Több milliárd forintos támogatást ad a kormány arra, hogy ismét legyenek boltok a legkisebb településen is. A Magyar Falu Program keretében 121 községben támogatják a kisboltok megnyitását. Baranyában két helyen is, több tízmilliós állami segítséggel, családi vállalkozásban lesz boltja például egy Dunántúli naplós újságírónak. Alpár György Drávaszerdahelyi polgármester meg is említette a “kedvenc” propagandistáját, de fontosabb, hogy a véleményét is elmondta a programról.

A cikk a hirdetés után folytatódik121 faluban nyílhat ismét kormányzati támogatással kisbolt. A baranyai nyertesekről az Átlátszó írt riportot a Helyközi Járat média együttműködési program részeként (a Szabad Pécs első “helyközis” cikke ITT olvasható) amit ma, napközben, a Szabad Pécs a Facebook-oldalán is megosztott már. Az Átlátszó megjegyzi, hogy sok érintett faluban semmilyen szolgáltatás nincs, ezért a helyiek örömmel fogadták a hírt, hogy lesz újra kisbolt. Hozzáteszik azonban, hogy közelebbről megnézve a helyzetet kiderül, gyakori jelenség, hogy a vállalkozókat senki sem ismeri, semmilyen kapcsolatban nem állnak településekkel, nem ott élnek, talán még soha nem is jártak ott. A cégek főprofilja sokszor teljesen idegen a vegyeskereskedéstől, és azt sem tudni, milyen üzleti tervvel készültek. A lap kérdéseire egyik megkeresett pályázó sem válaszolt (a Szabad Pécs megjegyzése: a mi közös pénzünkből kapnak támogatást ahhoz, hogy boltot nyissanak, de ha kérdezik őket erről, akkor nem válaszolnak). Ráadásul egyes cégek a települések éves költségvetését is meghaladó támogatási összeget kaptak az államtól.

Nem hagyta szó nélkül a Magyar Falu Programmal és a kisboltokkal kapcsolatos legfrissebb hírt Alpár György drávaszerdahelyi polgármester sem, sőt olyannyira nem, hogy külön videót is készített erre. Eléggé kiakadt ugyanis a hírt olvasva. Egyrészt azért is, mert kiderült, hogy “kedvenc” propagandistája, a Dunántúli Napló és a Bama.hu újságíróként alkalmazott munkatársa (korábban a Pécsma és a Pécsi Hírek főszerkesztője), Bóka Máté Ciprián is a nyertesek közt volt. Volt is hozzá pár keresetlen szava Alpárnak. Az Átlátszó is részletezte Bóka pályázati sikerét, kiemelve, hogy az Apátvarasdon boltnyitásra 44 millió forintos támogatást nyert CsaTOll Szolgáltató Bt. a 44 millión felül nyert 18,6 millió forintot is, azért, hogy a szintén baranyai Erdősmárokon is boltot üzemeltessen. Meg is jegyzik, hogy Apátvarasd éves költségvetése 51,9 millió forint, míg Erdősmároké 40,6 millió. A Bt. bel- és kültagjai a komlói Bóka család tagjai, akik egyike Bóka Máté Ciprián.

Másrész pedig azért is akadt ki és azért kívánt megszólalni ebben az ügyben Alpár György, mert szerinte lehet úgy venni, hogy a kisbolt program ötlete Drávaszerdahelyről jött, ahol a település méretét meghazudtoló módon van kisbolt és működik. Azt azonban az önkormányzat működteti, sőt nekik lángosozójuk is van, ami tényleg egyedülálló. Csakhogy a falvakban, főleg a kis falvakban szerinte nem lehet haszonnal üzemeltetni a kisboltokat, ezért kellene az önkormányzatoknak azt üzemeltetniük (nekik sincs rajta hasznuk), hogy egy kicsi, helyben friss pékárut, tejet, felvágottat árusító bolt működjön. Csakhogy a Fidesz szerinte addig-csűrte-csavarta programot, ameddig kihagyta az önkormányzatokat és fideszes haverok kezébe adta a támogatást. Akik majd addig, ameddig kell a pályázat szerint, üzemeltetik a boltokat, aztán veszik a sátorfájukat és a pályázati hasznot meg elrakják.

KategóriákMETÁL