Demonstrációt szerveztek szerda este hétre a sétatéri fákért aggódó pécsi civilek, a Momentum Mozgalom pedig flashmobot hirdetett ugyanebben a témában.

Demonstrációt szerveztek szerda este hétre a sétatéri fákért aggódó pécsi civilek, a Momentum Mozgalom pedig flashmobot hirdetett.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Sétatérre tervezett beruházásról és az ehhez kapcsolódó fakivágásról már tavaly beszámoltunk, de most kiírták a közbeszerzést és hirtelen forró lett a téma.

A ma esti eseményeket két részletben élőben közvetítettük a Facebookon.

Nemes Balázs, a Momentum pécsi származású szóvivője a Dóm téren kezdődő rendezvényen emlékeztetett, egy kétszáz éves sétányról van szó, 1819-ben alakították ki, Európa első promenád jellegű sétánya volt, pécsiek generációi használták. Elmondta, tudomása szerint a demonstrálók közt van a jelenlegi sétatéri fákat ültető ember ükunokája. Hozzátette, Budapesten és Pécsett évek óta a határérték felett van a nitrogén-oxidok koncentrációja és biztos benne, hogy a fakivágás ezen a helyzeten nem segíteni fog, hanem rontani. Elmondta, az eddigi pécsi térfelújítások azt eredményezték, hogy a zöld felületek eltüntetése és a térkövezés miatt a nyári kánikulában ötven fok körüli hőmérsékletek vannak a Jókai, a Kossuth, és a Széchenyi téren. A Dóm tér és a Széchenyi tér régi sírkőből készült alapját még mintának sem hagyták meg – tette hozzá.

Nincsen szükség a Cella Septichorában 3D-s mozira, nincs szükség múzeumi boltra, legalábbis a fák helyén biztosan – fogalmazott a politikus. Nemes Balázs elmondta, követelik, hogy tartson a pécsi önkormányzat közmeghallgatást az ügyben és vonja be a pécsi polgárokat a döntésekbe.

„A természeti örökség is örökség. Nem kell ahhoz irtani az élőt, hogy tisztelegjünk a holtak előtt” – fogalmazott Nemes Balázs.

A résztvevők aztán átballagtak a Cella Septichorától keletre eső, a leendő építkezés által közvetlenül érintett füves-parkos területre, ahol Nemes Balázs elmondta, nem lehet csemetékkel pótolni a kivágott nagy, árnyat adó fákat. Beszélt arról is, hogy a legtöbb országban már meg tudják úgy oldani az építkezéseket, hogy azok ne járjanak a növényzet, a fák elpusztításával. Elmondta még, hogy szerveztek egy riadóláncot, hogy ?ha jönnek a láncfűrésszel, ne tudják kivágni a fákat?.

Konkoly Thege Júlia, ismert pécsi civil aktivista arról beszélt, hogy létrehozott egy oldalt a Facebookon Maradjanak a fák a Sétatéren címmel, és hogy online is lehet majd csatlakozni a riadólánchoz.

P. Horváth Tamás pécsi írót felháborította „az a disznóság, amit a Fidesz és a városvezetés tervez”. ?Ezer éve ismert két vacak szarkofágról van szó, amit most kiásnak, nem nagy érték, tucatnyit bemutattak már a környéken. Ezért teljesen felesleges feltúrni ezt a kétszáz éves promenádot, amit őseink építettek itt. Kétszáz tonna beton árát megint el lehet lopni, valószínűleg ez az összes cél? – fogalmazott.

Borza Endre pécsi építész arról beszélt, hogy tájékoztatást szeretne kapni a különböző hatóságoktól, hogy az építési engedélyeztetés milyen fázisban van. Mindenkinek joga van tudni, tette hozzá, hogy pontosan melyik az a Páva Zsolt szerint 5, más források szerint 15 fa, amit ki kell vágni. Élből nem utasítaná el a 3D-s mozi vagy a múzeumi bolt ötletét, mondta, de szeretné tudni, hogy ez milyen módon fog megvalósulni. Szerinte nincs elég információnk arról, mi készül.

„Részese akarok lenni ennek a döntésnek, mert ez az én városom”- mondta Borza Endre.

Körömi Attila, a Fidesz egykori országgyűlési képviselője, aki tavaly a Momentum képviselőjelöltje volt, ragaszkodik a közmeghallgatás összehívásához, mert ?ez a minimum?.

?Isten a növényeket a harmadik napon teremtette, az embert a hatodikon, nyilvánvalóan azért, hogy meglegyenek az ember életfeltételei, remélem, a Fidesz-KDNP frakciója ebből érteni fog? – mondta Körömi Attila.

Körtvélyesi László fotós arról beszélt, hogy még nagyon sok dolga van a pécsieknek azért, hogy ez a város olyan zöld maradjon lombokkal, levelekkel, virágokkal, ahogy megismertük.

?A múltunkért ne adjuk fel a jelenünket és a jövőnket!? – mondta Körtvélyesi László.

A helyszínen többen is hangsúlyozták Babos Attila kollégánknak, hogy sosem voltak baloldaliak, de fel vannak háborodva a tervezett fakivágás miatt. A helyszínen sokan csatlakoztak a felszólalók által említett riadólánchoz.

Ha még nem olvasta, itt találja Babos Attila, a Szabad Pécs felelős szerkesztőjének Páva Zsoltnak írt sorait.

KategóriákMETÁL