Határozatot hozott az első fokon eljáró bíróság ma abban a perben, amelyet Péterffy Attila indított felperesként a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivőjével, Vicze Csillával szemben. A pécsi polgármester keresetét elutasították, de Péterffy Attila jelezte, hogy fellebbez a döntéssel szemben.

A cikk a hirdetés után folytatódikJó hírneve megsértése miatt, személyiségi jogi pert indított Péterffy Attila a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője, Vicze Csilla ellen. A keresetet azért nyújtotta be, mert a 2019. őszi önkormányzati választási kampány idején Vicze Csilla több fórumon is szerinte valótlanságokat állított róla. A keresetet tehát már polgármesterként indította, a nyilatkozatok idején még csak polgármester-jelölt volt (és egy budapesti önkormányzati energetikai cég fizetés nélküli szabadságon lévő egyik vezetője), az elhangzott állítások (mennyi fát égettek el) pedig még arra az időszakra vonatkoztak, amikor még a Pécsi Hőerőmű vezérigazgatója volt.

Péterffyék, már a tárgyalási szakban, keresetüket kiegészítve becsületsértés miatt is keresték az igazukat. Vicze Csillát amúgy azért magánszemélyként perelték be, mert a CMM mozgalom, azaz nem formális szervezet. Vicze Csilla pedig elsősorban arra hivatkozott, hogy ő csupán élt a véleménynyilvánítás szabadságával, valamit arról is beszélt, hogy ő tényekre és éppen Péterffy Attila (vagy a Hőerőmű) korábbi nyilatkozataira alapozta, amit mondott.

Péterffy szerint azonban Vicze nagyon tudatosan nyilatkozott a kampányidőszakban, s mindezzel az ő, mint polgármester-jelölt társadalmi megítélésére gyakorolt hatást, őt környezetkárosítással vádolva, ami szerintük már nem fér bele a szabad véleménynyilvánítás szabadságába, még egy polgármester-jelölt esetében sem.

A bíróság a mai, kifejezetten már csak a határozathozatalra kitűzött ülésén elutasította Péterffy Attila keresetét, egyúttal 400 ezer forint alperesi perköltséget is kell fizetnie a polgármesternek. A bírósági indoklás szerint a kerestet elutasítását többek közt az indokolta, hogy Péterffy Attila a Hőerőmű vezéreként is közszereplő volt, Vicze Csilla egy fontos közügyben nyilatkozott, az egyik vitatott állítása (3 millió tonna fát égettek el a Hőerőműben) igaz volt, amit pedig ennek kapcsán mondott, az belefér a véleménynyilvánításba (azaz tévedhet is), és nem sértette meg Péterffy Attila becsületét. Vicze Csilla nem „erdőégetőzött”, hogy később politikai ellenfelei igen, az más lapra tartozik.

Péterffy Attila fellebbez

Pécs polgármestere a a határozat kapcsán a következő közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz, amiből kiderül, hogy fellebbezni fog:

Továbbra is kiemelt célom, hogy Pécsett súlya és következménye legyen a kimondott szónak. Ezért, bár az elsőfokon eljáró Pécsi Törvényszék szerint közszereplőként tűrnöm kell Vicze Csilla megalapozatlan vádjait, fellebbezni fogok.

Pécs város vezetésével egyetértésben célként tűztem ki Pécs politikai és közbeszédének megtisztítását. Fontosnak tartom, hogy a politizálás hangneme méltó legyen Pécs városához, és azt is, hogy következmények nélkül senki ne uszíthasson plakátokon, és ne állíthasson senkiről valótlanságokat. Akkor sem, ha éppen választási kampány zajlik.

Ez vezérelt akkor, amikor feljelentést tettem egy ál-közvéleménykutató céggel szemben, és Vicze Csilla ellen. Az első ügyben jogerős ítéletben marasztalták el annak a cégnek a vezetőjét, amely kérdésekbe csomagolva ugyan, de bűncselekmények elkövetésével vádolt meg.

A Vicze Csilla elleni személyiségi jogi perben első fokon az alperest hozta ki pernyertesnek a Pécsi Törvényszék, mondván, közszereplőként tűrnöm kell az olyan hamis vádakat, mint amikkel a választási kampány során illettek. Sem az ítéletet, sem annak indoklását nem tartom elfogadhatónak. Közszereplő vagyok, ezért tűröm a kritikát, de a hazugságot és az alaptalan vádaskodást nem. Fellebbezni fogok az ügyben, és tovább küzdök a tisztább pécsi közbeszédért.”

KategóriákMETÁL