Már ma este érdemes a pécsi belvárosba érkezniük azoknak, akik az ország első és egyetlen fényfesztiváljára, a pécsi Zsolnay Fényfesztiválra kíváncsiak. Még, ha a mai nap nem is feltétlenül kedvez a szabadtéri programoknak, már ma is lesznek ugyanis nagyszerű programok és felkapcsolják a fényeket, végig lehet követni a Fény Útját. És azon, tehát ingyenesen és korlátozásoktól mentesen lesz megtekinthető a két óriásfej, a Színház téren, a világ több nagyvárosában is bemutatott Talking Heads.

A cikk a hirdetés után folytatódikA fényfesztivált, mint megírtuk, szeptember 30. és október 3. között tartják Pécsett. Először nem nyáron, hanem ősszel, és egy év kihagyás után.

Az viszont nem változik, hogy ffényköntöst kapnak az épületek, fényszőnyeget az utcák, miközben a Székesegyház monumentális homlokzatát a nemzetközi verseny legjobb 3D-s, mozgóképes vetítései keltik életre.

New York, Hong Kong, Amszterdam és Toronto után hazánkban most lesz először látható a Talking Heads című fényalkotás (a Király utcai Színház téren), de két híres Csontváry-festmény is életre kel, miközben “földönkívüli fénylényekkel” is találkozhatunk! Vicsek Viktor és a Limelight szenzációs alkotása egy köztéri installáció, két darab, egyenként 3 méteres fejből áll, melyeken 4000 LED lámpa világít. A dinamikus szobor kompozícióban a fejek a lámpák felvillanásával kommunikálnak, arckifejezésük a mondanivalóval együtt változik, érzelmeket fejez ki – ilyet az országban még nem láthattunk!

A pécsi belvárost átszelő Fény Útján végigsétálva 23 helyszínen láthatunk hol grandiózus, hol szívmelengető, hol extravagáns – de minden esetben elképesztően látványos, térspecifikus fényinstallációkat.

Az UNESCO világörökségként is elismert, föld alatti sírkamrákat bemutató Cella Septichorában lesz megtekinthető a fuse* nevű olasz fényművész kollektíva Multiverse 5.1 című alkotása, ami túlmutat a szakrális tér fizikai falain, azt az érzetet keltve, mintha egy párhuzamos univerzumba lépnénk. A Csontváry Múzeum a Fényfesztivál idején két különleges, interaktív audiovizuális alkotással gazdagodik. Sztojánovits Andrea és Kovács Ivó munkái révén életre kel két ikonikus Csontváry-alkotás: A magányos cédrus és A nagy Tarpatak völgye a Tátrában.

Az egyik legkülönlegesebb fényélmény idén a fesztivál egyik fő helyszínén, a Széchenyi téren fog megvalósulni. A Dzsámi 360 fokos vetítése mellett fényárban fognak úszni a tér épületeinek homlokzatai, a projektorok, lézerek és robotlámpák megkomponált összjátéka különleges látványt ígér.

Emellett fényfestést kap a Barbakán bástyája és a várárok, három magával ragadó fényalkotás is érkezik a Civil Közösségek Házába, de lesznek fényszobrok, fényszőnyeg, fény játszótér gyerekeknek. Interaktív 3D puzzle-lal lehet játszani a Kossuth téren, mi magunk leszünk a prizma a Pezsgőházban létrejövő fényalkotásban, mikroszkopikus világokat nagyíthatunk óriásira az Apolló moziban, a színek reflexióját kutathatjuk az Evangélikus Templomban, az ÁRKÁD Pécsbe pedig különleges, tükröződő fénylények költöznek ezeken a kora őszi napokon.

A Fény útja helyszínei a jelenlegi szabályozások alapján szabadon látogathatók, míg a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny, az utcaművészeti programok és koncertek látogatásához védettségi igazolvány szükséges. A programok nagy része ingyenes, de a Fény Útja Extra helyszínei egy karszalag megváltásával látogathatók.

Program, részletek: ITT.

KategóriákMETÁL