Végül is ez is foci, ha úgy nézzük, és mennyivel olcsóbb is, mint a Főnök stadionépítési hóbortja. Habár a Nagy Csaba baranyai fideszes országgyűlési képviselő által leleplezett és átadott csocsóasztal nem is a legolcsóbb fajta, hanem egy nagyjából 200 ezres játékszer.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A magyarországi politikusi leleplezések és ünnepélyes átadások történetében is új időszámítás kezdődött a közelmúltban, nagyjából a harmadik Orbán-kormány (2014-2018) országlása óta, és csúsztunk bele helyenként a totális őrületbe – na, persze, kicsúcsosodni ezek az ügyek általában mindenféle politikai választások idején szoktak. A „hajtás” után fel is idézünk pár nagy kedvencünket, most azonban beszéljünk előbb tárgyunkról.

Nagy Csaba baranyai országgyűlési képviselő a pellérdi iskolában járt a minap. A jó hír, hogy az iskola megszépült és felújították. Az apropó azonban, aminek most külön Facebook-bejegyzést is szentelt az Orbán Vikorral a 2018-as országgyűlési választás előtt visszaszámláló Nagy Csaba, az egy másik, minapi átadás volt. És ez jelzi, hogy fejben már megkezdhette a jövő tavaszi országgyűlési választásra való visszaszámlálást Nagy Csaba (is). Leleplezett és átadott ugyanis egy iskolai zsibongóban felállított csocsóasztalt.

A leleplezés előtt még lepellel letakarva magányoskodott – Fotó forrása: Nagy Csaba politikusi Facebook-oldala

Amit az iskola felújítását elnyerő, siklósi székhelyű építőipari vállalkozás tulajdonosa adott ajándékba az iskolának. Látta ugyanis, hogy a korábbi csocsóasztal már eléggé viseltes. Még szép, hogy örültek az iskolások a parlamenti képviselői részvétellel leleplezett és átadott 1, azaz egy darab csocsóasztalnak, amelyre „annak rendje és módja szerint” rá is került egy céges logó, a jószívű vállalkozás cégére.

„Átadtuk a pellérdi iskolának ajándékozott csocsó asztalt. Az elmúlt időszakban az iskola felújításán dolgozó vállalkozó úgy gondolta, hogy egy kis ajándéknak örülnének a gyermekek. Mivel a csocsó népszerű az itt tanulók között, és az elmúlt évek megpróbáltatásait túlélő asztal igen megviselt volt, így nagyon jókor érkezett az új csocsó asztal. A gyerekek nagy örömmel fogadták az ajándékot”olvasható Nagy Csaba tegnapi Facebook-bejegyzésében.

Fotó forrása: Nagy Csaba politikusi Facebook-oldala

Nagy Csaba persze a néplélek nagy ismerője a baranyai politikusok közt, és tud ajándékozni, ha arról van szó. Például sokkal jobban érdekli a húsvét mint a választás, amit bizonyít, hogy nem választási, Nagy Csaba-feliratos tollakat osztogatott baranyai falvakban választás előtt, merthogy az ünnep is közelgett, hanem szép és vélhetően finom húsvéti kalácsot.

Templomi lépcső

Viszont nem ő az egyetlen, aki tud adni és átadni e vidéken. Pécsett is volt példa elég érdekes átadásokra, például, amikor Páva Zsolték egy felújított lépcsőt avattak fel.

Pécs-felirat

Sőt, volt olyan is, hogy az élet még viccesebbé tette a történteket. Hiszen, amikor gyanútlanul, de kellő kritikával, sőt némi iróniával arról írtunk, hogy mazsorettáncosok bevonásával, és kisebb ünnepség után, ugyancsak Páva Zsolt felavatta Pécsett a város nevét kiadó feliratot és szelfipontot, akkor még nem sejtettük, hogy az elmúlt évek egyik legviccesebb pécsi története veszi kezdetét. A minden más városban hiánytalanul és zökkenőmentesen átadott településneves szelfipont ugyanis Pécsett már másnap reggelre eltűnt az eredeti helyéről, a Kossuth térről. Elsőre azt hittük, hogy viccelnek olvasóink, majd, hogy a feliratot valakik meglovasították, de aztán kiderült, hogy az élet sokkal jobb forgatókönyvíró, és a feliratot már másnap elvitték a jól kinézett helyéről, mivel kiderült, hogy az emberek valóban szelfizésre használják, nekitámaszkodnak, bedugják a fejüket, sőt fel is másznak rá, és ez VESZÉLYES volt, vagyis a felirat nem úgy készült el, hogy ezt a terhelést kibírja. Az már más kérdés, hogy az egy időre a Biokom raktárába elhelyezett Pécs-feliratot aztán, később, már Péterffyék olyan helyezték ki, amelynek a megközelítése gyalogosan (lásd még: szelfizés) nem veszélytelen és még szabálytalan is: a városba bevezető egyik főutat keresztező körforgalomban. Utóbbiban pozitívum, hogy ahol most van, az legalább a történelmi városképet nem rombolja vizuálisan.

VIP-hely a templomban

Máshogyan volt érdekes – s nem is egy nagy politikusi leleplezés miatt (vagy nem úgy – a szerk.) egy baranyai rerormátus templom felújítása után, a felújítás örömére megtartott ünnepi istentisztelet (nevezhető ezért ez is átadásnak), amelyen két vezető baranyai fideszes politikus számára különleges helyet biztosítottak. Így Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke és Hoppál Péter országgyűlési képviselő elfoglalta a helyét az ideiglenes VIP-páholyban.

Rátgéber Akadémia

A baranyai kedvencünk azonban egyértelműen a Rátgéber Kosárlabda Akadémia volt, illetve az alapköve letétele miatt rendezett politikusi ünnepség, amikor Páva Zsolt és többen is a ceremónián részt vevők közül az Örömóda zenéjére sétáltak két sorfal közt, amelynek tagjai közben egymásnak kosárlabdákat dobáltak a meghívottak feje felett.

Az már más kérdés, hogy az amúgy valóban nagyszerű kosárakadémia épületének átadásra rendezett ünnepségről meg kitessékeltek bennünket, és kiszorítottak onnan, hogy ne kerülhessünk az avatóra érkező Orbán Viktor közelébe, sőt a területet arra az időre magánterületté minősítették.

Stb.

Persze a pécsi alapkőletételeknek volt egy másik, igen erős versenyzője, de az is csak a később történtek miatt. Páva Zsolt egy önkormányzati választással korábban, a hajrában részt vett egy szálloda alapkőletételén. Már akkor is gyanús volt, hogy mire ez a nagy sietség, és több minden is gyanús volt, de felavatták és elhelyezték (azon a ceremónián még a Dunántúli Napló újságírójaként vett részt e sorok írója). A szálloda soha nem épült meg, egyértelmű kampányfogás volt, ugyanakkor egy másik alakú is került a területre, a jövőre valóban átadandó új pécsi vásárcsarnok.

via GIPHY

Az már csak témánkhoz lazán kapcsolható sajtótörténeti pillanat és emlék, amikor a fideszes pártlapnak átmaszkírozott Dunántúli Napló/Bama kiszerkesztette a pécsi polgármestert egy, az átadón készült felvételekről, illetve lehagyták az újságban közölt képről. Ahogyan ugyancsak lazán kapcsolódó, viszont viszonylag friss hír, hogy Hoppál Péternek még egy (igaz, napelemes) tetőcserepes gyár gyár avatásán is a Pécs Pride jutott eszébe.

Hősünk

Ha viszont azt kell mondanunk, hogy ki az egyértelmű átadás-hősünk, akkor gondolkodás nélkül Őri Lászlót mondanánk, akiről készült is képes összeállításunk.

Országos

A nem helyi átadások között aztán persze tényleg elszabadult a pokol, nehéz is felsorolni a kirívóbbnál kirívóbb eseteket, de az egyik kiemelkedő, napvilágot látott ügy egyértelműen a fideszes országgyűlési képviselő Koncz Zsófiához kapcsolódik, aki sárgán villogó lámpát avatott. Ugyanebben a műfajban és emeleten versenyzik azonban egy korábbi műsor, a zöldhullám felavatása.

Az országosan talán legnagyobb felháborodást kiváltott performansz azonban egyértelműen az volt, amikor Csepregen a polgármester átadott egy felújított utcát, aminek örömére helyi kisgyerekek térdepeltek szép, rendezett sorban.

KategóriákPUNK