Hogy szekszárdi alpolgármester lehet-e a közeljövőben Zaják Rita, ez a kérdés, az érintett képviselő és önkormányzati tanácsnok szerint “per pillanat” nincs napirenden. Zaják Rita már nem csak az ÉSZ-frakciónak nem tagja, de a Párbeszédnek sem.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Párbeszéd vezetése kizárta a pártból Zaják Ritát, azt a szekszárdi politikusukat, aki országosan arról híresült el idén tavasszal, hogy kiugrott a választáson győztes, de csak egyfős többséget szerzett ellenzékiek frakciójából, értesült a hírről a Szabad Pécs.

Erről már korábban, hetekkel ezelőtt tudtunk, ugyanakkor azt is tudtuk, hogy hiába született meg ez a döntés, a Párbeszéd szabályzata szerint még mindig volt Zaják Ritának jogorvoslatra, fellebbezésre lehetősége. Magyarán a kizárásról szóló döntés önmagában még nem jogerős. És úgy döntöttünk, csak akkor írunk erről, amikor véglegessé válik.

Heteken át leveleztünk a Párbeszéddel, illetve írásban rákérdeztünk arra Zaják Ritánál is, hogy mit lép, fellebbez-e. Mára kiderült: jogerős lett a Párbeszéd Magyarországért döntése, amellyel kizárták Zaják Ritát a pártból.

Zaják Rita megkeresésünkkor időt kért, illetve azt mondta még korábban, hogy egyes, őt érintő kérdésekről nem nyilatkozik, amíg valóban ki nem zárják őt a pártból, de aztán már nem válaszolt ezzel kapcsolatos kérdéseinkre. A Párbeszédnél pedig mindezidáig arra vártak, hogy kiderüljön, mikor számít a politikusnő kizárásáról szóló írásos értesítésük jogerősnek.

Jogerős lett a kizárás

Most azonban, egymástól függetlenül, ráadásul ugyanazon a napon, a múlt pénteken, Zaják Rita Szekszárdon, személyesen, a Párbeszéd pedig e-mail-en, írásban is megerősítette a kizárás tényét és jogerős voltát. Zaják Rita azt, hogy nem fellebbezett, a Párbeszéd pedig azt, hogy nem kaptak határidőre fellebbezést.

Zaják Rita idén tavasszal, március 8-án, nőnapon lépett ki a szekszárdi közgyűlést addig, egyfős többséggel vezető ellenzéki ÉSZ-, azaz Éljen Szekszárd-frakcióból. Azóta volt ugyan néhány közbülső érdekes állomás, de mostanra jutott csak el ez az ügy odáig, hogy a pártból kizárták, és a döntés jogerős.

A Párbeszéd részéről az első lépés is csak érzékelhető idővel később történt a kilépéshez képest, amikor felfüggesztették Zaják Rita párttagságát, utána azonban egy jó ideig új – kiváltképp ennél keményebb – dolog nem történt. Igaz, a párbeszédesek azt már korábban is jelezték, hogy egészen biztosan nem lépnek addig, ameddig nem látják, hogy érdemben mi következik Zaják kilépése után, milyen lesz például a konkrét közgyűlési munkája, mennyire és milyen ügyekben szavaz majd együtt a Fidesszel az ellenzékiek, azaz volt frakciótársai ellenében.

Azt a nyáron maga Karácsony Gergely főpolgármester (akkor még ellenzéki miniszterelnök-jelöltként) mondta el a Szabad Pécsnek, hogy amúgy ő nagyon sajnálja ezt az ügyet, mert Zaják Rita régi harcostársuk, és szerinte Zajákot mindig a jószándék vezette, s mindig a helyi ügyekre fókuszált. Ugyanakkor a polgármesteri különleges jogrend megszűnte utáni első, nyár eleji offline közgyűlés alapján úgy látta már akkor is, hogy a tagsága nem lesz tartható, és a felfüggesztés után várhatóan a kizárás is meglesz. Karácsony Gergely ebben az interjúban azt is mondta Zaják Rita kilépéséről, kissé árnyalva azt, hogy „egy olyan helyzetben, amiben ma a magyar politika van, ott nincsenek meg ezek a sokszínű árnyalatok, nem lehet most így politizálni”. 

Zaják Ritának a Párbeszéd tájékoztatása szerint még október 21-én lett volna arra lehetősége, hogy személyesen bevigye, vagy postán feladja a Párbeszéd Magyarországnak a kizárásával szembeni fellebbezést. Magyarán mostanra már a legkószább levélnek is meg kellett volna érkeznie hozzájuk – de mint írtuk is, nem volt minek megérkeznie.

Zaják Rita pénteken arról is beszélt érdeklődésünkre, egy viharos és furcsa testületi ülés után (erről az ülésről, az ott történtekről és Ács Rezső fideszes polgármester esetleges alkalmatlanságát firtató kérdésekről külön írunk, de az a cikk csak később érkezik a Szabad Pécsre), hogy miért nem fellebbezett a Párbeszéd döntése ellen. Az indoklás és a válasz lényegi része valójában nagyon rövid volt: azt mondta, azért nem fellebbeztem, „mert már nem akarok oda tartozni”.

Megérti Karácsony Gergelyt

És ezzel a hangsúlyból jól érzékelhetően, kihallhatóan arra utalt a 2010 óta a szekszárdi városházi közgyűlésben is dolgozó politikus, hogy szerinte nem ezt érdemelte ennyi idő után, nem azt, hogy kitegyék. Ráadásul ő azok közé a párbeszédesek közé tartozik, aki még LMP-s volt – sőt, LMP-s alapító tag Szekszárdon –, s aki a pártszakadáskor Karácsonyékkal tartott.

Arra is utalt Zaják Rita a pénteki beszélgetésünk során, hogy ha valaki, akkor ő megérti a nehéz politikai, politikusi döntéseket, így Karácsony Gergely döntését, hogy visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől. Azt is elmondta, hogy ő azt finoman, már korábban jelezte, hogy ha az ő párttagsága a kilépése miatt terhes a Párbeszédnek, akkor ő nem ragaszkodik hozzá.

Lobbizhattak a Párbeszédnél a kizárásáért

Ugyanakkor, külön nevek említése nélkül (szándékoltan nevek említése nélkül) arra utalt, hogy Tolna megyei ellenzékiek, köztük ÉSZ-esek is egyfajta politikai nyomás alá helyezhették a Párbeszédet, azt célozva, hogy őt kitegyék a pártból. S megint inkább csak érezhetően arra utalt, hogy ha ez nem történik, ha nem lobbiznak ellene, akkor szerinte a Párbeszéd nem szakít vele, akkor nincs kizárás. Megjegyezzük, azt nem tudjuk, ez valóban így történt volna-e, de azt mi is úgy tudjuk, hogy valóban volt megkeresés Szekszárdról Kocsis-Cake Olivióék felé, hogy a Párbeszéd lépjen valamit. És leginkább azt, hogy zárja ki a politikust, s szólítsa fel Zajákot a mandátuma visszaadására.

Állítja, nem lett fideszes, a városért dolgozik

Zaják ugyanakkor márciusi lépését is indokoltamost nekünk, pontosabban példákat hozott arra, milyen, a szekszárdiak mindennapi életét pozitívan meghatározó módon tudott egyes ügyeket a kilépése után elintézni, ezzel egyfajta utólagos érvényességet próbálva adni korábbi lépésének. Szerinte ugyanis, ha nem lép ki, akkor például nem a helyi önkormányzati cég veszi át a Bánki Erik-közeli cégnek tartott, az ország számos városában, köztük Szekszárdon is önkormányzati megbízást kapott Hungast-tól a közétkeztetés bonyolítását. Szerinte ugyanis, az, hogy Bomba Gábor piaci pályázatot akart, azaz nem akart házon belüli, úgynevezett in-house megbízást (vagy nem kizárólag ebben gondolkodott), azt jelentette volna, hogy jó eséllyel marad a Szekszárdon is minimum vegyes megítélésű nagy magyar közétkeztető, avagy más “multi” kap megbízást. Nem így lett azonban, a korábbi, önkormányzati társaság a régi-új szolgáltató.

Avagy egy orvosi rendelő sem ott épülne/épült volna meg szerinte, ahova most eltervezték, hanem egy, a betegek és az orvos szempontjából szerinte sokkal rosszabb, kieső helyen. Márpedig konkrétan ezek, s a hasonló ügyek a háromgyermekes, nyelvtanár pedagógus szerint nagyon fontosak helyben, és nagyon örül, hogy ezek most sínen vannak.

De egyébként is, szerinte nincs olyan ügy, ami jobban ment volna Szekszárdon azt megelőzően, hogy ő kilépett az ÉSZ-frakcióból, mint azt követően.

Merthogy egy fontos dolgot még nem említettünk: Zaják Rita a kezdetek, az ÉSZ-ből való kilépése óta azt mondja, hogy nem ő változott, ő nem lett fideszes, sőt, és nem szavaz meg minden fideszes előterjesztést, csak azt, amivel valóban egyetért, és úgy érzi, az a szekszárdiak érdekét szolgálja. Máskor pedig az ÉSZ-szel együtt szavaz, a Fidesz ellenében is, magyarán ő független, csak a város érdekeit szem előtt tartó, a közgyűlésben meggyőződése szerint szavazó politikusként viselkedik.

A Népszava egy korábbi portréjában is hasonlókat mondott erről, mint amit nekünk korábban: „Gyűlölöm a Fidesz által kiépített igazságtalan rendszert, eszemben sincs szolgaian megszavazni azt, amit ők akarnak, minden ügyben szakmai alapon, a város érdekeit figyelembe véve döntök majd”.

Habár most azt is mondta, hogy az ő politikusi oldalát nemrég, politikusból közszereplővé minősítette át a Facebook, aminek kifejezetten örült, mert ez sokkal inkább kifejezi őt.

Az ÉSZ-es képviselők a nem először felemlegetett, Fidesszel szembeni, velük való együttes szavazásról azt mondják, ezekből az ügyekből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Szerintük csak a Fidesznek igazán fontos, kiemelt ügyekben történő ellenszavazat, avagy inkább ellenszavazatok sora (lenne) az, ami ezt bizonyítaná.

Leendő alpolgármester?

A fentieken túl két másik fontos kérdést is feltettünk a már csak volt párbeszédes politikusnak, az egyikről a Párbeszédet is megkérdeztük.

Megkérdeztük Zaják Ritától, lemond-e a szekszárdi városházi mandátumáról ezek után, és azt is, hogy lesz-e, lehet-e belőle a közeljövőben alpolgármester? Szeretne-e alpolgármester lenni, van-e erre esélye?

A Párbeszédet pénteken – miután kiderült biztosan, hogy a kizárás jogerős – már csak arról kérdeztük meg újbóli megkeresésünkkor, hogy kérni fogják-e Zaják Ritától a mandátumának a visszaadását, azaz azt, hogy lemondjon a képviselői tisztségéről. A rövid válaszukból az derült ki, hogy nem fogják felszólítani Zaják Ritát a lemondásra, ezt az ügyet ők a politikusnő pártból való kizárásával lezárták.

Annyit írtak csupán ugyanis, hogy „A Párbeszéd kizárta Zaják Ritát a pártból, így már semmilyen jogviszony nem áll fenn a párt és közte”.

Zajákot viszont a lehetséges alpolgármesterségről is kérdeztük, tegnap (vasárnap délelőtt), s ezúttal válaszolt is azt írva a Szabad Pécs újságírójának, hogy

erről majd akkor beszél, „ha erről lesz egyáltalán szó, per pillanat nincs”.

/A pénteki személyes beszélgetés során ezt a kérdést nem tettük fel, de korábban többször is feltettük, illetve vasárnap ismét megkérdeztük./

Korábbi frakciótársai nem támogatták

Az alpolgármesteri címről amiatt kérdeztük Zajákot, mert – mint korábban megírtuk – ez év elején Ács Rezső szekszárdi fideszes polgármester jelölte második alpolgármesternek, az akkor még az ÉSZ-frakcióban ülő Zaják Ritát. Mindezt nem sokkal azt követően, hogy a polgármester kinevezte önkormányzati tanácsnoknak. Ács Rezső ráadásul ezt a címet szívesen és rendszeresen nevezte/nevezi polgármesteri tanácsnoknak.

Arról megoszlanak a vélemények, mindenki másképpen emlékszik, hogy az ÉSZ-ben előzetesen tudtak-e arról, hogy tanácsnok lesz Zaják Rita, de az már biztos, hogy az ÉSZ-nél ezt eléggé zokon vették, és az is biztos, hogy ez egy fontos mérföldkő volt az ÉSZ tagjai és Zaják Rita viszonyának elhidegülésében (az elhidegülés folyamatában).

Hát még az alpolgármesteri posztra való jelölés milyen mérföldkő volt! Egyrészt azért, mert nem csak a Fidesz-frakció nem kívánta azt (akkor még) jóváhagyni, hanem mert az ÉSZ is azt mondta, hogy arról szó nem lehet, egyelőre és úgy legalábbis biztosan nem lehet szó róla. Ráadásul mind a szekszárdi Fidesz-, mind az ÉSZ-frakció vezetői úgy nyilatkoztak, hogy már csak a kész, felterjesztési ötlettel találkoztak.

Zaják Rita pedig annak idején azt mondta e sorok írójának, hogy az is bántja, hogy az ÉSZ egyetlenegy tagja sem állt ki mellette, senki sem szavazott úgy az ÉSZ-en belül, hogy támogatná a kinevezését.

Nőtt és nőtt a feszültség

Akkorra azonban már elmérgesedett volt a viszony Zaják Rita és az ÉSZ-t vezető, civilben sikeres vállalkozó Bomba Gábor között, több konfliktusuk is volt. A rossz viszony kezdetét Zaják már 2019-re datálta, mivel szerinte a kampányban, azt követően szinte azonnal, hogy ő hátrébb lépett, Bomba javára, Bomba kezdett másképpen viselkedni vele szemben.

Zaják Rita is ambicionálta ugyanis a polgármesteri címet, lett volna polgármester-jelöltje az ellenzéki összefogásnak, de aztán ettől visszalépett, mégpedig Bomba Gábor javára. Mint mondta ugyanis, belátta, hogy Bombának sokkal több erőforrása, saját pénze és kapcsolati tőkéje van egy ilyen kampányra. És Bomba Gábor nem titkolta, hogy ő ezt csak akkor veti be, ha ő lehet az ÉSZ polgármester-jelöltje. S mivel neki akkor is a Fidesz leváltása volt a célja, ebbe is belement. Miközben szerinte éppen a 2010 óta folytatott harcai miatt ő volt a legismertebb és legelfogadottabb ellenzéki Szekszárdon, ami nagyon nem volt korábban könnyű terep egy ellenzékinek.

Bomba azonban éppen azzal is érvelhetett, hogy rá olyanok is szavazhatnak, akik egy ellenzékinek tartott, akár baloldalinak elkönyvelt politikusra nem voksolnának Szekszárdon, ahol jó ideje szemernyi esély sem volt még arra sem, hogy megszorongassák a Fideszt.

Azon kérdésünkre, hogy ha ennyire megváltozott szinte azonnal a viszonyuk, amikor ő engedett, miért csinálta végig a kampányt, miért ment együtt az ÉSZ-szel, azt mondta, hogy azért, mert ő tíz éve küzd a Fidesszel, s most végre volt esély leváltani őket. És, be kell lássa, ő nagyon szerette és szereti a képviselői munkát és a közösségért való szolgálatot.

Mindenesetre a fentiek, így együtt odáig fajultak, hogy Zaják nőnapon kilépett az ÉSZ-frakcióból. És ezzel megszűnt az ÉSZ közgyűlési többsége, szavazategyenlőség alakult ki a Fidesz és az ÉSZ közt, Zaják Rita pedig elviekben a mérleg nyelve lett.

Árulónak tartják, sőt

Az ÉSZ ezt egyértelműen árulásnak és a Fideszhez való dörgölőzésnek, de legalábbis a Fideszhez való közeledésnek fogta fel, sőt a legvérmesebbek szerint a háttérben ennél is többről lehetett szó. Gyakorlatilag arról beszéltek, hogy lehetségesnek tartják, hogy Zaják Ritát “megvette” a Fidesz. Hogy pénzzel vette meg, vagy mással, és ha mással, akkor mivel, vagy ha pénzzel, akkor mennyivel, arról nem esett szó.

Nem voltak elég érzékenyek?

Mindenesetre az ezen véleményt osztó legenyhébb és leginkább önkritikus ÉSZ-es “verzió” az volt az ÉSZ-esek és más ellenzéki gondolkodású szekszárdiak közt, hogy Bomba Gábor is hibázhatott. Szerintük Zaják Ritára sokkal jobban oda kellett volna figyelnie neki is, másoknak is, kedvesebbnek és nagyvonalúbbnak kellett volna vele szemben lenni.

Azt is mondták, hogy azért is így kellett volna tenni, mert Zaják Rita azt mindig nagyon fontosnak tartotta hangsúlyozni (ezt nekünk is elmondta többször is, legutóbb múlt pénteken), hogy ő milyen sok ideje, hány ciklus óta (több, mint tíz éve) küzd Szekszárdon a Fidesszel. Vagyis, hogy ő akkor is politizált és ellenzéki volt, annak minden nyűgjével és kockázatával, amikor Bombáék még másfajta, kényelmes életet éltek, és nem, vagy nyilvánosan eszük ágában sem volt a Fidesz szekszárdi ügyeit bírálni, holott erre már korábban is lett volna éppen elegendő ok.

Az is a pletykák közt van, és elég erősen tartja is magát, hogy Zaják Rita szeretett volna valamiféle fontos szerepben feltűnni, de leginkább alpolgármesteri címet kapni, ráadásul ezt állítólag meg is ígérték neki korábban. Ebből azonban sem az ÉSZ által megnyert 2019 őszi választás után, sem a már említett idei, év eleji esetkor, Ács Rezső akciójakor nem lett valóság. Talán emiatt is erős vélekedés most is, hogy Zaják Ritából még ebben a ciklusban alpolgármester lehet, vagyis hogy “alpolgármestert csinálhat belőle a Fidesz”. Az biztos, hogy azt követően, hogy Zaják Rita kilépett, a szekszárdi Fidesz-frakció már úgy kommunikált, hogy adott esetben akár meg is szavaznák alpolgármesternek. Jelenleg a fideszes polgármester Ács Rezső mellett egy megválasztott fideszes politikus, Gyurkovics János dolgozik alpolgármesterként – külsős alpolgármester nincs Szekszárdon.

Lemond vajon?

Az ÉSZ tagjai tehát már Zaják Rita tavaszi kilépése után szorgalmazni kezdték, hogy Zaják pártja, a Párbeszéd tegyen valamit, leginkább azt, hogy Karácsonyék zárják ki a pártból Zajákot, és még inkább, hogy szólítsák fel a képviselői mandátuma visszaadására, magyarán a lemondásra.

Az ÉSZ – mint több tag is elmondta ezt nekünk a háttérben – azért erőltette ezt nagyon, mert sejtették, hogy a szakítás után Zaják Rita minden, de legalábbis a legtöbb kérdésben a Fidesszel szavaz majd, azaz megfordul az eddigi rend, és lényegében ismét a Fidesznek lesz többsége Szekszárdon.

Ráadásul mindezt úgy, hogy a szekszárdiak többsége mégiscsak az ÉSZ-re, és arra szavazott, hogy ne a Fidesz irányítsa a tolnai megyeszékhelyet.

Listák

Nagyon fontos körülmény, hogy mindezt nem, vagy nem csak sértettség (netán egyfajta bosszúvágy) miatt szerették volna a háttérnyilatkozatok szerint, hanem azért, mert Zaják Rita az ÉSZ-nek megjáró két listás hely egyikét kapta meg 2019 őszén. Azaz közvetlenül a választók nem választották meg a közgyűlés tagjának. Más kérdés, hogy Magyarországon a politikai kultúrának éppenséggel nem része az, hogy lemondjon valaki ilyen helyzetben.

Az ÉSZ-nek jutó két “listás” hely egyike a polgármesteri címért folytatott küzdelmet végül egy kicsivel, Ács Rezső ellenében elbukó Bomba Gábor, a másik pedig Zaják Ritához került. Igaz, úgy volt korábban, hogy Bomba Gábor nem lesz képviselő, ő csak akkor lesz a közgyűlés tagja, ha polgármester lesz. Ez ugyan nem történt meg, Bomba pedig mégis tag lett listáról, ugyanakkor Zaják kiugrásáig – nem számolva a Covid-járvány miatti különleges jogrend időszakát – olyan új városházi politikai működési struktúrát szavaztak meg, amellyel lényegében a közgyűlésben valóban többséget szerzett ÉSZ tud ténylegesen irányítani, bizottsági szintre ledelegálva fontos döntéseket. Ez a legdemokratikusabb működési modellekhez képest sem első, sem második nekifutásra álomszerűnek nem nevezhető helyzet az ellenzékiek szerint azért volt, mert így érezték garantáltnak azt, hogy haladhatnak az ügyek, s mert szerintük a valódi és érdemi együttműködés szinte kizárt volt a szekszárdi Fidesz számára sokkot jelentő választási győzelmük után kialakult helyzetben. 

Egymilliós kérdés

Ha az ÉSZ csak egy kicsivel sikeresebb, ha csak eggyel több közvetlen egyéni mandátumot szerez, akkor sincs több képviselőjük, akkor ugyanis kettő helyett csak egy listás helyük lett volna a szekszárdi közgyűlésben. Azonban ebben az esetben vagy Bomba Gábor, vagy (ha éppen nem Zaják az, aki “behúz” még egy egyéni helyet, és nem neki volt erre a legnagyobb sansza) Zaják Rita kimarad a közgyűlésből.

Ami azért lett volna igen pikáns helyzet (ha dönteni kell, kit válasszanak), mert a pletykák arról szóltak – sőt, ezt többen is megerősítették lapunknak, név nélkül –, hogy a Párbeszéd volt az, amely ragaszkodott ahhoz, hogy ha Zaják nem nyer egyéniben, akkor ő legyen listás befutó.

Úgy tudjuk, a Párbeszéd egymillió forinttal támogatta az ÉSZ 2019 őszi kampányát, és ez volt a kérésük ennek a támogatásnak a fejében. Magyarán azt is mondhatjuk, hogy egymillió forintért megvásárolták ezt a listás helyet Zajáknak. Több, a Szabad Pécsnek nyilatkozó forrásunk ezt konkrétan így is nevezte, vásárlásnak. Ami persze bevett szokás hasonló esetben, vagyis egy kiemelt kampánytámogatással lehet politikai kérése is egy pártnak vagy szervezetnek. Csak elég ritka, hogy a konkrét összeg is elhangzik (háttérbeszélgetéseken persze, és nem hivatalosan, de többektől, egymástól függetlenül hangzott el ugyanaz az összeg és a Zajákról szóló kérés is).  

Vagyis az ÉSZ logikája szerint két komoly okuk is volt és van arra, hogy azt kérjék és követeljék (és ezt többször hangsúlyozták is a nyilvánosságban), hogy Zaják Rita adja vissza mandátumát. Az egyik, hogy azt nem egyéniben szerezte, hanem listáról kapta, a másik, hogy abban, hogy azt végül megkapta vagy biztosan megkapta, a korábbi pártja sietett a segítségére.

Nem valószínű 

Ha ez megtörténne, akkor egy másik, annak idején az ÉSZ listáján szereplő és a közgyűlésbe be nem jutó politikusok egyike lehetne a  szekszárdi közgyűlés új tagja.

És a válasz: nem

Zaják Rita azonban határozottan kijelentette, hogy nem mond le a mandátumáról, a képviselői helyéről.

Márpedig, ha ő ezt nem teszi meg, akkor nem maradt túl sok lehetőség, mivel a képviselők kiléphetnek egy frakcióból és egy pártból is, de emiatt nem hívhatók vissza. Akkor sem, ha listás helyen ül egy politikus.

Zaják Rita a következőket mondta kérdésünkre lapunknak: „Nem mondok le a mandátumomról, mert nem hiszem azt, hogy emiatt ne haladna előre a városban élők ügye. Nem hiszem, hogy lenne bármi, ami amiatt ne haladna előre, hogy én nem adom vissza a mandátumomat”.

Mindezt egyébként azzal is magyarázta, hogy ő ugyan engedett már azt megelőzően is Bombának, de a “hála” az volt, hogy nem engedték abban a választási körzetben elindulni, ahol él, mert egy másik képviselő is ahhoz ragaszkodott, és ő kapta meg azt – és nyert is egyébként. Így Zaják Rita egy nehéz fideszes körzetben állta a sarat, de nyerni nem nyerhetett. Ő azzal is érvelt, hogy azért is ő indult végül ebben a nem könnyű körzetben, hogy a lehető legtöbb szavazatot gyűjtse be és szerinte ez sikerült is, talán senki más nem tudott volna onnan ennyi szavazatot szerezni.

Talán ez tényleg így van, talán másképpen

Mindenesetre Zaják Rita egyéniben vesztett,  és egy listás helyet kapott végül, azt amihez kellett a Párbeszéd segítsége is. És nyilvánvaló, hogy ha a dolgok nem alakulnak úgy ahogyan alakulnak, akkor ma senkit sem érdekelne ez a politikai alku után megszületett mandátum, sem az, hogyan is született. Mostanra azonban nagyon érdekes lett.

Zaják Rita anno, még az Éljen Szekszárd kampányidőszakban élesített honlapján a következőket írta magáról: „Olyan országot szeretnék, ahol becsületes munkával tisztességesen meg lehet élni, ahol a véleménynyilvánítás nem jár megtorlással, ahol a jogsértések nem maradnak következmények nélkül, ahol a fiataloknak nem külföldön kell keresniük a boldogulást, és ahol a politikus nem saját, hanem az őt megválasztó emberek érdekeit képviseli. Én ebben hiszek, ezért dolgozom.

Hogy ez valóban így történt-e, illetve így történik-e, azt az idő, és majd leginkább a választók eldöntik.

Disclaimer: A cikk szerzője 2021 januárja és márciusa közt a Szekszárdi Vasárnap megbízott főszerkesztője volt.

Ez a cikk a Helyközi Járat együttműködési program keretében valósult meg, ami a Partizán támogatásával jött létre, hat magyar szerkesztőség közös projektjeként. Tarts velünk, szállj fel a Helyközi Járatra! Ha van egy jó sztorid, írd meg nekünk a helykozijarat@gmail.com címre.

KategóriákMETÁL