Mindezt vasárnap este, a Facebookon jelentette be az egyesült ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Pedig Márki-Zay akkor már láthatta, hogy Orbán disznót ölt a hétvégén Csongrád-Csanád megyében, sőt a Rogán Antal-i – Habony Árpád-i kommunikációs guruk szerint jópofa azzal poénkodni, hogy ipponnal vitték a földre a megölt disznót.

A cikk a hirdetés után folytatódikFacebookon jelentkezett be ismét vasárnap este Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt. A videóban a korábbi televíziós újságíró, Simon András is ott volt, aki már a miniszterelnök-jelölt kampánycsapatának a tagja, vele beszélgetett, pontosabban Simon András kérdezte Márki-Zay Pétert.

Rögtön az elején arról, hogy hogy van a karja, amit, mint kiderült, épp négy hete műtöttek meg, jól van, már gipsz nélkül, egy platinalemezzel is meg kellett erősíteni a karját, de még hetekig eltart a gyógyulás. Innen aztán, miután Márki-Zay Péter megköszönte az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját, a koronavírusjárványra terelték a szót, mondván, Márki-Zay elhagyhatta a balesete és műtétje után a kórházat, de 40 ezer magyar ember nem volt ilyen szerencsés, ennyien, illetve már 40 ezernél is többen haltak meg ugyanis már koronavírus-fertőzés miatt Magyarországon. Ami nagyon magas szám önmagában is, lakosságszám-arányosan azonban sajnos Magyarország szinte az éllovas a világon a koronavírus miatti halálozások tekintetében. Erre utalt Márki-Zay Péter is, azzal, hogy 197 ország közül 193 jobban kezelte a járványt a halálozási adatok alapján, köztük az összes szomszédos ország is – arra a kérdésre válaszolva mondta ezt, hogy ha Márki-Zay-kormány lett volna, vajon jobban kezelték volna-e a járványt, mint tették azt Orbánék. Márki-Zay azt mondta, hogy a régió átlagához képest az elhunytak fele életben maradhatott volna (azaz több, mint 20 ezer ember élhetne akár ma is, a 40 ezer elhunyt közül), de Orbán Viktorék példátlanul rosszul kezelték a járványt.

Ausztriában ingyenes tesztelésel, Magyarországon ingyenes parkolással védekeztek szerinte a járvány ellen.

Márki-Zay szerint az ellenzék meggyászolta az elhunytakat, míg a kormány mulatozott – arra gondolt, hogy a hivatalos halálozási adat kedden lépte át a 40 ezres számot, másnap, szerdán a kormányülésen azonban egészen vidámaknak tűntek a kormány tagjai. A világ szinte összes országában nyilvános adatokkal segítették a védekezést, nálunk eltitkolták az adatokat. Máshol megfelelő vakcinát adtak az embereknek, nálunk egyedül a világon kínai Sinopharm-oltást adtak 400 ezer idős, 60 év feletti embernek. Feleslegesen vettek 16 ezer lélegeztetőgépet, amiket raktárokban tartanak és most harmadik világbeli országoknak adnak ajándékba, a kínai vakcinákat sokkal drágábban vették, mint a legtöbb olyan ország, amelyik ebből vásárolt.

Az egészségügyi programjukban azt ígérik, hogy az orvosok után az egészségügyi szakdolgozók bérét rendezni kell, ezer megállítani az elvándorlást, vagy a szakma elhagyását. Az egészségügynek évi 200-300 milliárd forinttal többet szeretnének

„A Fidesszel ellentétben mi úgy gondoljuk, hogy nem fizetős, hanem az állami biztosító által fizetett, önöknek tehát ingyenes egészségügyre van szükség” – közölte Márki-Zay Péter.

Ő éppenhogy arról beszélt korábban is, most is, hogy ne kelljen 6 hétnél tovább várni képalkotó vizsgálatra (MR, CT), ha az állami egészségügy nem bírja, akkor akár magánszolgáltatótól is megkaphassák azt a betegek – ingyenesen, úgy, hogy az állam később kifizeti a vizsgálat díját a magánegészségügyi szolgáltatónak. Ugyanez lenne a várólistákkal is, ott 6 hónapnál nem lehet hosszabb a várakozási idő, ígérte Márki-Zay Péter.

Az április 3-i időpontról azt mondta, hogy számítottak rá, hogy a lehető legkorábbi időpontot tűzik ki, ami kedvező Orbánéknak, de ők éppen ezért erre is készültek.

A hat, majd hét termék, alapvető élelmiszer árának a befagyasztása szerinte a szocializmus időszakát idézi, a hatósági árral, miközben az inflációt nem állítják ezzel meg, más termékek drágábbak lesznek. Az inflációt a fölösleges állami beruházásokkal, sőt pénzszórást lehetne megfékezni, de Orbánék nem ezt csinálták, így az 5%-os nyugdíjemelés valójában 5%-os nyugdíjcsökkenés lesz, és a kasszánál nem fogunk kevesebbet fizetni csak azért, mert 6-7 termék olcsóbb lesz.

Simon András (b) és Márki-Zay Péter az élő Facebook-videóban

Példátlan osztogatásba kezdett Orbán Viktor és a Fidesz, soha nem volt még olyan, hogy a teljes nemzeti össztermék 8%-át elosztogatja egy választás előtt a kormány, azzal a szándékkal, hogy elfedje a saját alkalmatlanságát, vélekedett a kormányról és Orbán Viktorék teljesítményéről Márki-Zay Péter.

Rekodhalálozás, rekordinfláció, rekordkorrupció – ez a három tünete az Orbán-kormánynak – fogalmazott Márki-Zay Péter.

Márki-Zay Péter az élő Facebook-os bejelentkezés vége felé mondta azt, hogy ő biztos benne, hogy Orbán Viktor ki fog állni egy élő televíziós, nyílt, miniszterelnöki vitára vele szemben.

„Nem teheti meg, hogy ne tegye” – közölte „Magyarország miniszterelnök-jelöltje”.

MZP szerint ezt a fideszes szavazók is elvárják Orbán Viktortól.

Végül Simon András azt kérdezte meg, hogy lesz-e az ellenzéki összefogásnak köztársasági elnök-jelöltje, amire MZP azt mondta, hogy lesz, igen, a pártok, ő és a MIndenki Magyarországa Mozgalom egyeztet erről, és az erre a szerepre általuk méltónak, alkalmasnak talált, szóba jöhető lehetséges jelöltek közül biztosan olyat fognak választani, s a későbbiekben bejelenteni, aki ezt örömmel és önként elvállalja.

KategóriákMETÁL