Online források, amik nagy segítséget jelentenek, ha valaki újságírással szeretne foglalkozni.

A Szabad Pécsnél az elmúlt években több gyakornoki programot szerveztünk, és mentorprogramokban vettünk részt. Ezeknek az egyik legfontosabb tapasztalata, hogy a napi munka mellett – főleg egy ilyen kicsi szerkesztőség esetében – nincs elég idő arra, hogy minden szakmai alapot megtanítsunk a hozzánk jelentkező fiataloknak. Könyveket adtunk kölcsön, könyvrészleteket fotóztunk be, linkeket küldözgettünk gyakornokainknak, hogy olyasmikkel legyenek tisztában, amiket ideális esetben újságíróiskolákban, tanfolyamokon kellene megtanulni.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Részben a magunk dolgát szerettük volna megkönnyíteni, ezért most összeszedtük azokat az online forrásokat, amik szerintünk nagy segítséget jelentenek, ha valaki újságírással szeretne foglalkozni. Vagy, ha ebben az igencsak függetlenmédia-ellenes térben újságot szeretne alapítani. 

A gyűjteményben vannak könnyebben hozzáférhető, sokak által ismert és használt anyagok, oldalak. És vannak például olyan tanfolyamok is, amikkel eddig csak nagyon kevesen találkozhattak magyar nyelven (pl. a Thomson Foundation újságíróknak szóló minitanfolyamai). 

A gyűjtemény természetesen nem tudja az újságíróiskolák strukturált tanítási-tanulási folyamatait visszaadni, de kezdésnek mindenképpen hasznos lehet.

Az évek során rendre felmerülő másik igény az volt, hogy megmutassuk, honnan is szoktunk információkhoz jutni, mivel szoktunk információkat ellenőrizni. Ezért ezeket az adatbázisokat, bárki számára elérhető, de kevesek által használt oldalakat is összeszedtük. Ez a rész talán jóval szélesebb kör számára lehet érdekes, hiszen például érdekvédelemmel foglalkozó civil szervezetek képviselői, de akár magánszemélyek is hasznosnak találhatják.

Ráadásul, egy másik kategóriába olyan online eszközöket is gyűjtöttünk, amikkel megkönnyíthetjük, felgyorsíthatjuk az újságírói munkát. 

Sőt, egy kicsit ennél is tovább mentünk. Olyan szakértőket toboroztunk, akiket mi magunk is meg szoktunk kérdezni egy-egy téma körbejárásakor, vagy konkrét cikk írása során: jogászok, civilek, szakszervezetisek, politológusok, kutatók, orvosok stb. 

Reményeink szerint ez az összeállítás nem csak gyakornokoknak, kezdő újságíróknak lehet hasznos, hanem gyakorlott, gyakorló kollégáknak is. 

A gyűjtemény ezen a linken érhető el.

Ezzel kezdd

Ingyenes magyar nyelvű útmutatók, cikkek, weboldalak az újságírói munka megkönnyítéséhez, tanuláshoz.

KategóriákMETÁL