Egy dél-koreai autóipari beszállító, a Hanon Systems pécsi gyárát avatták fel csütörtökön délután Pécsett. A magyar kormányt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte, aki kipróbálhatta a valószínűleg hamarosan kormányzati többségi tulajdonba kerülő pogányi repteret.

A cikk a hirdetés után folytatódikPécs városát pedig, elviekben legalábbis, a mostanában sokat szereplő Kővári János képviselte, de róla s fura szerepléséről később még bővebben szólunk.

A Szabad Pécs ott volt a pécs-pogányi repülőtéren, mert várható volt, hogy Szijjártó Péter nem közúton érkezik, hanem a fellegekből száll majd alá valamelyik honvédségi luxusrepülővel – és így is volt. Fotóinkat már ebben a cikkben is közöljük, az érkezést rögzítő videót viszont később tudjuk közzé tenni.

Azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy az elmúlt években több száz repülőutat megtévő Szijjártó ezúttal nem is jöhetett igazán más járművel, mivel azt követően, hogy tegnap még Szlovéniában volt, ma már Üzbegisztánból posztolt a Facebookon, s a Szabad Pécs úgy tudja, Szijjártó gépe valóban egyenesen Üzbegisztánból érkezett Pécsre.

A magyar kormányt képviselő Szijjártó Péter és az egyik honvédségi jet pilótája így kipróbálhatta a valószínűleg hamarosan kormányzati többségi tulajdonba kerülő pogányi repteret.

Szijjártó Péter a dél-koreai autóipari beszállító konszern, a Hanon Systems pécsi gyárának avatására érkezett. Amiről, a Pécsma cikke nyomán mi is írtunk előzetest, így tudtunk az eseményről és tudtunk regisztrálni a gyáravatásra – amit a Külügyminisztériumban jóváhagytakó, így bejutottunk a gyáravatási ceremóniára, habár a meghívott vendégeknek a program részét képező gyárlátogatás már nem volt sajtónyilvános, valószínűleg az üzleti titkok védelme érdekében.

A Hanon autóipari hő- és energiagazdálkodási rendszerek egyik vezető globális szállítója, ami Székesfehérvárott is jelen van hazánkban, de a pécsi mellett a napokban egy további magyarországi gyártóegységet is avattak: az új, zöldmezős beruházású pécsi gyártóüzem átadása mellett egy épületbővítési projekt megvalósítását Rétságon.

A külgazdasági miniszter meg is jegyezte, hogy a pécsi átadást korábbra tervezték, de a covid-járvány közbeszólt. Pécsett ugyanis már 2019-ben megkezdte a gyár a működését, mostanra pedig már több, mint 300 főt foglalkoztatnak, de további bővítési lehetőséget is kínálnak a jövőbeli üzleti igények kielégítésére.

Szijjártó Péter azt mondta, hogy a pécsi gyár 11,5 milliárdos fejlesztés, amelyhez a magyar kormány 2,8 milliárd forint beruházásösztönző támogatást adott. 

Az új pécsi gyártóüzem növeli a hűtőközegszállító termékek gyártási kapacitását és erősíti a vállalat európai gyártási jelenlétét. A gyáregység 22.464 négyzetméteren terül el, és formázó-, forrasztó-, hegesztő- és hajlító berendezések és szerelősorok valamint tesztelő berendezéseknek ad helyet autóipari légkondicionáló rendszerekhez.

A koreai gyártót a globális vezetés képviselte Pécsett, Min Sung, a Hanon Systems elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy büszkék a magyarországi bővülésre, a beruházási programok helyszíneit gondosan választották ki, azok fontos központjai lesznek az e-mobilitás irányába elmozduló autóiparnak.

A pécsi városházáról Nyőgéri Lajos alpolgármester érkezett a megnyitóra, aki érdeklődésünkre azt mondta, hogy a városháza tegnap kapott az eseményre szóló meghívót. A pécsi önkormányzat egyik vezetője a meghívottak között, a közönség soraiban foglalhatott helyet, az egyetemről Decsi István kancellár és kuratóriumi tag, a megyei önkormányzattól Őri László elnök ült le az első sorba, ahol Mikes Éva regionális fejlesztési biztos is ült. A ceremónián Szijjártó Péter mellett foglalhatott helyet Kővári János pécsi városházi képviselő (KDNP-ÖPE), akit a fideszes vezetésű Baranya Megyei Önkormányzat fenntartható városfejlesztésért felelős biztossá nevezett ki idén júliusban.

Őt az eseményen nem is városi képviselői minőségében, hanem az új, közelmúltban kapott címét említve mutatták be. Sőt, Kővári kétszer is a színpadra fáradhatott, egyrészt mondott egy rövid beszédet, a lényegét tekintve Pécs nevében köszöntötte a beruházást és tett ígéretet arra, hogy Pécs a jövőben is tárt karokkal fogadja a hasonló beruházásokat, majd a sajtóesemény végén, a gyár szimbolikus beindítására és a főszereplőkkel közös fotóra hívták még vissza.

Mindez azt a korábbi információnkat erősíti meg, sőt tulajdonképpen teszi nyilvánvalóvá, hogy Kővári János lesz a Fidesz jelöltje Baranya 1-es választókerületében, ahol már 2018 tavaszán is veszített a Fidesz. Úgy tudjuk, a hivatalos bejelentés október 23-án, vagy azt követően lesz, de a színfalak mögött igazából már a nyáron eldőlt ez, a megyei önkormányzati biztosi posztot is ezt követően kaphatta már, amelyre lehet hivatkozni, hogy miért őt hívják az ilyen eseményekre meg vendégnek, esetleg köszöntőbeszédet is tartó politikusnak. És lesz kihagyható olyan politikus vagy városvezető, akinek sokkal inkább lenne helye egy ilyen eseményen, mint a fogadó város vezetője.

Azt az amúgy is nyilvánvaló értelmezést, hogy Kővári egyetlen ok miatt került most ilyen reflektorfénybe, azért, mert ő lesz a Fidesz által támogatott országgyűlési képviselőjelölt jövő tavasszal, igencsak erősíti az a tény, hogy ő nem is szerepelt a hivatalos meghívóban (vagy annak egyik verziójában). Azon politikusként csak Őri László szerepelt. Érdekes persze az is, hogy ő viszont nem megyei közgyűlési elnöki rangján, hanem a Fidesz választókerületi elnökeként. Amely titulus a legtöbb esetben, azaz alapesetben azt jelenti, hogy ő indul (ez esetben indult volna) az országgyűlési választáson. Csak feltételezzük, hogy a pécsi kavarás a Fidesz szempontjából nem túl erős választókerületben /azaz, hogy egy párton kívülit dobnak be/, jelen helyzetben még nem jutott el a minisztériumi emberekig, akik a meghívottak listáját összerakták. Mára azonban ezt megoldották, Őri László is ott volt ugyan, de feltűnt és fontosabb szerepben ezúttal Kővári János.

A Hanon pécsi gyárépülete a Déli Ipari Parkban – Fotó forrása: Hanon Systems

KategóriákMETÁL