Pécs önkormányzata már 2020-ban megkezdte a Janus Pannonius Múzeum új igazgatójának kiválasztását. Több körben írt ki pályázatot a város, dr. Bertók Gábor május óta mégis csak megbízott vezetőként dolgozhatott az intézmény élén. Arra ugyanis, hogy a szaktárca államtitkára is jóváhagyja a kinevezését, egészen decemberig kellett várni, közölte pénteken a hírt a pécsi önkormányzat.

A cikk a hirdetés után folytatódikA pécsi Janus Pannonius Múzeum igazgatójának megbízatása 2021 januárjában lejárt. Az önkormányzat idejekorán, még 2020-ban megkezdte az új igazgató kiválasztásának procedúráját, olvasható a pécsi önkormányzat pénteki közleményében.

Az első pályázattal kapcsolatban azonban eljárástechnikai problémák merültek fel. Aztán, 2021 januárjában kiírtak egy újabb pályázatot, amelyen dr. Bertók Gábor pályázata két körben is komoly támogatást kapott. A közleményben megjegyzik, hogy Bertók Gábor idén, március 15-én rangos állami kitüntetésben, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozatának kitüntetésében is részesült. A múzeumokra vonatkozó jelenleg hatályos törvény értelmében az önkormányzat mégsem nevezhette ki az igazgatót, mert a szaktárca államtitkára május 20-án kelt levelében megvétózta az új igazgató kinevezését, indoklás nélkül.

Terepen – Bertók Gábor régész 2018 októberében – Fotó forrása: Szabad Pécs videó

Pécs önkormányzata így nem tehetett mást, minthogy újabb pályázatot írt ki az igazgatói posztra. Pécs polgármestere pedig május 31-én 120 napra dr. Bertók Gábort bízta meg a Janus Pannonius Múzeum igazgatói feladatainak ellátásával.

Az önkormányzat a jogszabályoknak megfelelve augusztus végén újabb pályázatot írt ki a posztra. Annak érdekében, hogy az intézmény továbbra is zavartalanul működjön, Bertók Gábort az önkormányzat közgyűlése szeptember 28-ától újra megbízta a múzeum vezetésével.

Az EMMI szakállamtitkára, Fekete Péter a napokban értesítette arról Pécs polgármesterét, hogy egyetért az önkormányzat jelöltjének kinevezésével. Így az előkészületekkel együtt egyéves történet végére sikerült pontot tennie a pécsi városvezetésnek. Péterffy Attila, Pécs polgármestere röviden úgy foglalta össze véleményét, hogy a szakmaiság és a kitartás végül meghozta a gyümölcsét, így a szakma, ezen keresztül pedig ismét a pécsiek akarata tudott érvényesülni.  

KategóriákMETÁL