Az ember, akinek az édesanyja nem strómanja senkinek sem, gondoskodott arról, hogy ismét téma legyen az Orbán-kormány eddigi talán legnagyobb botránya, a Pegasus-kémszoftverrel történt megfigyelés és lehallgatás. Sőt, most legyen téma igazán. És ennek, úgy tűnik, egy még frissebb hír szerint komoly következménye is lehet.

A cikk a hirdetés után folytatódikEgy sajtótájékoztatón elhangzott elszólással (vagy eltervezett elszólással) Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő beismerte, hogy a magyar kormány és a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium valóban hozzájutott a Pegasus kémszfoftverhez.

Az orbánista politikusok és kormánytagok, élükön Novák Katalinnal eddig lényegében tagadták ezt, vagyis szemrebbenés nélkül hazudtak, avagy valójában úgy nyilatkoztak valamiről, hogy fogalmuk sem volt az igazságról.

Persze, a valóság nagyon is sejthető volt, hiszen egy nagyon komoly, globális oknyomozó újságírói együttműködésnek köszönhetően került nyilvánosságra az, hogy a világ több országában is megfigyelhettek és lehallgathattak politikusokat, újságírókat és üzletembereket egy izraeli techcég, az NSO által kifejlesztett, kémprogrammal, a Pegasus-szal.

A titkosszolgálati célokra, s azon belül is terroristagyanús személyek és szervezett bűnözői csoportok tagjainak megfigyelésére kifejlesztett szoftvert azonban Magyarországon az Orbán-kormánnyal szemben kritikus politikusok, üzletemberek és újságírók megfigyelésére is felhasználták. Akikkel szemben olyan feltételezés nyilvánvalóan nem merülhet fel, hogy terroristagyanús személyek lennének.

Az első cikkek megjelenése utáni nettó tagadás után persze enyhébb nyilatkozatok is születtek, sőt olyanok is, amelyből már egyértelműen tudni lehetett, hogy a magyar kormány nagyon is tudja, miről írnak az oknyomozó újságírók, de azt mindeddig senki sem ismerte el, hogy valóban vásároltak az izraeli kémprogramból. E hét második felében azonban “jött” Kósa Lajos és beismerte, hogy a magyar állam és a Belügyminisztérium hozzájutott az izraeli cég különleges, titokban mobiltelefonokra telepíthető szoftveréhez.

Pintér Sándor belügyminiszter és Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága ülésén beszéltek az ügyről, de a bizottság ellenzéki tagjai szerint  ők nem árultak el túl sok érdemi információt a Pegasus-ról.

Kósa Lajos arról is beszélt, hogy egyes részleteket évtizedekre titkosítottak, és a megfigyelt személyekkel kapcsolatban “senki nem fog konkrét választ kapni”.

Kósa Lajos nem mellesleg arról is szólt, hogy szerinte abban, hogy Magyarország megvásárolta a szoftvert semmi kivetnivaló nincsen, mert a “szolgálatok” minden egyes ügyben törvényesen jártak el, bírói és miniszteri (Varga Judit) engedéllyel.

Kósa Lajos elszólása után a 24.hu megkereste az izraeli céget, hogy megtudják, ők mit szólnak ahhoz, hogy egyre biztosabb, a magyar kormány civilek megfigyelésére is használta a kémszoftvert. A cég a 24.hu-nak azt írta: „Bár a szerződésben foglaltak és biztonsági előírások értelmében az egyes felhasználókra nem tehetünk utalást, arról biztosíthatjuk, hogy az NSO

nem tolerál semmilyen visszaélést a termékeivel. Amennyiben egy ilyen kiderül, a vállalatnak megvannak a megfelelő szankciós eszközei, beleértve a szerződés felbontását.”

Nem mellesleg ezzel az NSO is elismerte, hogy kötöttek magyar partnerrel szerződést.

KategóriákMETÁL