PÉCS Több szempontból is sikeres volt végül a pécsi Domingo Classics Fesztivál. Például akárhogyan is, de összejött nagyjából a telt ház a fő programnak szánt Traviata-előadásra. A Metropolitan Opera sztárjai koncertjére is sokan voltak kíváncsiak a Sétatéren. A szokásostól eltérően viszont másmilyen volt a színpad. A Szabad Pécs megtudta, miért.

A cikk a hirdetés után folytatódikA hétvégén Pécsett fellépő Plácido Domingo nem először járt már a városban, Sőt, nem is először énekelt, operaelőadás színpadán, azonban 30 éve nem láthatta idehaza a közönség. Az emlékezetes és ingyenes gálakoncert, amelyen – mások mellett – Domingo a 2010-es Operalia versenyzőivel is énekelt, Pécset a Dóm téren volt. Ott, ahol szokott is, mondhatni immáron, hogy hagyományosan. Vagyis, amikor a színpadon állók éppen a székesegyházra látnak rá, a nézők pedig a Dóm téren állnak és foglalnak helyet a kihelyezett széksorokon.

Most azonban a pécsi Plácido Domingo Classics Fesztivál pécsi sajtótájékoztatóján a szervezők már előre szóltak, hogy másképpen rendezik el a színpadot, éppen fordítva, a nézők pedig ?piknikezhetnek?, jöjjenek is kosárral az előadásra. Természetesen nem kosárral mentek a nézők, és nem is pokrócokkal, mert az ilyen módon szervezett, s az USA-ban amúgy bevett mintájú program rendszerint azért sokkal inkább a délutáni órákra tevődik. 

A Szabad Pécs pedig megtudta azt, hogy valójában nem ez volt az eredeti ötlete a szervezőknek, hanem a hagyományos színpadkép és felállás. Azt hallottuk, hogy a pécsi megyéspüspök, Udvardy György mondta azt végül, hogy belépődíjas rendezvényre nem adja oda a teret, csak ingyenesre. Volt olyan, az ügyben lapunknak segítő informátor, aki azt mondta, azért is beszél nekünk erről, mert visszásnak tartja,hogy a teret a püspökség nem ingyen, hanem pénzért adta volna, miközben ahhoz nem járult hozzá, hogy a szervezők belépődíjat szedhessenek. Merthogy ott több programot is szerveztek, de a Metropolitan Opera sztárjainak fellépése pénzbe került, a színpadot el is kerítették erre az estére. Többen voltak, akik úgy hallgatták az operarészleteket, hogy a kerítésen kívülről igyekeztek valamit elcsípni a látványból is. 

Megkerestük a Pécsi Egyházmegyét, hogy megtudjuk, mi az oka annak, hogy csak ingyenes koncertre adták volna oda/biztosították volna a teret a rendezvénynek. Azt is megkérdeztük, hogy volt-e olyan ajánlat, hogy fizetős rendezvény esetén is lehetséges a tér bérbeadása, csak esetleg drágábban. 

A válasz szerint ?a Pécsi Egyházmegye örömmel fogadta az operafesztivált és a Dóm teret is örömmel ajánlja fel továbbra is belépődíj-mentes rendezvényekhez, amelyek a helyszínhez méltók?.

KategóriákMETÁL