Kiállunk a pécsiekért címmel kezdett szerdán aláírásgyűjtésbe Pécs városvezető koalíciója, amivel lényegében arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen extra pénzelvonásokkal sújtotta és sújtja az Orbán-kormány az önkormányzatokat. Az aláírásgyűjtés azért indult, hogy tiltakozzanak az elvonás ellen és kapjon haladékot Pécs a Fidesztől örökölt elképesztő mértékű adósság idei részletének megfizetésére. Mert azt hiába kérték, nem kapták meg.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz amúgy is már nehéz helyzetben lévő, és a Covid-járvány miatt szükségszerű kiadásokkal és bevételkieséssel csak még rosszabb helyzetbe került önkormányzatokat nemhogy segítette volna, hanem még pluszban sújtotta egyes intézkedéseivel az Orbán-kormány. A Fidesz-KDNP-kormány ugyanis nem a települések megsegítéséről döntött, hanem elvonásokról. Aztán a későbbi kompenzáció már nem úgy alakult, ahogyan remélték, az ellenzéki vezetésű városok pedig, mit ad Isten, rosszabbul jártak másoknál. 

Pécs az első covidos év, 2020 veszteségére nem kért kompenzációt a kormánytól, pedig az is több milliárd forint kiesést jelentett, persze nem is adott a kormány, ugyanakkor a tavalyi, 2021-es évben keletkezett veszteséget is csak részben finanszírozta a kormány. Az idei tervezett költségvetési hiánnyal együtt év végéig kb. 12 milliárd forintot kellene kapnia Pécsnek extra kormányzati támogatásként. De erre nincs esély, sőt egy kisebb részére sincs. Ráadásul a minap elutasították azon kérésüket, hogy ne kelljen megfizetniük idén a Páva Zsolték által rájuk hagyott majdnem 10 milliárdos adósság idei részét, hanem arra kaphassanak haladékot – a fenti okok miatt. Ezt a kérésüket azonban elutasították.

Az aláírásokat nem csak pécsiektől várják, de elsősorban persze a pécsieket kérik arra, hogy írják alá a követelést. Az aláírásokat április 2-áig gyűjtik.

A Szabad Pécs külön kérdésére az aláírás megkezdéséről szóló sajtótájékoztató után Péterffy Attila polgármester azt mondta, hogy azért április 2-áig gyűjtik az aláírást, mert a mostani kormányt már keresték kérésükkel, de elutasították őket. A sajtótájékoztatón a Pécsma kérdésére válaszolva Péterffy Attila azt mondta, hogy 10 ezer aláírással már nagyon elégedettek lesznek, ami szerinte elérhető, ugyanakkor az már olyan mértékű társadalmi támogatás a kéréseik mögött, amellyel mindenképpen jobbak lesznek a tárgyalási pozícióik.

A pécsi petíciót aláírta szerdán Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt, Hódmezővásárhely polgármestere, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és Gémesi György gödöllői polgármester, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke is.

Mint Péterffy Attila pécsi polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, illetve amit említ a városházi közlemény is, két húsbavágó kérdésben kérik ki a pécsiek véleményét. A cél, hogy a pécsiek együtt, közösen álljanak ki magukért, és ne hagyják, hogy az előző, fideszes városvezetés felelőtlen gazdálkodása és a kormányzati elvonások vesztesei a pécsiek legyenek. 

Két témában várják a pécsiek támogatását. Arra kíváncsiak, hogy egyetértenek-e azzal, hogy a kormány a korábbi, fideszes pécsi városvezetés által felvett kormányzati hitel idei, 1,75 milliárd forintos törlesztőrészletére nyújtson hitelmoratóriumot. Valamint arra, hogy egyetértenek-e azzal, hogy a kormány a gépjárműadónak azt a 40%-át, amelyet 2020 óta – a korábban elvett 60% mellett – elvon Pécs önkormányzatától, idén bocsássa a város rendelkezésére, hogy azt teljes egészében útépítésre fordíthassuk.

Emlékeztettek arra a sajtóesemény után kiadott közleményben, hogy korábban teljes mértékben helyben maradó gépjárműadó nagyobbik felét, 60%-át 2013-tól vonta el a kormány az önkormányzatoktól. Ezt azzal fejelte meg a kormány, hogy “2020 óta a maradék 40%-ra is rátette a kezét”.

„Ez csak idén mintegy 430 millió forinttal károsítja meg a pécsieket. Ebből a pénzből 10 kilométer út felújítását, vagyis az átfogó útfelújítási programunk negyedét tudnánk végrehajtani” – közölte Péterffy Attila.

Arról is beszélt a pécsi polgármester, hogy 2019-ben tisztában voltak azzal, amikor indultak az önkormányzati választáson, hogy milyen helyzetben veszik át Pécs vezetését, ha nyernek Az önkormányzat és cégei, intézményei büdzséjén 23 milliárd forintos lyuk éktelenkedett, illetve “az előző, fideszes városvezetés felelőtlen gazdálkodása miatt” igénybe vett 9,5 milliárd forintos állami segélyből 8,5 milliárd forint örökül maradt, amit Péterffyéknek kell kigazdálkodniuk.

„Ezt pontosan tudtuk. 2019-ben viszont még nem tudhattuk, hogy a kormány a felére csökkenti a helyi iparűzési adó mértékét, amivel a helyi vállalkozások működését alig-alig segítette, viszont a helyi önkormányzatok bevételeit drasztikusan csökkentette. A gépjárműadó fent említett teljes elvonása mellett ideiglenesen az idegenforgalmi adót is eltörölték. A közterületi parkolás ingyenessé tételével újabb óriási lyukat ütöttek a helyi önkormányzatok költségvetésén. Közben a járvány miatt a gazdasági teljesítmény visszaesett, az üzemanyag és energiaárak drasztikusan drágultak és drágulnak, elszabadult az infláció.”

Pécs önkormányzata az elmúlt két évben összesen 6 milliárd forinttól esett el a járvány, és az annak kezelésére hozott kormánydöntések miatt. A 2022-es költségvetésben pedig már látszik, hogy további, 6 milliárd forintot meghaladó kompenzációra lesz igény.

Ilyen körülmények között kellene az előző városvezetés hibájából a várost terhelő hitelt törleszteni.

„Pécs város demokratikus vezetése minden évben helytállt, az eddig törlesztett 4,25 milliárd forintból 3,25 milliárdot mi fizettünk vissza” – emlékeztettek.

Az idei törle

sztőrészlet 1 milliárd 750 millió forint. Ebből az összegből a városnak dolgozó közalkalmazottak fizetését kellene biztosítaniuk. Az idei törlesztőrészlet például 400 pécsi óvopedagógus éves bruttó bérét fedezné, járulékokkal együtt – a törlesztés így a teljes pécsi óvodapedagógus állomány csaknem kétharmadának éves fizetésére lenne elegendő. Most viszont ennyivel kevesebb pénz jut a fizetésekre.

Péterffyék javaslata ezért az, hogy a kormány terjessze ki a hitelmoratóriumot Pécs városára, hogy visszaadjon valamennyit a pécsieknek, ha már olyan sokat elvett tőlük.

„A jelenlegi városvezetés önhibáján kívül, az előző vezetés felelőtlen gazdálkodása és a kormány elvonásai miatt került nehéz helyzetbe. Az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került magánszemélyek számára a kormány biztosította a hitelek törlesztésének halasztását. Azt kérjük, hogy ezt a lehetőséget adják meg a pécsi önkormányzat számára is! Arra kérem a pécsieket, közösen álljunk ki magunkért, azért, hogy a Fidesz által itt hagyott adósság miatt ne a pécsieket büntesse a kormány!”

A ma délutáni pécsi sajtóeseményen beszélt Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt és hódmezővásárhelyi polgármester is, aki megígérte, hogy ha az ellenzék nyer, a kompenzációból kimaradó városok megkapják azt, amit más települések, és támogatja Pécs kezdeményezését, így alá is írta a követelést. Ahogyan Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, gödöllői polgármester is.

Jelöltek egymásról

Beszélt a rendezvényen Pécs két ellenzéki képviselő-jelöltje, Mellár Tamás és Szakács László is. Utóbbi azt mondta, hogy nincsenek illúziói, de szeretné, ha meglepetés érné, és a fideszes pécsi politikusok is aláírnák a kezdeményezést, például Hoppál Péter is. Akibe teljesen véletlenül nem sokkal a sajtóesemény után belefutottunk Pécs belvárosában. Rá is kérdeztünk erre. Azt mondta, természetesen ő is amellett van, hogy minél több pénz érkezzen Pécsre, sőt ő tárgyalt is, külön is, Péterffy Attilával együtt is a kompenzációról a kormánnyal, de sajnos sem Szakácsot, sem Mellárt nem látta tárgyalni a kormánnyal Pécs ügyéről. Leszögezte ugyanakkor, hogy a “baloldali városvezetés” által kezdeményezett gyűjtést azonban nyilvánvalóan nem fogja aláírni.

A Fidesz szerint Péterffy csődbe kormányozza Pécset

Sajtóközleményt juttatott el lapunkhoz a pécsi Fidesz az esemény után, amelynek a “Csődközelbe került Pécs – hivatalosan is elismerte Péterffy Attila” címet adták, és amit az alábbiakban szó szerint idézünk.

„Pécs polgármestere 2,5 év regnálás után csődközelbe kormányozta Pécset, ami példátlan teljesítmény. Az előző szocialista városvezetésnek is 8 év kellett hozzá, hogy 47 milliárdos adósságot termeljenek, amelyet 2018-ig tartott eltakarítani, és az okozott kárt helyreállítani – nem kevés kormányzati segítséggel. 

Péterffy Attilának azonban elég volt 2,5 év, hogy csődközeli helyzetet állítson elő Pécsett, amelyért természetesen nem önmagát, hanem megint a kormányt hibáztatja, és ezért még aláírásokat is beszerezne a pécsiektől. Azt a magyar kormányt hibáztatja a baloldali polgármester, amely, vagy amelyen keresztül eddig 300 milliárd forintnyi támogatás érkezhetett Pécsre, és érkezik is ezekben a pillanatokban is. 

Péterffy Attila elismerte, hogy Pécs bajban van, de megint hazudik a felelősökről. Nem a kormány tehet ugyanis arról, hogy Péterffy Attila és a baloldali városvezetés évi 35-40 millió forintos fizetéseket ad a barátoknak; tízmilliókért tart tanácsadókat, százmilliókért ügyvédeket, miközben például a Tüke Busz szintén csődbe megy lassan, és nem lesz, aki a pécsieket szállítsa a városban, mert veszélybe kerül a közösségi közlekedés.

Pécs polgármestere hanyag módon sem az intézményeket segítő működési támogatásokat nem pályázta meg a kormánynál időben, de az előző városvezetés által elnyert fejlesztési támogatásokat sem volt képes időben felhasználni. Ezzel Péterffyék komolyan veszélyeztetik  nem csak a pécsi hivatalok, intézmények, cégek működését, de a város fejlesztését és fejlődését is! 

Tisztában vannak azzal a pécsiek, hogy Péterffy Attila – Márki-Zay Péterhez hasonlóan – eltörölné a rezsicsökkentést, adót emelne és hitelt venne fel – szerencsére ez utóbbit egyelőre nem tudja megtenni: nem adósíthatja el újra a pécsieket, ameddig polgári kormánya van Magyarországnak.

Felszólítjuk a pécsi polgármestert, hogy ne üres politikai kampányokban, ne hazugságokban jeleskedjen, és ne próbálja meg újra becsapni a pécsieket, hogy kiszedje belőlük az adataikat, hanem két és fél évnyi semmittevés után végre lásson hozzá a munkához; és legalább azt a pénzt vegye át és használja fel a különféle fejlesztésekre, amelyet még az előző városvezetés szerzett meg Pécsnek és a pécsieknek. Ebből és ezért épülhet meg egyebek mellett az új Vásárcsarnok is.  

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése

Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Képviselőcsoportja”

KategóriákMETÁL