Elkezdték magyarázni a bizonyítványt a Fidesz oldaláról a lefújt pécsi stadionberuházás miatt. A hétvégén országossá lett hírt elsőként Orbán Viktor kedvenc lapjában is “körbejárták”, de megszólalt Hargitai János KDNP-s országgyűlési képviselő is.

A cikk a hirdetés után folytatódikGondoljon mindenki bele abba egy kicsit komolyabban, legalább egy percet szánjon rá, hogy kb. az elmúlt tíz évben Orbán Viktor és a Fidesz (ideértve a KDNP-t is) hány alkalommal és milyen esetekben hallgatta meg az ún. nép szavát. És itt nem arra kell gondolni, hogy a nép úgy általában sokallja a rezsit, ezért azt hatóságilag csökkentik, hanem arra, amikor a Fidesz elhatároz valamit, azt valóban komolyan gondolja, bejelenti, nekiáll a megvalósításnak, de aztán kiderül, hogy az nem tetszik a népnek, ezért inkább leállítják.

Voltak ilyen esetek, valóban, néhány, de azok vagy nagyon komoly lakossági felzúdulást keltettek, fizikailag is, az utcára mentek, tiltakoztak, folyamatosan beszédtéma volt, vagy akár esély volt arra, hogy egy törvényes és legitim népszavazás keretében utasítsák el Orbánék tervét. Ilyen volt a budapesti Olimpia ügye, a tervezett internetadóé, és értek el sikereket vagy részsikereket tüntető pedagógusok is.

A másik, amikor a Fidesz lépett, nyilvánosan, vagy fű alatt, azok a nagyon nagy presztízsveszteséget jelentő ügyek voltak, mint például a nép által fideszes diplomataként számon tartott pedofil volt perui nagyköveté, amely után a Fidesz rájött, hogy szigorítani szeretné a pedofilok büntethetőségét, vagy Borkai Zsolt balhéja, amely után a választás volt a kicsivel fontosabb Orbánéknak, de azután azonnal lemondatták Borkait, és így tovább.

Olyanra viszont nem emlékszünk, amikor az ellenzék, sőt csak egy adott település ellenzéke, sőt annak is csak egy része (hisz Mellár Tamás ellenezte a stadiont, Péterffy Attiláék például támogatták az építést) emelt szót valami ellen, amit Orbánék bejelentettek, sőt neki is láttak. Márpedig a pécsi stadion ügye ilyen volt, sőt, a korábbi hírek szerint Orbán tevékenyen részt is vett a pécsi csapattal és stadionjával kapcsolatos ötletelésben. És, ha van beruházás, ami Orbán szíve-csücske, az a stadionépítés.

És ezt fújta le most a Fidesz és Orbán – ahogyan írtuk is a hírről való beszámolónkkor, persze majd még meglátjuk, hogy végleges döntésről van-e szó, vagy csak átmeneti felfüggesztésről, avagy másvalakin keresztül kell megvalósítani a beruházást. A fő felelőse egyébként Kásler Miklós emberminiszter volt, mellette Mager Andreának és Varga Mihálynak volt még ezzel kapcsolatos feladata.

Szóval adott egy presztízsberuházás, ami Orbán Viktor szíve-csücske, és leállítják, mert a pécsiek nem akarják. A Mellár Tamás által indított felmérés és petíció értékét nem lebecsülve, de azon derült ki elviekben, hogy a pécsiek egy része nem akarja a stadionberuházást. Most ugyanis erre (is) hivatkoznak, Orbán kedvenc lapjában is, a Nemzeti Sportban, a pécsiek véleményére. Illetve ott azt is írják, hogy “költségvetési átszervezés miatt”. A pécsiek véleményét emlegeti és a pécsi városvezetésre is mutogat Hargitai János országgyűlési képviselő.

Hargitai felemlegeti, hogy Pécsnek nincsenek korszerű sportlétesítményei, stadionja sincs, ők mindezek megvalósítását szeretnék. A beruházás előkészítése-területszerzés, tervek előkészítése, építési engedélyeztetés viszont már “pécsi feladat volt”. Az építés a Beruházási Ügynökségre várt volna. Az előkészítés viszont Hargitai szerint alig haladt. „Ma már minden balos, a választásokon induló jelölttől tudjuk: nekik nem kell stadion, ne épüljön! Ebben ez a programjuk választásokra” – írta.

„Gáncsoskodni lehet, helyben is, távolból is. A stadion ügyében -– így is, úgy is – megtörtént” – írta nevek nélkül. Szerinte azonban „a józan, hallgatag többség, a városi sportlétesítmények építését akarja”. Mi építeni akarunk és fogunk! Kormánytámogatással, írta.

Vagyis a pécsiek többsége mégiscsak szeretne stadiont? Ezt a kérdést már mi tesszük fel.

Hargitai szerint az eddigi konstrukció nem működött, új kormánydöntést készítenek elő. A beruházás előkészítése és megvalósítása is a Beruházási Ügynökség feladata lesz, ígérte Hargitai.

Két dologról lehet szó ehhez képest valójában.

A Fidesz is végzett felmérést, és az is azt hozta ki, hogy a pécsiek “értelmesebb” ügyre szeretnének pénzt a kormánytól és/vagy a kormánynak valóban nincs pénze. Ez utóbbi tűnik valószínűnek, hiszen nem csak a pécsi stadiont érintő döntéseket hoztak a jövő évi költségvetés “kiigazításakor”.

Csak, hát ezt nem kommunikálják, nem kommunikálhatják.

Mindenesetre mi a rendszerváltás előtt is jó elvtársnak számító, majd egy huszárvágással KDNP-éssé lett Hargitai Jánostól arról is olvastunk volna, hogy az ősidők óta parlamenti képviselő politikusnak mit is köszönhet a megye, ami megvalósult és jelentős. A tervezett új, mohácsi Duna-híd ezerszer és húsz éve lett kb. megígérve ugyanis. Az utolsó ígéret pedig már tényleg olyan volt, hogy kénytelenek voltak megvalósítani, hiszen az elhunyt Szekó József mohácsi polgármester halála után kialakult helyzetben megtartott időközi polgármesterválasztás egyik ígérete volt. Más kérdés, hogy jelenleg úgy tűnik, azt az ígéretet is csak úgy tudják megvalósítani majd, ha egy másik, szintén jó ideje ígért, Szekszárdnak és környékének fontos fejlesztést átterveznek.  

Mindenesetre Hargitai posztja okos. Nem csak arra jó, hogy próbálja megnyugtatni azokat, akik szeretnének Pécsre is stadiont, vagy akiknek ez a hír egy az egyben azt jelenti, hogy Magyarország hátra megy, nem előre.

Azt is jelenti, hogy a pécsiek lemondhatnak arról, hogy a kormány a pécsi futballstadion ügyének leállítása miatt majd az arra eredetileg szánt fejlesztési pénzt, vagy annak egy részét odaadja Pécsnek, és azt majd “értelmesebb” fejlesztési célokra költhetik el helyben. 

KategóriákPUNK