Négy választókerület van Baranyában, ebből kettő érinti Pécset, egynek Szigetvár, egynek Mohács a központja. Utóbbi kettőben kevés az esély a fideszes képviselő leváltására, Pécsen Mellár Tamás a favorit, míg a pécsi-komlói-kozármislenyi választókerületben Hoppál Péternek sokkal nehezebb dolga lesz, mint négy éve, amikor szoros eredménnyel, de ő kapta a mandátumot. Mint kiderült, Baranyában mind a négy kerületben lesz kutyapártos kihívó is.

A cikk a hirdetés után folytatódikBaranya sok szempontból országosan is érdekes lehet a tavaszi országgyűlési választáson. Egyrészt azért, mert van esély a korábbinál több közvetlen egyéni ellenzéki mandátum megszerzésére, másrészt azért, mert Pécsett 2019-ben ellenzéki városvezetést szavaztak meg a pécsiek, szóval sok szempontból érdekes, hogy mi történik majd itt.

Ráadásul a Magyar Kétfarkú Kutyapártnál úgy döntöttek, hogy Baranya mind a négy körzetében lesz saját egyéni jelöltjük, ez kiderül abból a listából, amit nemrég tettek közzé, a kutyák mintegy száz körzetben indítanak jelölteket, egyebek mellett az úgynevezett billegő körzetekben is.

Baranya 1-ben Mellár Tamás jutott a T. Házba 2018-ban is, itt tehát nem is az ellenzék  a kihívó, sőt, kifejezetten az ellenzéki jelölt az esélyes, már csak azért is, mert a Fidesz saját jelöltet sem tudott kiállítani, itt azt a Fidesz-közeli álcivil jelöltet, Kővári Jánost indítják, aki nemrég még arról beszélt, hogy ő a Fidesz ellenzéke volt 2014 és 2019 közt – ami persze hazugság, legfeljebb azt lehet elmondani, hogy egyes kérdésekben kritikusan állt a Páva-féle városvezetéshez. Itt a kutyapártos jelölt Nagy Richárd lesz, míg Martos Csongor alias (tehát igazi nevén) Komlosaurus indul Komlón – illetve ide tartozik Pécs keleti része és Kozármisleny is többek közt – Hoppál Péteré a mandátum egyelőre, de elviekben fej-fej mellett vannak népszerűségben a DK-ássá lett ex-MSZP-s Szakács Lászlóval.

Mohácson a rendszerváltás előtt is fontos embernek számító, aztán egy huszárvágással KDNP-ssé lett, és ciklusok óta a “tuti körzetben” legyőzhetetlen Hargitai János a képviselő, akivel szemben a jobbikos Schwarcz-Kiefer Patrik az előválasztáson győztes ellenzéki politikus. Itt Pincehelyi Zita vállalta, hogy elindul az MKKP színeiben egyéniben. A Szigetvári körzetben a Pécsett élő, volt pécsi alpolgármester, Nagy Csaba fog lepacsizni a polgármesterekkel és ígérni nekik minden földi jót, ha maradhat parlamenti képviselő, plusz mulatós bulikat szervezni az Ormánságban, akivel szemben a politikában gyakorlatilag ismeretlen DK-s, Szarkándi Lajosné indul. A körzetben az MKKP-s induló Fulmer Gergely lesz.

KategóriákMETÁL