Holnap mindenképpen rendkívüli nap lesz Pécsett, a baranyai megyeszékhelyen tartják ugyanis az ország első vidéki Pride-ját. A Szabad Pécs ott lesz és tudósít, d várhatóan a helyiek mellet az összes országos médium is küld majd tudósítót. Lapunk sok cikket írt az eseménnyel kapcsolatban, most pedig bemutatjuk a csütörtökön, a pécsi belvárosban felvett rövid interjúkból készült videónkat. Pécsieket, itt tanulókat, a városba látogatókat egyaránt kérdeztünk a Pécs Pride-ról.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Első alkalommal tartanak vidéken meleg büszkeség felvonulást, azaz Pride-ot. Ami alaposan fel is bolygatta a várost, nem utolsó sorban azért, mert a jobbközépnek mondott, de már inkább a szél felé csúszó Fidesz, illetve szélsőjobboldali szervezetek is úgy érezték, most kell hallatni a hangjukat, sőt a ’30-as éveket is idéző plakátok is megjelentek csütörtökön Pécsett. Mindenesetre nagy a készültség, az ellentüntetők és fenyegetést jelentők miatt lezárják szombaton déltől a fél belvárost (bemenni csak az ott élőknek, az ott dolgozóknak és a Pécs Pride-ra igyekvőknek lehet dél és este hat között), a rendőrség pedig házról házra is járt a napokban.

A Pécs Pride szombaton, szeptember 18-án délután négytől indul a Kossuth térről, de háromtól már gyülekező lesz. A menet körülbelül hatra ér majd a Szent István térre, ahol beszédek is elhangzanak majd. A Mi Hazánk és a Betyársereg háromtól tart ellentüntetést a Barbakánnál. Kővári János (aki nem mindig tartja be hivatalos szereplésen a nyolcadik, azaz a Ne hazudj! parancsolatot) pedig délelőtt tíz és tizenegy közt várja a szerinte családi értékek iránt elkötelezett embereket, akiknek nincs bajuk a homoszexuális emberekkel, de nem szeretnének Pécsett Pride-ot. Mindeközben a Pécsről származó Pál Márton, a Család az család-kampány elindítója lett a TASZ idei SZABAD-díjának közönségdíjasa.

A Szabad Pécs riportja a pécsi belvárosból az alábbiakban látható. A nyitókérdés az volt mindenkinél, hogy hallott-e a Pécs Pride-ról és támogatja-e vagy ellenzi. A képért Rajnai Richárd felelt, a kérdéseket e cikk szerzője tette fel.

A Pécs Pride szervezője egy nemzetközi LMBTQI+ szervezet, a Diverse Youth Network pécsi csoportja. Akik a Pécs Pride-ról a Facebook.-eseményükön a következőket írják, többek közt.

“Bárhol Szabad!” – így szól az első vidéki Pride Felvonulás szlogenje. Szabad Budapesten, Szabad Pécsett, szabad bárhol megünnepelni a Szabadságot, ami a sokszínű identitásainkban rejlik!

Az első vidéki Pride rólad szól, hozzád szól!

Hasonlóképpen szól azonban egymásról is. Azokról a hidakról, melyekkel átszelhetjük különbözőségeinket és meglelhetjük a kapcsolódás kínálta lehetőségeket. Ez pedig túlmutat az LMBTQ+ közösségen!

2021-ben, Magyarországon számos csoport tagjait éri hátrányos megkülönböztetés a munkahelyén, az iskolában, a családjában és az utcán egyaránt. Százezrek félnek attól, hogy bántalmazzák őket azért, mert mernek bátrak és önvalósak lenni!

Nem elégszünk meg azzal, ha megtűrnek minket! Felemeljük hangunkat az LMBTQ+ emberekért, a romákért, a zsidó közösségekért, a helyi nemzetiségi csoportokért és azokért az emberekért, akiknek 2021-ben, Magyarországon félniük kell, írják.

„Mutassuk meg együtt, hogy erősek vagyunk és számottevő a hangunk! Nyitott szívvel várunk mindenkit, aki egyetért a fenti céljainkkal! Légy akár az LMBTQ+ közösség vagy más kisebbségi csoport tagja, támogató szülő vagy barát, a Te hangod is számít, mindenki jelenléte fontos! Ünnepeljük együtt a sokszínűségben rejlő értékeket, az egyén szabadságát és az összefogás erejét! Mutassuk meg szeptember 18-án, hogy bárhol szabadok lehetünk!”

A Pécs Pride 2021. egy Emberi Jogi Demonstráció és egy Ünnep egyaránt. Demonstrálunk az egyenlő jogokért, melyek minden Embert megilletnek és ünnepeljük azt, hogy a jelenlegi helyzetben is bátrak vagyunk és önazonosak merünk lenni! A Fesztivál és a Felvonulás után ünnepeljük meg együtt az álmunkat, találkozzunk a Rainbow Party – fogalmaztak.

KategóriákMETÁL