Pécsett jelenleg csak figyelmeztetik azokat, akik nem tartják be az előírást. Azonban a jogszabályok értelmében 2020. október 22-étől a Tüke Busz Zrt. is szigorúbb intézkedéssel védi szabálykövető utasai és munkavállalói egészségét.

A cikk a hirdetés után folytatódikMájus 4-étől kötelező a pécsi közösségi közlekedésben is az arcot, szájat és orrot eltakaró maszk viselése, de eddig csak figyelmeztették azt, aki nem tartja be a szabályt.

Mint azt a pécsi önkormányzat írta hétdői közleményében, a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet értelmében – a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével – mindenki köteles a tömegközlekedési eszközön orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil, vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és szájat folyamatosan elfedje.

A maszk jogszabálynak nem megfelelő használata, vagy megtagadása esetén a társaság menetjegy-ellenőreinek a kormányrendeletben meghatározott szankciókat kell alkalmazniuk, attól nem térhetnek el, írták.

A Tüke Busz Zrt. a korábban kiadott közleményeiben már jelezte: azt az utast, aki az autóbuszvezető, a menetjegy-ellenőr, vagy a Tüke Busz Zrt. bármely más alkalmazottja felszólítására sem az orrot és szájat teljesen eltakaró módon viseli a maszkot, az autóbuszvezető köteles az utazásból kizárni, ellene rendőri intézkedést kérni, továbbá a járműről leszállítani.

A kormányrendelet alapján a nem a jogszabályban előírtak szerinti maszkviselés esetére pótdíjak kiszabásáról döntött Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2020. szeptember 22-i ülésén.

Ennek értelmében az utas, aki maszk nélkül utazik, vagy a maszkot nem a kormányrendeletben meghatározott módon viseli 2020. október 22. napjától a pécsi közösségi közlekedés járatain 5.000 Ft pótdíjat köteles fizetni.

Amennyiben az 5.000 Ft pótdíj összegét az utas a helyszínen nem fizeti meg, akkor

  • a 18. életévét betöltött pótdíjazott személy esetén 7.500 Ft-ra, 15 napon túli fizetés esetén 10.000 Ft-ra emelkedik
  • a 18. életévét be nem töltött pótdíjazott személy esetén, 15 napon túli fizetés esetén 10.000 Ft-ra emelkedik az összeg.

A pótdíjakat a Tüke Busz Zrt. ügyfélszolgálati irodájában is be lehet fizetni (Pécs, Rákóczi. u. 60.)

A közlekedési társaság továbbra is arra kéri utasait, hogy láz és meghűléses tünetek esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket, mindannyiunk közös érdekében pedig tartsák be a közegészségügyi előírásokat és ajánlásokat.

KategóriákMETÁL