Az állam ott segít, ahol tud. Mármint a kormány a választáson induló fideszes politikusoknak. Állami, önkormányzati, egyetemi beruházásokhoz hívják őket ilyenkor nagyüzemben szalagot átvágni, vagy megtekinteni, bejárni. Mindegy, hogy van-e hozzá bármi közük, vagy sem. Pécsett is ez megy most rohamléptekkel, a különbség, hogy itt nagyobb százalékban semmi közük, vagy alig van a fejlesztésekhez a reményteljes indulóknak. Erről a jelenségről írt véleménycikket Cseri László, amit az alábbiakban olvashatnak.

A cikk a hirdetés után folytatódikÁll kővé meredten Kővári János, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje a választási kampányban éjjel-nappal viselt kurkumasárga kabátjában a félkész új vásárcsarnokban, és hüvelykujját a mennyországra célozva felfelé irányozza. Mosolyogni próbál, de arcizmai egy ideje ellenállnak, elszokott már ettől humormentes politikai közegében, szája lefelé görbül: „Hamarosan egy 10 éves álmom valósul meg! – írja közösségi oldalán. – 10 évvel ezelőtt kezdeményezője voltam a közgyűlésben, hogy építsünk egy új vásárcsarnokot, ami korszerű körülményeket biztosít a vásárlóknak és a helyi termékek értékesítésének. Az álmokat tettek követték, megszereztük a pénzt, elkészíttettük a terveket, s igaz hogy még van munka, de lassan kész.”

Politikusok szeretik láttatni, hogy „álmaik” megvalósulása tevékeny munkálkodásuk nélkül nem történhetne meg, az emberiség az ő közbenjárásuk, pénzmegszerzésük nélkül visszakívánkozott volna a fákra vagy a barlangok sötét mélységeibe.

„196 új parkoló Pécs Egyetemvárosban! Magyarország Kormánya 1,2 milliárd forintot adott a fejlesztésre. A Kormány segíti Pécset!” – írja a számos „bölcs gondolatot” felsorakoztató Facebook-oldalán Hoppál Péter doktor (de itt is egy a csokorból), szintén a Fidesz-KDNP-nek elkötelezett jelölt, hangsúlyosan fehér heteró, aki néhány hete ott feszített, sőt beszédet is mondott a Pécsi Tudományegyetem új Fogászati Oktatási Központjának ünnepélyes átadóján, miként Kővári barátja is, utóbbi ezúttal Baranya megye fenntartható városfejlesztésért felelős biztosaként jelent meg alsó és felső fogsorának kíséretében.

Megjelentek ők a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikáján is – ahol közel egymilliárd forint értékű műtőfelújítást és műszerbeszerzést adtak át ünnepélyes keretek közt –, mert nem csak a fogászat, de az idegsebészet terén is otthonosan mozognak, hiszen túl azon, hogy mindkettőjüknek van csattogtatható fogazata, fejlett agyberendezkedéssel is megáldotta őket az Úr, különösen a jobb oldali agyféltekéjük fejlett, amelyről a balliberális tudomány már megállapította, hogy a hangulat és a benyomások alapján ítél, emiatt ítélete szubjektív és irracionális, szüksége lenne tehát a bal agyfélteke munkálkodására, de minden, ami bal oldali, azt nem sokra becsülik.

Mielőtt még bárki azt gondolná, hogy azért ilyen büszkék a beruházásokra, és azért tekintenek rájuk sajátjukként, mert az ő pénzeik is benne vannak, az téved, miként az is, aki azt gondolná, hogy ők ketten intézték el, járták ki a jóságos és segítőkész kipcsakbarát kormányzatnál a pénzeket, hiszen bármilyen furcsán is hangzik, kormányzati érdekérvényesítő képességük becslések szerint a nullához közelíthet. A fenti beruházások közül a vásárcsarnok beruházását a pécsi önkormányzat rút brüsszeli pénzből, Európai uniós forrásból (TOP) valósítja meg, a városnak erre „központi támogatásból” mintegy 2,5 milliárd forintos forrása volt. Az uniós forrás pedig közpénz, nem a Fidesz-tagok és nem a kormányzat tagjainak magánpénze, amellyel kegyet gyakorolhatnak az alattvalók felé.

Ráadásul a vásárcsarnok, a 196 parkoló, a Fogászati Oktatási Központ és az Idegsebészeti Klinika berendezései is mind a Modern Városok Program részei, mely program több mint 250 projektet tartalmaz mintegy 3500 milliárd forint értékben. A fejlesztések részben hazai, részben Európai uniós forrásból valósulnak meg. A Magyar Közlönyben jelent meg annak idején a kormány 1418/2016. (VII. 29.) számú kormányhatározata „a Modern Városok Program keretében végrehajtandó fejlesztések megvalósításáról” címmel, amely azt rögzíti, hogy a kormány egyetért azzal, hogy e program keretében megvalósuló azon beruházások, amelyek költségei elszámolhatóak valamelyik uniós, operatív programban, KIZÁRÓLAG EURÓPAI UNIÓS ALAPOKBÓL SZÁRMAZÓ támogatások bevonásával valósuljanak meg. 

Természetesen egy politikus addig dicsekedhet „álmai” megvalósulásával, az azokhoz szükséges anyagi javak megszerzésének diadalmenetével, amíg hatalmon van. Mindez azonban nagyon törékeny és gyakran kiszámíthatatlan időintervallum.

Például a 2010-es pécsi EKF-pályázat sikeres megnyerésével és a vele járó 34,6 milliárdos pénzadománnyal a szocialista városvezetés dicsekedhetett, persze nem kevés civil közreműködés eredményeképpen. Aztán a két baloldali polgármester halálát követően a fideszes Páva Zsolt polgármester fogadta a gratulációkat a 2010-es nyitóünnepségen.

Néhány hét múlva választások lesznek, és ki tudja, hogy Hoppál és Kővári marad-e/odakerül-e a hatalom közelébe(n), vagy elnyeli őket a politikai süllyesztő. Az új vásárcsarnok átadására lehet, hogy nem lesz kedvük elmenni, mert már a kutya sem lesz rájuk kíváncsi.

KategóriákPUNK