Olvasói jelzést is kaptunk arról, hogy sokan még mindig nem kapták meg a helyi adóról szóló csekket, noha itt van a nyakunkon a befizetési határidő. Hangsúlyozzuk, hogy természetes személyekről van szó. Pécs vezetése szerint az ASP nevű országos rendszerrel vannak problémák, ami miatt valóban van csúszás a csekkek kiküldésében. A befizetési határidő idén március 16-a, hétfő éjfél. A Szabad Pécs úgy tudja, hogy holnap kezdi a csekkeket is tartalmazó leveleket kikézbesíteni a Posta.

A cikk a hirdetés után folytatódik„A mai napig nem kaptam még értesítő levelet a helyi- és gépjárműadóról, s információim szerint még rengetegen vannak így városunkban. (…) próbáltam személyesen érdeklődni az Endresz utcai objektumban. Azt a választ kaptam az ügyintéző hölgytől (attól az egytől, aki szolgálatban volt), hogy még ő sem kapta meg, de ne aggódjak, jövő héten mindenki meg fogja kapni /a levél a múlt héten érkezett szerkesztőségünkbe/, amúgy is idén március 16-a (hétfő) éjfél a befizetési határidő.” – így kezdődik az az olvasói megkeresés, amelyet a Szabad Pécshez juttatott el a múlt héten egy pécsi állampolgár, aki aggódott, és teljesen jogosan, hogy miért nem kapta meg még a helyiadó-csekkeket.

Nagyjából éppen akkor, amikor a levelet küldte, a Szabad Pécsnek és más helyi médiumoknak is kiküldött egy sajtóközleményt a pécsi önkormányzat, amely éppen erről a problémáról értesítette a nyilvánosságot. Az önkormányzat ma ismét jelezte, hogy fennáll a probléma, valóban késésben vannak a csekkek kiküldésével – lásd még lentebb részletesen. Illetve van egy friss változás is a bankkártyás fizetést érintően.

Hangsúlyozni kell, hogy természetes személyekről van szó, a gazdálkodó szervezetek az ügyfélkapura már megkapták az értesítésüket a fizetendő adóról.

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy a pécsi magánszemélyeknek a helyi adóról szóló csekkeket és az adó folyószámla értesítőket is holnap, kedden kezdik el kikézbesíteni. A határozatok kikézbesítését azonban már megkezdték a múlt hét végén. A határozatok azoknak a természetes személyeknek szólnak, akiknél változott valami okból a fizetendő adó mértéke.

Olvasónk úgy folytatta levelét, hogy  nem nyugtatta meg az a válasz, amit az ügyintézőtől kapott a feltett kérdésére, hogy mi van akkor, ha valaki még addig sem kapja meg. Merthogy a hölgy csak széttárta a kezét, mondván, erről ők nem tehetnek, a Magyar Postát kell elővenni, de az biztos, hogyha késik a befizetés, arra már büntetést kell fizetni, mert a jogszabály az jogszabály. (Ha fizetni kell, akkor azt egyéként kamatnak hívják, de ebben a helyzetben lehetséges, hogy méltányosabbak lesznek mégiscsak az esetleg csupán pár napot későkkel. Ugyanakkor mindenkit arra biztatunk, hogy fizesse be az adót hétfőig, akkor nem kell aggódni az esetleges kamat miatt.)

Az ügyintéző elmondta neki, hogy ők már elküldték a Postának a fájlokat, a Posta feladata kinyomtatni és kézbesíteni. Megjegyzés: nem pontosan a Magyar Postáról van szó, hanem az EPDB Nyomtatási Központ Zrt-ről. Igaz, az EPDB tulajdonosa a Díjbeszedő Holding Zrt. A Díjbeszedő Holding Zrt. tulajdonosa pedig a Magyar Posta Zrt. Ugyanakkor a Magyar Posta küldött már roppant cseles választ lapunknak korábban, amikor az iránt érdeklődtünk, hogy hol is és ki is hibázhatott tavaly ősszel, amikor elég sok pécsi két-három értesítőt is kapott a befizetési határidő előtt.

Levélírónk azonban csak akkor határozta el, hogy megkeres minket, miután, más ügyben a postán is akadt elintéznivalója. Ott is érdeklődött ugyanis, hogy mit is tudnak ezzel kapcsolatban mondani neki. Mint írta, különösebb információi nem voltak a postai ügyintézőnek, de azt furcsállotta, hogy a Posta feladata lenne a kézbesítésen felül még az értesítők kinyomtatása is.

Megjegyzés: pedig ez valóban így van. Erről írtunk is már a múlt évben is például. Ebben a cikkünkben olvashattak erről. De idézünk is belőle.

„Pécsett már évek óta gyakorlat, hogy a Polgármesteri Hivatal adóirodája a teljes adatbázist, amely a helyi adó értesítő levelek kiküldéséhez szükséges adatokat/leveleket, a jogszabályokban megfelelően, az adatok védelmét biztosítva egy komplett szolgáltatásra szerződik le a Magyar Postával. Vagyis a posta a megkapott adatsorból kinyomtatja az értesítőket és hozzá a megfelelő csekkeket, azokat borítékokba zárja a megfelelő címzéssel, és ki is viszik az érintett háztartásokba. Mivel helyi adóról, köztük gépjármű és építményadóról is szó van, ez azt jelenti, hogy körülbelül minden pécsinek küldenek évente kétszer ilyen levelet.”

És úgy tudjuk, hogy idén is éppen ez történt. Azzal a kiegészítéssel és fontos pontsítással, ami a, már idézett cikkben is szerepelt, hogy Magyar Posta közvetett tulajdonában álló EPDB Nyomtatási Központ Zrt-ről van szó. Velük szerződött a mostani feladatra, szolgáltatásra is a pécsi önkormányzat, illetve hát a Polgármesteri Hivatal.

Olvasónk szerint nem csak az lehet ebből, hogy a végén hatalmas tömeg lesz emiatt a postákon, és mindenki “szívni fog”, a postai ügyintézők és az állampolgárok is, hanem benne még az a gyanú is felmerült,hogy valakik szándékosan késleltetik a kézbesítést, hogy lehessen büntetni.

Megj.: Azt mi tesszük hozzá, hogy amellett, hogy egy ilyen dolog büntetőjogi kategóriába tartozna, de számos más, nagyon is racionális oka van annak, hogy ilyet senki se tegyen, sőt eszébe se jusson senkinek. Azaz pont az az érdeke mindenkinek, hogy ne legyen késlekedés, egy nap sem, nem hogy több.

Mint mondtuk, a Szabad Pécs a pécsi városházától kapott egy sajtóközleményt a napokban.

Ami úgy kezdődik, hogy “a pécsi adózóknak a Polgármesteri Hivatal Önkormányzati Adóhatósági Főosztálya küldi ki a helyi adók befizetéséről szóló határozatokat, értesítőket és csekkeket”.

Ez így véleményünk szerint nem pontos, ahogy fentebb is utaltunk rá, az EPDB küldi ki. A pécsi önkormányzatnak, illetve az adóirodának a szerződés szerinti feladata, hogy a pontos adatbázist elkészítse, és azt eljuttassa a közvetett állami tulajdonban álló társaságnak. Amely képest egyébként az információink szerint még megbízhatóan kezelni az ASP nevű rendszert az önkormányzatokon kívül. 

A pécsi önkormányzat sajtóközleménye szerint a mostani időszakban a március 15-én befizetendő építményadó, telekadó, gépjárműadó, illetve az egyenlegértesítő szerinti összegről szóló csekkek postázása esedékes.

Azt írták, hogy “a tevékenységet egy 2016-os kormányrendelet értelmében egy ASP nevű informatikai rendszer segítségével köteles elvégezni minden önkormányzat, annak ellenére, hogy a nemrégen bevezetett rendszer sajnos rengeteg probléma és hiba forrása.”

Illetve, hogy: “A rendszer, amelyet egy szakminisztérium felügyelete mellett működő állami cég üzemeltet, a tapasztalatok szerint jelenleg nem képes egy Pécs méretű és összetettségű város adatainak megbízható kezelésére, továbbítására és rögzítésére.”

Megjegyzés: Ebben sem vagyunk biztosak, hogy ez teljesen pontos megfogalmazás. Az ASP-ről valóban az az információ terjedt el, hogy számos hibát tartalmaz, illetve felmerülhetnek és fel is merülnek problémák a használata közben, főleg, amikor olyan helyzet van, ami most is, Pécsett, hogy egyes elemeket most használnak először, egyes adatbázisokat, nyilvántartásokat most próbálnak az ASP segítségével feltölteni egy adatbázisba, hogy azt továbbitani tudják a szerződött partnernek. Tehát az úgy nem igaz, hogy az ASP nem képes egy Pécs méretű és összetettségű város adatait kezelni, továbbítani, rögzíteni megbízhatóan. Az igazság az, hogy Pécs már tavaly dolgohzott ezzel a rendszerrel, de bizonyois funkciókat ősszel nem kellett még használni, bizonyos adatbázisokat csak most kell elkészíteni az ASP segítségével. És z ASP valóban meglévő hibái, időről időre jelentkező isntabilitása miatt nem tudtak az eltervezett rend szerint haladni, sokkal problémásabb és körülményesebben haladt a munka a tudtunkkal. Ameddig pedig az az adatbázis pontosan nem készül el, amit el kell küldeniük a szerződött partnernek, addig azt nem is lehet továbbítani. Az viszont igaz, hogy egy kisebb településen, ahol kevésbé komplex feladatokat kell az adóügyi csoportnak/osztálynak/főosztálynak stb. végrehajtani, ott akár az önkormányzat/polgármesteri hivatal saját maga is képes ezt a feladatot elvégezni. De például egy Pécs nagyságrendű városban gyakorlatilag kizárt volt, hogy a hivatal vagy főosztály maga tudja időben végigvinni a teljes folyamatot egészen a nyomtatásig, borítékolásig és kipostázásig.

A sajtóközlemény is ezt erősíti meg: “ az illetékes főosztályon dolgozók visszajelzése szerint a rendszer instabil, a problémák központi kezelése időt vesz igénybe, miközben a törvényi határidő a városok polgármesteri hivatalaira ró terhet.”

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy a fentiek miatt valóban van némi csúszás a csekkek tervezett kiküldésében, úgy 6-8 nap.

A pécsi Polgármesteri Hivatal, ezen belül is az Önkormányzati Adóhatósági Főosztály munkatársainak ugyanis a közlemény szerint a központi rendszerben jelentkező rengeteg hibát egyenként kell kijavítania az ASP többszöri meghibásodása mellett.

“Kollégáink rendkívül komoly munkát végeznek, hogy a rajtuk kívülálló hibákat elhárítsák, és minden pécsi polgár minél előbb megkapja az adók befizetéséhez nélkülözhetetlen iratokat, csekkeket. Abban bízunk, hogy munkatársaink erőfeszítésének köszönhetően a problémák sorozata időben leküzdhető lesz és sikerül kompenzálnunk az informatikai rendszer okozta késedelmet. Pécs önkormányzatának határozott célja, hogy az adócsekkek és iratok postázásakor ne ismétlődhessen meg a tavalyi, sokakban felháborodást keltő hiba.”

Fontos, változás

2020. március 8. napjától a helyi adók elektronikus befizetésének módja megváltozott. A korábban a pécsi önkormányzat honlapján lévő elektronikus bankkártyás fizetési lehetőség megszűnt, ehelyett az E-önkormányzat portál nyújt lehetőséget a helyi adók online bankkártyával történő befizetésére.

Az E-önkormányzat portál a nap 24 órájában biztosítja az ügyfélkapuval rendelkező adózók számára az aktuális adóegyenlegek pontos és részletes lekérdezését.

Március 8. napjától ezen adózóknak elérhető az adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettségek online lekérdezése és befizetése is az E-önkormányzat portál nyitólapjára (https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap) kattintva.

Az ügyfélkapuval nem rendelkező adózók részére a bankkártyás befizetés lehetőségét továbbra is biztosítják az ügyfélszolgálati irodánkban is ügyfélfogadási időben. (7633 Pécs, Endresz Gy. u. 8/A.)

KategóriákMETÁL