A nép még a hétvégi zsúfolt teraszok miatt háborog vagy éljenez, az egyelőre csak kínai vakcinára vonatkozó foglalható oltási időpontok miatt sajnálkozik vagy örül, mindeközben ma, Budapesten, a Parlamentben Orbán Viktor és az orbánisták, vagyis a parlamentben döntő többséggel bíró Fidesz-KDNP képviselői olyan történelmi törvényjavaslatokat szavaztak, amelyek után több ezer milliárd forint értékű állami vagyon kerül különböző alapítványok fenntartása alá – ingyen.

A cikk a hirdetés után folytatódikA kormány Orbánék mai parlamenti szavazása után több ezer milliárd forintnyi állami vagyont adhat oda ingyen jórészt fideszes delegáltak által vezetett alapítványoknak.

Alapítvány-birodalom-robot?

A jogalkotó szerint az alapítványok függetlenségét biztosítani kell a mindenkori kormányoktól, az ellenzék erről azt mondja, hogy a Fidesz már arra készül, hogy veszít 2022-ben, így próbálja a nemzeti vagyont átmenteni olyan helyekre, ahol fideszes emberek ülnek kulcspozícióba. És persze az ellenzék arról is beszél, hogy amennyiben megnyerik a választásokat, ezeket a döntéseket visszafordítják, és az állami vagyon ismét közvagyonba adják.

A legnagyobb magyar egyetemek többsége is alapítványi fenntartásba kerül, modellváltás címszóval, összesen tizenkét egyetem (köztük az összes vidéki egyetem) került ki az állam kezéből, az ingatlanvagyonával együtt, de emellett alapítványoknak adnak kastélyokat, kikötőket, földeket és még sok más, több száz jelentős összegű vagyontárgyat, sőt állami részvénycsomagokat is, azaz több ezer milliárd forintosra becsülik az elemzők azt a vagyont, amiről ma szavaztak Orbánék.

Hadházy Ákos délelőtti Facebook-posztjában többek közt azt írta, hogy „Lázár János ma ráteszi a kezét a mezőhegyesi ménesbirtokra. De nem csak ezt a koronaékszert veszti el egy tollvonással a magyar állam. A Fidesz ma meg fogja szavazni, hogy több ezer milliárdnyi állami vagyon kerüljön fideszes politikusok által felügyelt magán „alapítványokhoz”. E felett a vagyon felett az államnak gyakorlatilag megszűnik a befolyása – annyira, hogy a kurátorok bármikor tovább is passzolhatják azt!”

KategóriákMETÁL