Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vették, míg az ügyész a fellebbezés bejelentésére három munkanap határidőt tartott fenn, így az ítélet egyelőre nem jogerős.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Pécsi Járásbíróság 2019. március 27-én kihirdetett ítéletével Gy. B. vádlottat hűtlen kezelés bűntette és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 1 év börtönre ítélte és kötelezte az eljárás során felmerült 242 428 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság a szabadságvesztés büntetés végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette és rendelkezett az eljárás során lefoglalt alapítványi iratoknak az alapítvány ügygondnoka részére történő kiadásáról.

A vádlott nő egy alapítvány kuratóriumi elnöke. Az alapítvány célja a rosszul felszerelt betegellátó intézmények, kórházak, klinikák gyermekosztályainak támogatás, orvosi műszerek felújításához, újak vásárlásához támogatás nyújtása, a berendezés korszerűsítése a hosszabb ideig ágyhoz kötött beteg gyerekek komfortérzetének emelése, támogatások igénybevétele és nyújtása, a célok megvalósítását segítő eszközök felkutatása és a beteg gyerekek szállítása.

Az alapítvány kuratóriuma csak névleg működött, tényleges üléseket nem tartott, a vagyon felhasználásával, az alapítvány működésével kapcsolatos döntéseket a vádlott hozta meg. Az alapítvány bankszámlái felett a vádlott rendelkezett, a számlákhoz tartozó bankkártyákat is kezelte.

A vádlott 2015. február 6-án vagyonkezelői kötelezettségét megszegte azzal, hogy a kuratórium döntése nélkül az alapítványi célokkal nem összeegyeztethető kölcsönszerződést kötött az alapítvány egyik önkéntesével, mely szerint az alapítvány egy hónap időtartamra, kamatfizetési kötelezettség nélkül 12 500 000 forintot adott kölcsön az önkéntesnek.

Az önkéntes a kölcsönt nem fizette vissza, erről a vádlott írásbeli tájékoztatót készített, és mivel az önkéntes idő közben elhalálozott, így a kölcsön összegét az alapítvány könyvelésében rendkívüli ráfordításként számolták el.

A bíróság nem látta megállapíthatónak azt, hogy a vádlott részben az alapítvány bankszámláiról történő átutalással, részben készpénzzel történő egyéb kifizetéseivel nem az alapítvány alapító okiratában meghatározott célok megvalósítását szolgáló kifizetéseket is teljesített.

Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vették, míg az ügyész a fellebbezés bejelentésére három munkanap határidőt tartott fenn.

KategóriákMETÁL