„Épüljön-e Pécsett új labdarúgó-stadion? – A pécsiek véleményét kéri a Párbeszéd” a címe annak a sajtóközleménynek, amelyet szerdán délután küldött el a parlamenti képviselettel is rendelkező párt a Szabad Pécsnek.

A cikk a hirdetés után folytatódikMint ismert, a kormány Pécsett is építene labdarúgó stadiont, tervezetten 8000 fő befogadására alkalmas arénát. Amiről korábban azt mondták szakértők, hogy 15-20 milliárd forintba kerülhet. Mint megírtuk, fideszes képviselők ezt is beleszámolták annó abba, az elsőre meghökkentőnek tűnő összegbe, amelyről mint az Orbán-kormány Pécsnek juttatandó segítségéről beszéltek, rögtön a plafont, azaz 20 milliárd forintot véve bele a matekba. Aztán kidferült, hogy nem is álmodtak elég nagyot, mert már 22 milliárdról beszélnek a fideszes sajtóban.

A Párbeszéd mindenesetre beleállt ebbe az ügybe most, és szavazást indított arról, hogy valóban kell-e Pécsnek a 15-20-22 milliárd forintos új labdarúgóstadion. Pikáns részlete ennek az ügynek, hogy a Mindenki Pécsért Egyesület vezetője, és a Párbeszéd Magyarországért parlamenti frakció tagja, Mellár Tamás és Pécs polgármestere, Péterffy Attila közt érezhető a feszültség hónapok óta, s most a Párbeszéd egy olyan ügybe “szállt bele”, amelyet Péterffy Attila üdvözölt.

Épüljön-e Pécsett új labdarúgó-stadion? – A pécsiek véleményét kéri a Párbeszéd


A kormány 2020. október 21-ei ülésén döntött arról, hogy támogatja egy Pécsre tervezett új, 8000 férőhelyes labdarúgó-stadion megépítését. Mindezt tette úgy, hogy az ott élőkkel semmilyen módon nem egyeztetett. Dr. Mellár Tamás, a Párbeszéd frakció országgyűlési képviselője és a Párbeszéd Baranya megyei szervezete ezért szavazást indít, hogy a helyi lakosok is elmondhassák véleményüket.

Már tombolt a koronavírus-járvány második hulláma, amikor 2020 novemberében megjelent a kormányhatározat arról, hogy 8000 fő befogadására alkalmas, UEFA 4. kategóriájú labdarúgó-stadion épül Pécsett – mintegy 22 milliárd forintból.


Sajnos nem egyedi eset, hogy az Orbán-kormány járvány- és válságkezelés címszó alatt milliárdokat ad stadionépítésre. Nemrég jött a hír, hogy kétmilliárd forintból „titkos” alagutat terveznek a már régóta kész Puskán Arénába, néhány napja pedig az kavart nagy port, hogy a Nyíregyházán épülő új stadion ára az eredeti csaknem duplájába, több mint 19 milliárd forintba fog kerülni. Miközben ezeket a milliárdokat egészségügyi fejlesztésre, bértámogatásra, az önkormányzatok segítésére vagy bérlakásprogram kellene fordítania a kormánynak.


Az új pécsi stadion építésének szükségességéről ráadásul a lakosok véleményét sem kérték ki. Bár még tavaly májusban a megyei kormánypárti lap megkérdezte olvasóit a stadionépítésről, valódi, érdemi egyeztetés nem történt.


A Párbeszéd elutasítja ezt, így minden lehetséges eszközével fellép az esztelen pénzszórás, valamint az ellen, hogy a kormány mindenfajta társadalmi egyeztetés nélkül döntsön a helyiek életéről.


Ezért dr. Mellár Tamás, a Párbeszéd frakció országgyűlési képviselője (Baranya 01. OEVK.) és a Párbeszéd Baranya megyei szervezete online szavazást indít arról: szükség van-e 8000 férőhelyes stadionra, vagy inkább a pécsieket bevonva kell határozni a jövőbeni fejlesztésekről?

A szavazás EZEN A LINKEN érhető el.

KategóriákMETÁL