Talán maradhat első számú pécsi csapat a PMFC, de nagy kérdés, lesz-e saját stadionja.

A cikk a hirdetés után folytatódikAnnyi az ?állítólag? a pécsi futballról szóló, szerkesztőségünkhöz eljutott információkban, hogy élünk a gyanúperrel: igazából még az úgynevezett döntéshozók sem tudják egészen pontosan, mi lesz a városban a focival. Ez természetes is egy olyan közegben, ahol a történések irányát nem a piac logikája és a valós igények szabják meg, hanem egyetlen ember.

Három kívánság a Fidesz csapata focizik

Három kívánság a Fidesz csapata focizik – Coub – GIFs with sound by Ferenc Nimmerfroh

Abban minden forrásunk egyetért, hogy Orbán Viktor nélkül nem lehet ma komoly döntést hozni fociügyben, Pécsett sem. Noha a PMFC-t az önkormányzat tulajdonában lévő PSN Zrt. működteti, Páva Zsolt azóta nem beszél a témáról, amióta bejelentette, a város nem ad több pénzt a csapatnak. Az pedig sokatmondó, hogy bár a baranyai, fideszes Bánki Eriket, az MLSZ elnökségi tagját befolyásos politikusként emlegetik, a pécsi labdarúgó akadémia fejlesztésére a nagy focimúlttal rendelkező nagyvárosok közül utolsóként kerül sor. Új stadionra vonatkozóan még ígéret sincs, noha Székesfehérváron, Szombathelyen, Miskolcon, Debrecenben már felépült, Szegeden pedig rövidesen elkészül az új aréna. Utóbbi ráadásul ellenzéki, szocialista vezetésű település, igaz, ott az egyházmegye építi a Nemzet Irányító Középpályásával kiváló viszonyt ápoló megyés püspök felügyelete mellett, “Mi Atyánk, aki a vip-páholyban vagy”, GIGALOL. (Természetesen nem gondoljuk, hogy a stadion automatikusan “megjárna” Pécsnek vagy bármely városnak. Nagyon-nagyon messze van a normálistól az, hogy a magyar varázsvilágban a Mágiaügyi Miniszter kénye-kedve dönti el, hol épül közpénzből stadion és hol nem.)

Nemrég írtunk arról, hogy létezik egy megállapodás a PVSK, az önkormányzat, az egyetem és a PSN Zrt. között, ami az első lépése lehet egy új helyi futballkoncepciónak. Ez alapvetően egy ingatlanalku: a PEAC által használt városi tulajdonú sporttelep a PVSK-hoz kerül, az egyetem pedig megkapja a PMFC Stadion utcai komplexumát. E téren információink szerint nincs változás. Forrásaink szerint viszont az elmúlt hetekben erősödött a PMFC pozíciója és jelen állás szerint maradhat a Pamacs az első számú csapat Pécsett, ?sikerült Orbánt meggyőzni? erről.

Legutóbbi cikkünkben azt írtuk, a nagy terv lényege, hogy a városban a felnőtt futballt legmagasabb szinten a jövőben a PVSK Verseny utcai komplexumában űznék. Arról nem volt hitelt érdemlő információnk, hogy ez a PMFC teljes beszántását jelentette volna-e, hiszen akár játszhatna  a PVSK-n kívül a PMFC is a Verseny utcai új, 800 fős lelátóval ellátott focipályán, rengeteg példa van arra a világban, hogy különböző csapatok ugyanazt a stadiont használják. Az viszont azért sokat mondó volt, hogy a milliárdokat nem a PMFC-t működtető önkormányzati cég, hanem a PVSK kapta a kormányzattól, a korábban belengetett Stadion utcai stadionfejlesztést pedig ?elfelejtették?. (Egy rövid ideig arról is szóltak pletykák, hogy a Rátgéber Akadémia mellett lesz új stadion.) Magyarán lehet, hogy nyitott kérdés volt a PMFC sorsa, de az biztos, hogy benne volt a pakliban a lassú kivéreztetés is.

Az elmúlt napokban viszont több forrásból az jutott el lapunkhoz, hogy rövidesen új szponzor és új klubvezető érkezhet a PMFC-hez, utóbbi állítólag egy patinás budapesti klub menedzsere volt korábban. Az viszont forrásaink szerint is nagyon nagy kérdés, hogy ha időlegesen meg is oldódik a finanszírozás, hol fog játszani a csapat a jövőben, az említett ingatlanalku ugyanis megköttetett az egyetem, a város és a PVSK között, állami pénzeket is rendeltek hozzá. Persze, nem győzzük hangsúlyozni, ahol egyetlen ember dönt, és mindenki meghunyászkodva bólogat, ott nem nehéz egyik napról a másikra akár teljesen új irányba terelni a dolgokat. Ebből következően bőven lehetnek még az érintettek számára kellemes és kellemetlen meglepetések Pécsett fociügyben.

KategóriákMETÁL