Nem hiszem, hogy számítottak arra a viharra és sötét erdőre a kutyapártnál, amibe tátott szájjal belekeveredtek. Ők lettek az elsőszámú közellenség az ellenzéki oldalon, közben meg valahol fő a kávé. Pedig még az sem biztos, hogy az ellenzék sikerét akarók akkor járnak jól, ha nem indulnak el a billegő körzetekben.    

A cikk a hirdetés után folytatódikMindenki tudja, hogy mi valójában az igazság: Orbánék egy arra éppen alkalmas mellékszereplőnek (Volner, bár más miatt Völner sem érdektelen) írtak egy jelenetet, aminek a vége az, hogy a Fidesz-KDNP többség megszavazza, hogy a korábbi 27 helyett legalább 71 képviselő-jelöltre legyen immár szükség ahhoz, hogy országos listája lehessen egy pártnak. Ezt a keserű kelyhet még az éjféltájt majdnem mindenre kapható Semjén Zsoltnak sem adták oda, megfogta és kiitta nagy kortyokkal Volner. Mert hogy is nézne ki, hogy a kormánypártok törik le a demokráciát azzal, hogy hatalmi szóval és erővel nehezítik az ellenzék dolgát. Ők nem piszkolják be a kezüket, s hogy is lehetne úgy a szemtelen Brüsszelnek visszaszólni, hogy a kényelmes nyugatiak ne pofázzanak a magyar szabadságharcosoknak, s ha valaki majd kioktatja a másikat a demokráciából, azok nem a brüsszeliek lesznek. Itt meg nem történt semmi egyéb, minthogy megszavaztak egy ellenzéki képviselői beadványt, mert itt még ilyen is van, látnivaló meg semmi, lehet tovább haladni.

A következmény persze az, hogy minden pártnak, amely nem tud minden körzetben saját embert kiállítani, a korábbinál több egyéni képviselő-jelöltre van szüksége, jóval több helyen kell megtalálni hirtelen valakit, aki hajlandó elindulni.

Persze, a Rogán Tóni szervezte új formációknak és a csak a pénzre hajtó, földből épphogy kinőtt kamupártoknak ezzel sincs bajuk. Nekik aztán mindegy, hány embert kell behülyíteniük és egy kis apróval megdobniuk. Az aláírások nekik összejönne, következmény pedig úgysem lesz, ha nem jön össze a 2% (és nem fog). Nem lesz következmény, ha maradnak Viktorék. Márpedig zicher, hogy őket Tóniék nem azzal tukmálták, hogy félünk, hogy bukunk, ezért most nagyon kellettek, hanem valami olyannal, hogy ne aggódjatok, csak túlbiztosítunk, a jutalom meg nem marad el és csodásabb lesz mint valaha.

A Fidesz(-KDNP) és az ellenzéki összefogás emiatt nem lesz bajban, a szélsőségekben utazó, és a tudományt távolról figyelő oltásellenesség-hullámra felülő Mi Hazánk sem. Az egyedüli párt, amely ennek a helyzetnek a kezdőpontjától vesztese, az a Kétfarkú Kutya Párt.

És be is következett, ami várható volt. Az MKKP úgy döntött, hogy elindulnak, megpróbálják a legalább 71 körzetet, sőt többet is, és aztán majd döntenek. És nem csak várható és indokolt, hanem nagyon is érthető volt. És még akkor is érthető, ha nem lehet biztosra venni, hogy bejutnak a parlamentbe. De ez nem is biztos, hogy számít. Igen, tudom, elveszett szavazat, de ne becsüljük le a parlamenten kívüli politizálást. És nem a Hadházy Ákos-i értelemben értem. Aki, ha nem is az egyetlen értelmes döntést hozta meg, hanem egy értelmes és logikus döntést, amit még néhányan követhettek volna, azon túl, hogy a parlamentet sem lehet otthagyni teljesen ebek harmincadjára.

Habár a kutyapárt egyik vezetője és arca, Kovács Gergely olyat nem mondott, hogy melyik körzeteket engedhetik el, ha összejön több, mint 71 helyen a szükséges számú aláírásuk, csak azt, hogy lehet erről szó. Persze, erre még a független lapok is úgy gondolták, tudják a megfejtést, és a kutyák arra gondoltak, hogy mégiscsak visszalépnek a billegő körzetekben.

Pedig ezt nem mondták, sőt, nem is biztos, hogy vissza kell lépniük, pláne, ha azok szemszögét vesszük alapul, akik a Fidesz bukását szeretnék már látni.

És ez pofonegyszerű ügy. A kutyapárti szavazók egy jelentős része biztosan vagy nagy valószínűséggel nem menne el szavazni, ha nem szavazhatna a viccpártra.

Az is teljesen egyértelmű, hogy az MKKP ellenzéki és Fidesz-ellenes párt.

Az is erősen biztosnak tűnik, hogy náluk az eddig sem volt opció, hogy belépnek-e az ellenzéki összefogásba, vagy sem. Egyrészt egy-egy számukra elfogadhatatlan párttag vagy jelölt miatt, másrészt a Jobbik miatt. (Ez az egyik szempont, ami miatt más ez a helyzet, mint amikor Pécsett 2019 őszén az LMP külön indult és saját polgármesterjelöltet is indított. Mégha az, megint csak ellenzéki szemszögből jó véget ért, a Fidesszel szemben indulok nyertek, de az LMP is kapott egy helyet listáról a pécsi közgyűlésben.)

Az viszont biztos, hogy Ad1) a kutyapárti szavazók egy része nem szavaz senki másra, Ad2) egy részük nagyon tudatosan szavaz, és át fog szavazni egyéniben (azt most hagyjuk is, hogy ők maguk, az MKKP sem kéri azt, hogy az egyéni jelöltjeikre szavazzanak, sőt), és nem, nem a Fideszre, hanem az ellenzéki összefogásra. Akkor is, ha ott van a Jobbik és ott van a DK, amögött a jelölt mögött, akire szavaznak. Ezt egyébként a kutyák fel is mérték egy belsős megkérdezéssel, és elég egyértelmű volt a helyzet.

Mit is jelent akkor ez? Hogy az MKKP-ra adott szavazatok azért nem vesznek el, mert azok, akik rájuk szavaznak, azok egy jelentős része, nem menne el szavazni, ellenben közülük is vannak, lehetnek nem kevesen, akik akkor már egyéniben behúzzák az ellenzéki jelöltet.

Majdnem biztos, hogy ezért (is) nyerhetett Mellár Tamás Pécsett egyéniben Csizi Péter ellen 2018-ban, és tuti, hogy ez a magatartás és a kutyák szavazói hozzájárultak ahhoz, hogy Márki-Zay Péter lett az előválasztáson a győztes jelölt, és nem Dobrev Klára … mégha a kutyáknak utóbbi jóval több átszavazott voksot is hozott volna áprilisban.

A mostani, kiélezett helyzetben pedig még inkább tudatosak lesznek a kutyák szavazói, ez majdnem borítékolható, azaz az egy az egyben átszavazás ezekben a körzetekben az egyéni jelöltekre, az nagy valószínűséggel sokkal többet hoz, mint amennyit valójában elvisz az MKKP indulása. És akkor össze sem vethetjük egy jó ideje, demokratikusan és nem is csak viccesen, hanem hasznosan és kritikusan politizáló párt egyéni jelöltjeit (akik csak a pártlistára kérnek szavazatokat), és biztatnak az ellenzéki összefogásra való szavazással, azokkal az egyéni jelöltekkel szemben, akik mögött papíron semmilyen párt, vagy valami kamu szervezet van, semmi esélyük nyerni, de persze azt kommunikálják, hogy ellenzékiek, és az sugalmazzák, hogy azért fekete lóként akár be is futhatnak.

Persze az mindenképpen jót tenne az ügynek, és minden szereplőnek, ha sokkal több érvvel és párbeszéddel, és jóval kevesebb arroganciával igyekeznének ezt a helyzetet kezelni. Mert arroganciából azért kaptunk bemutatót, mindenkitől, mégha vannak is ebben az országban olyan politikai erők, amelyeket ebben a sportban nem lehet legyőzni.  

S, persze, az ellenzéki csatározások persze túl jót nem tesznek, s érthető, felfokozott a hangulat, nagy a tét, de az, hogy ez ilyen lett, és ennyire véresen komolyan veszik nagyon sokan, az mindig üzen, és az éppen kormányon lévőknek sosem jót. Mert azt üzeni, hogy nem csak kormányváltó hangulat és esetleg esély is van, de most a hit is megvan erre.

És igazság az is, hogy bízni kell a választókban, hogy tudják, mit veszíthetnek, és hogy minden földi jó, ami most az ölükbe hullott, az a saját pénzünkön való lekenyerezési kísérlet. A mi saját, közös pénzünkkel akarnak minket korrumpálni, és megúszni azt, hogy váltás jöjjön, ami után az új kormány tagjai elkezdhetik követni a közpénz útját. Oltári sok közpénzét.

KategóriákPUNK