Szombaton délután két órakor kezdődik a második Pécs Pride felvonulás, de a gyülekező már egy órakor lesz. Az eseményt a rossz idő ellenére is megtartják. Déltől már csak a résztvevők és a belvárosban élők tudnak bejutni az elzárt területre. Szélsőjobboldaliak idén is tüntetnek az emberi jogi felvonulás ellen.

A cikk a hirdetés után folytatódikEmberi jogi fesztivált tartanak, illetve tartottak ezen a héten Pécsett, a Freedom of My Identity Emberi Jogi Fesztivált. Az évek óta megtartott pécsi fesztivál szervezői úgy két éve arról döntöttek, hogy nem csak előadások, vetítések, beszélgetések lesznek, mint a korábbi években, és amilyen fesztivál és programsor van más magyar vidéki városban is, hanem megszervezik az első magyarországi vidéki meleg büszkeség felvonulást. Más vidéki városban nem volt azóta sem, Pécsett viszont megtartják ma a második ilyen eseményt.

Pécsett rendezték meg az első vidéki Pride-felvonulást – Ilyen volt

Emlékezhetnek rá, tavaly rendben lezajlott a felvonulás, nagyon sokan, több ezren vonultak, békésen, nagyon jó hangulatban, amihez persze az is kellett, hogy a rendőrség lezárta az útvonalat és a belváros nagy részét, s bár voltak szélsőjobboldali tüntetők, de őket a kordonon kívül tartották. Ők, a Mi Hazánk szervezésében ismét kifejezik majd nemtetszésüket, lesz tüntetésük a felvonulással egyidőben. Ugyancsak le lesz zárva a pécsi belváros, déltől már csak lakcímkártyával lehet majd bejutni a területre, illetve a résztvevőket és a sajtót a szervezők engedik be majd rendezőként a területre.

Az egészen biztos, hogy ha a hangulat nem is, de az összkép más lesz, mivel hűvös van és eshet is a két órakor induló menet idején (a gyülekező délután egytől lesz). A szervezők azonban úgy döntöttek, hogy megtartják a felvonulást, és arra kérték az érkezőket, hogy osszák meg esernyőiket másokkal.

Az emberi jogi kiállás legismertebb és leglátványosabb része, a felvonulás idén is a Kossuth térről indul, a tavalyihoz képest módosított útvonalon, a Széchenyi tér-Janus Pannonius utca-Barbakán-Aradi vértanúk útja-Tettye utca útvonalon érik el az idei záróparti helyszínét, a Tettye teret (tavaly a Szent István téren fejeződött be a felvonulás).

A Mi hazánkos (plusz Magyar Önvédelmi mozgalmas) ellentüntetők pedig idén nem a Barbakánnál gyülekeznek majd, hanem a Jókai téren.

Címkék:
KategóriákMETÁL