZP visszavonja tőle a befogadó nyilatkozatát.

Mint emlékezhetnek – és ez is érdekes, elgondolkodtató momentum –, dr. Bodnár Imre azt nyilatkozta lapunknak még tegnap este is, hogy őt telefonhívásunkig nem keresték ilyen kéréssel, és egyelőre nem is áll szándékában visszalépni.

Karácsony Gergely erről is beszélt, elmondta, hogy nagyon fontos és sikeres munkának tartja azt, amit dr. Bodnár Imre az elszámoltatás során Pécsett elvégzett (megjegyezzük: Szekszárdon is kapott ilyen irányú felkérést, így ha nehezen is, de ott is el tudott indulni ez a munka, és egy darabig el is tudtak jutni). Sőt, ha Karácsony Gergely nyeri az előválasztást, majd aztán a miniszterelnöki széket is, akkor számítani fog dr. Bodnár Imre munkájára és szakértelmére.

Karácsony Gergely érdeklődésünkre arról is beszélt, hogy Mellár Tamás ragaszkodott ahhoz, hogy ő széleskörű ellenzéki támogatást kapjon, ezt a feltételt támasztotta, amit ők elfogadtak. Az Karácsony szerint minden egyes indulónak a joga és döntése, hogy milyen feltétlelekkel tudja vállalni a megmérettetést, Mellár Tamás széleskörű támogatást kért, ami ebben az esetben respektálható volt, és amit végül szerencsére sikerült is elérniük. Innentől pedig már a konkrét előválasztási munkára koncentrálnak majd, héfőn ugyanis kezdődik az aláírásgyűjtés. Az előválasztás szeptember 18-án kezdődik ugyanis, azt megelőzően pedig, most hétfőtől kéthetes ajánlásgyűjtési időszak jön.

Roppant érdekes információt is elmondott ennek kapcsán Karácsony Gergely, amit korábban beszéltek többen a baranyai politikai helyzetet jól ismerők közül, de mindeddig megmaradt nem hivatalos értesülésünknek. Mégpedig azt, hogy Mellár Tamás nem adott hozzájárulást ahhoz, hogy dr. Bodnár Imre elindulhasson.

A szabályok, a Párbeszéd saját policyje és a pártok közti egyezség szerint ugyanis a Párbeszéd akár olyan esetben is ad hozzájárulást a választási szövetségük két másik pártjának ahhoz, hoogy ők megadják a saját befogadó nyilatkozatukat további, civil indulónak, ha ezt szeretnék. Ott is tehát, ahol van saját jelöltje a Párbeszédnek, és még akkor is, ha ez amúgy a saját jelöltjük esélyeit rontja, hiszen az előválasztás erről is szól. Ugyanakkor ilyen hozzájárulást csak ott adnak, ahol az ő saját jelöltjük ehhez hozzájárul. Mellár Tamás azonban ezt nem tette meg, nem járult hozzá ahhoz, hogy az MSZP befogadónyilatkozatot adjon dr. Bodnárnak. Prof. Mellár Tamás, mint írtuk fentebb, ragaszkodott ugyanis a szélesebb támogatáshoz. Megjegyezzük: arról is beszélt Mellár Tamás a mai sajtótájékoztatón, hogy korábban úgy volt, hogy a DK-tól is kap támogatást, majd megjegyezte, hogy azonban ez mégsem lett meg, a DK ebben a körzetben inkább a momentumos indulót, Nemes Balázst támogatta.

Részben a fenti, akkor még nem megerősített információ miatt kerestük Mellár Tamást pár napja, amikor kiderült, hogy a Párbeszéd nem támogatta Bodnár Imre indulását. Azt kérdeztük tőle, hogyan vélekedik arról, hogy gyakorlatilag ők fúrják Bodnár indulását. Mellár Tamást kérdésünk előtt emlékeztettük arra, hogy a demokratikus viszonyok és folyamatok, valamint az előválasztás intézményének szószólója volt. Akkor Mellár Tamás azt mondta, hogy ő üdvözli Bodnár indulását és a verseny híve, ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy szerinte az előválasztásnak lehetnek csapdái a jelenlegi lebonyolításában.

Az egyik ilyen cspada, hogy az alacsony részvétel miatt egy kevésbé esélyes ellenzéki induló egy jó mozgosítás után legyőzhet olyat, akinek amúgy nagyobb, akár jóval nagyobb a valós támogatottsága, és sokkal nagyobb esélye van legyőzni a fideszes indulót. A másik ilyen csapdahelyzet pedig az lehet, ha a Fidesz úgymond „elviszi”, mozgósítja a saját szavazóit, akik a kevésbé esélyes ellenzéki jelöltekre szavaznak majd. Ezeket az aggodalmait amúgy Mellár Tamás a mai sajtótájékoztatón is megismételte.

Karácsony Gergely ugyanerre viszont azt mondta, hogy ő bízik az előválasztásban és a szavazókban, ha a 2019-es budapesti 5%-os előválasztási részvételt el tudnák érni nagyjából mindenütt, akkor ő annak örülne, és éppen ezért most inkább arra biztatja a választókat, hogy minél többen szavazzanak az előválasztáson is. Szerinte amúgy a Fidesz sem tud csak úgy, észrevétlenül nagy tömegeket mozgósítani az előválasztásra.

A Szabad Pécs kérdésére Karácsony Gergely azt mondta, nem igaz az az értesülésünk, hogy a Bodnár Imre indulása miatt a Párbeszéd és az MSZP közt kialakult konfliktus kapcsán olyan elhangzott volna, hogy a Párbeszéd nem támogatná Baranya 2-es választókerületében Keresztes László Lóránt (LMP) indulását, aki szintén a három párt által támogatott induló. Sőt, éppen ellenkezőleg, mindent el fognak követni érte, hogy nyerjen. Attól pedig nem tartanak, hogy az MSZP pécsi aktivistái az elmúlt napok és hetek miatt nem fognak segíteni Mellár Tamásnak az előválasztás megnyerésében, közölte Karácsony. Azt kérdeztük ugyanis, hogy ez felmerült-e a tárgyaláson, mert azt lehetett hallani, a szocialisták megüzenték, hogy nem fognak nagyon iparkodni Mellár Tamás választási sikeréért. Mellár Tamás ugyanakkor azt mondta, hogy ő azt reméli, hogy ilyen helyzet nem állhat elő, mert ez szerinte közös érdekük. A régóta szövetségben lévő MSZP-nek és Párbeszédnek az az érdeke, hogy az ő országgyűlési képviselőiknek a száma gyarapodjon, és a hivatkozott pécsi körzetben lévő példa szerint ne a DK-s támogatással elinduló momentumos jelöltnek legyen esélye helyettük az országgyűlésbe képviselőt küldeni.

Bodnár-Karácsony-Mellár

Karácsony Gergely a ma délelőtti pécsi tárgyalás utáni, Péterffy Attilával és Bodnár Imrével felvett videójában azt mondta, hogy az elszámoltatással Pécs jó úton indult el, világos határt szabott a korábbi időszakkal szemben. Kétségtelen volt azonban, hogy kialakult egy feszültség Pécsett, amit meg kellett oldani. Itt is elmondta, hogy az nagyon fontos, hogy Pécs vezetője bírja a helyi országgyűlési képviselő támogatását, amiben neki magának is lesz feladata.

Megjegyezzük: ez abban az esetben lesz feladata a 2022 tavaszát követő időszakra is, ha Mellár Tamás nyeri az előválasztást, hiszen neki van konfliktusa a polgármesterrel, Nemes Balázsról ilyet nem tudunk.

Nemes Balázs délutáni videónkban arról beszélt, hogy egyik politikusi erénye a kiszámíthatóság

KategóriákMETÁL