A napokban bontották le a homlokzatot eltakaró állványt és kordont a pécsi Király utca elején felújítás alatt lévő Hitel Nicknél. A tulajdonos közleményben számolt be a felújítás állapotáról.

A cikk a hirdetés után folytatódikBefejező szakaszához érkezett a Király utca 3. szám alatti szállodaépület műemléki nagyrekonstrukciója, így kezdődik dr. Czéh-Tóth Márk, a Hotel Nick Kft. tulajdonosa és a cég által december 23-án kiadott, lapunkhoz is eljuttatott sajtóközlemény.

Mint írták, a külső homlokzati munkák lezárultával és a belső befejező munkálatok előrehaladásával a végső szakaszába lépett az egykori Aranyhajó Fogadó épületének felújítását, átalakítását és bővítését célzó építési beruházás. Úgy fogalmaznak, hogy a sétálóutca közönsége a napokban arra lehetett figyelmes, hogy az állványzat végleges elbontásával fokozatosan feltárult a műemléképület eredeti építéskori állapot szerint helyreállított főhomlokzata.

Hosszú út vezetett idáig onnantól, hogy társaságunk 2009-ben bérlőként üzemeltetni kezdte az akkoriban még 15 szobás kis panziót – írták.

A beruházás létrejötte szempontjából meghatározó első fontos mérföldkő az ingatlan megvásárlása volt. Ez 2018-ban történt, a korábbi tulajdonos Pécsi Vagyonhasznosítótól vásárolták meg az ingatlant, s a közleményben hangsúlyozták, hogy az értékesítés egy nyilvánosan meghirdetett – így bárki számára elérhető – pályázati felhívás során történt, amely eljárásban a legmagasabb vételárat kínáló ajánlattevőként a társaságuknak nyílt lehetősége az ingatlan megvételére.

Hozzátették: az ingatlanért fizetett vételár mértéke kapcsán a sajtóban visszatérően megjelenő értesüléseket kiegészítve meg kívánják jegyezni, hogy a pályázatban a nyertes ajánlattevőnek a vételár megfizetése mellett kötelező vállalást kellett tennie az addigra jelentősen leromlott állagú épület meghatározott határidőre történő teljeskörű műemléki felújítására is.

„Tehát a pályázat a vételáron felül, annak potenciálisan a többszörösére rúgó anyagi kötelezettségvállalást rótt a majdani vevő részére, a vételár mértéke ezért elsősorban ebben a kontextusban értelmezendő”.

Hangsúlyozták azt is, hogy a Hotel Nick Kft. ezidáig mind a benyújtott pályázatában, mind az annak folyományaként megkötött ingatlan adásvételi szerződésben foglalt valamennyi kötelezettségét és vállalását maradéktalanul és határidőre teljesítette. Azt is kiemelték, hogy a projekt megvalósulása szempontjából meghatározó – és gazdaságilag nélkülözhetetlen – második mérföldkő a sikeres szálláshelyfejlesztési pályázatuk volt, 2019-ben, amelyre a Magyar Turisztikai Ügynökség jelentős összegű, vissza nem térítendő támogatást ítélt meg.

A támogatás kapcsán – szintén korábbi sajtóértesüléseket kiegészítve – azt kívánták megjegyezni, hogy

„ma a vidéki Magyarországon, minősített szállodai kategóriában, jelentős kapacitású kereskedelmi-szálláshely létrehozására irányuló új fejlesztést megvalósítani – néhány kiemelt kivételtől eltekintve – támogatás hiányában kizárólag üzletileg soha meg nem térülő beruházás keretében lehetséges.”

Érdemes szerintük visszatekinteni, hogy a régióban az ezredforduló óta hány ilyen típusú új szálláshely létesült tisztán önerőből (bankhitelből), azaz vissza nem térítendő támogatás(ok) legalább részbeni felhasználása nélkül. Mint írták: nem sok.

A turizmus – mint meghatározó nemzetgazdasági ágazat – fejlesztése és dotálása az elmúlt időszak elismert és kiemelt gazdaságpolitikai célja, hiszen egy-egy ilyen léptékű turisztikai beruházás megvalósulása az építőipari megrendelések, a direkt és indirekt munkahelyteremtés, a helyi adóbevételek növekedése és a vendégforgalom generálta többletfogyasztás révén pozitív hatást gyakorol a szűken vett régióra is, olvasható a közleményben.

A Hotel Nick, illetve a leendő Palatinus Boutique Hotel homlokzata – Fotó forrása: Hotel Nick Kft.

A fejlesztés megvalósíthatósága szempontjából meghatározó harmadik mérföldkő – írják – a 2020-ban indult kivitelezés első évében váratlanul felmerült műszaki kihívás, az épület komplex tartószerkezeti megerősítése volt. Ennek során a kivitelezésben résztvevő szakemberek közreműködésével a bontási munkálatok előrehaladtával feltáruló és folyamatosan változó körülményekhez igazodva bányászati módszerekkel új alaptesteket, pillérvázas technológiával új felmenő szerkezeteket, az egyes szinteken pedig új vasbeton födémlemezeket létesítettek.

„Gyakorlatilag házat építettünk a házba úgy, hogy közben megőriztük az eredeti épület tömegét, jellegét, térszervezését és valamennyi dokumentált műemléki értékét.”

A közlemény végén megjegyzik, hogy a terveik szerint a 29 szobás, 4 csillag minősítésű szálloda Palatinus Boutique Hotel márkanév alatt, várhatóan 2022 nyarán nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, a szomszédos Palatinus Grand Hotelt is működtető pécsi HotelKer Kft. üzemeltetésében.

Az ünnepek idejére a kivitelezést végző fővállalkozó a kérésükre ideiglenesen elbontotta a közterületen elhelyezett építési kordont is, így a járókelők az újév első hetéig újra teljes szélességben birtokba vehetik a Király utca ezen szakaszát.

„A városlakók eddigi türelmét újfent megköszönve, társaságunk nevében ily módon szeretnénk Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és szállóvendégekben gazdag Boldog Új Esztendőt kívánni!” – írta dr. Czéh-Tóth Márk.

KategóriákMETÁL