Hatvan pedagógus közül 18 covid-os a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban, emiatt ma nem is mentek dolgozni, értesült a hírről a Szabad Pécs. Ettől még azonban a szabályok szerint nem kell tanítás nélküli szünetet elrendelni.

A cikk a hirdetés után folytatódikA tanárok csaknem harmada elkapta a koronavírust a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban, így egyre nehezebb az oktatás Baranya egyik legtekintélyesebb középiskolájában. Az intézmény vezetőitől nem kaphattuk meg a pontos adatokat, mivel az állami iskolák fenntartói – a tankerületek – nem adnak erre engedélyt, így a gimnáziumba járó tanároktól és diákoktól van arról nem hivatalos információnk, hogy a 60 pedagógusból 18 táppénzre került a Covid-19 tüneteivel. Egyelőre helyettesítéssel az órák 80-85 százalékát megtartották, ám ha még néhány pedagógus kiesik, akkor lesznek osztályok, ahol jó, ha félgőzzel folytatódik az oktatás.

Kerestük a Pécsi Tankerületi Központot az ügyben, ám ők írásban kérték kérdéseinket, s azt ígérték, hogy pár napon belül megkapjuk a választ. Ha ez megtörténik, akkor azzal frissítjük cikkünket. Egyébként alapvetően arra voltunk kíváncsiak, hogy melyik pécsi iskolában a legszorongatóbb a Covid-helyet, illetve arra, hogy mennyi tanár kiesése esetén zár be egy tanintézmény?

A Leőwey tanárai közül néhányan név nélkül lapunknak elmondták, hogy az igazgatónak – tudomásuk szerint – akkor van joga elrendelni a tanítás nélküli szünetet, ha a pedagógusok 70 százaléka lebetegszik. Ilyen esetben viszont a meg nem tartott órákat szombatonként pótolni kell.

Ismert, hogy ha valaki a munkahelyén kapja el a vírust, akkor neki 100 százalékos táppénz jár. Ez a szabály igaz a tanárokra is, néhányan azonban a Leőweyben elpanaszolták, hogy a bérrel egyenlő táppénzt nem kapják meg azonnal. Ez az eljárás 4-8 hónapig is eltarthat, mondták a tanárok, s csak a jogosultságot megállapító vizsgálat végén kapták meg az érintettek a bér és a táppénz közti 30 százalékos különbséget.

A Leőwey diákjai egyelőre jobban bírják, mint tanáraik, az iskola 680 tanulójából mintegy félszázan maradtak otthon Covid miatt. Az egyik diák megjegyezte: nem érti, hogy ha érzi magán a Covid tüneteit, akkor miért csak két-három nappal később kap időpontot a tesztelésre. Ő végül is nem kapta el a fertőzést, de a tesztre várva három napig nem mert iskolába menni. Most már megy, de most meg az órák maradnak el.

KategóriákMETÁL