Kórházban ápolt gyermekeknek szerveznek hosszú évek óta szabadidős foglalkozásokat a pécsi Nevetnikék Alapítvány önkéntesei, a betegek gyógyulásának elősegítése, a kórtermi környezetük barátságosabbá tétele érdekében. Onnan, ahol eddig voltak, menniük kell, az ideális új otthonukhoz azonban még sok pénzre lesz szükségük.

A cikk a hirdetés után folytatódikÖsszefogással azonban nagyon is lehetséges, hogy a legideálisabbnak nevezhető megoldást meg tudják valósítani. Mint ugyanis azt friss sajtóközleményükben írták, a pécsi kórházi átszervezések miatt a 13 éve működő önkéntes csapat elveszíti azt a helyet, ahol eddig a képzéseket és a játékkészítéseket tartották. A Nevetnikék önkéntesei a kórtermi környezetet, festéssel mesefallá dekorálják, interaktív játékokat szerelnek fel az ambulanciák folyosóira, hazavihető öko-játékokat készítenek és ajándékoznak a krónikus betegek számára.

A Pécsi Gyermekklinika József Attila úti telephelyén azonban nem megoldható külön épületben a hangos-fűrészporos műhely kialakítása, viszont – szerencsére – a szemben lévő házat pont eladásra kínálták. Ami ideális lenne számukra, mert onnan könnyen tudnák mozgatni a kórházi munkájukhoz szükséges eszközöket a mindennapokban.

A ház megvételéről meg is egyeztek, emiatt augusztus közepén gyűjtést indítottak, és három hét alatt, hétszáz önzetlen adományozónak köszönhetően 9 millió forintot gyűjtöttek össze.

E sikernek köszönhetően el is tudták indítani a hivatalos banki hitelkérelmet, hogy a ház vételárához és felújításához szükséges további összeg is rendelkezésre álljon. Csakhogy nagyon hamar szembesülniük kellett azzal, hogy nem felelnek meg minden feltételnek.

„Szomorúan tudatjuk, hogy miután 700 ember összefogásával rekordidő alatt összegyűjtöttünk 9 millió forintot, és az önrésszel hivatalosan elindítottuk a – kifejezetten alapítványoknak szóló – kedvezményes hitelkérelmet, a bank számára ez kevésnek bizonyult, túl rizikós számunkra hitelt folyósítani. Vagy összegyűjtjük a ház vételárához és felújításához szükséges 31 milliót október 31-ig, vagy nem tudjuk ilyen formában folytatni tovább a működésünket” – írták.

Május óta ugyanis, mint közölték, minden energiájukat felemésztette az, hogy megoldják, legyen helyszíne a programjaiknak. A korábbiakkal ellentétben ezért nem tudtak a működésre adományokat gyűjteni, mára pedig gyakorlatilag lenullázódtak. A mostani helyükről pár hónapon belül távozniuk kell, ha addigra nem lesz új otthonuk, a Nevetnikék léte forog kockán, hangsúlyozták.

„De nem mi lennénk a Nevetnikék Alapítvány önkéntesei, ha feladnánk. Nem ismerünk lehetetlent! Új célt tűztünk ki, hiszünk abban, hogy sokan vagyunk, és összefogással sikerülni fog, együtt erősek vagyunk!” – írták.

A Nevetnikék önkéntesei az elmúlt 13 év alatt 5000 gyermekkel báboztak, zenéltek, társasoztak, vagy szórakoztatták őket bűvészmutatványokkal. Kifestettek számos kórtermet, felszereltek két tucat interaktív játékot az ambulanciára, és  csak idén május óta legyártottak 1000 játékot a szívbeteg gyermekeknek, amit örökbe magukkal vihettek a kezelések után. Megtanítottak egy nyaktól lefelé bénult 11 éves kisfiút fél év alatt tisztán beszélni, és olvasni, aki akkor került be a kórházba, és soha előtte nem járt iskolába. Megtanítottak zongorázni egy lélegeztetőgéphez kötött kislányt, aki egy kezét tudta csak használni, sorolták a legemlékezetesebb emlékeket és eredményeket.

Sőt, a járványhelyzet alatt olyan is volt, amikor nem lehettek a gyerekek ágya mellett, hogy az ablakok alatt énekeltek nekik, bár “lefagyott” gitározás közben a kezük. Sose adták fel, 13 év alatt ötezer beteg gyermekben tartották a lelket, és ők csak egyet szeretnének: ezt folytatni, a szabadidejükben.

Ehhez viszont most 31 millió forintos célt tűztek ki, ennyit kell még összegyűjteniük, hogy legyen egy saját, és felújított helyük, ahol folytathatják az elkezdett programot.

Ez akkor is összejöhet, ha egy kisvárosnyi ember, 31 000 fő utal nekik fejenként ezer forintot. További részletek, illetve a felajánlás, utalás lehetősége EZEN az oldalon olvasható.

KategóriákMETÁL