Oroszország csütörtök hajnalban megtámadta Ukrajnát. Az orosz csapatok három irányból hatoltak be Kelet-Ukrajnába, a Krímből és Fehéroroszország felől is, a hétfőn Putyin által függetlennek elismert szakadár területekre. Vlagyimir Putyin orosz elnök magyar idő szerint hajnali négykor különleges katonai műveletet jelentett be. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egész országra vonatkozó hadiállapotot vezetett be.

A cikk a hirdetés után folytatódikJoe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin igazolhatatlan támadást indított Ukrajna ellen. Putyin viszont arról is beszélt, hogy Oroszország nem kívánja Ukrajnát megszállni. Putyin arról is beszélt, hogy a különleges katonai művelet célja az általuk függetlennek kikiáltott szakadár területeken a helyi orosz lakosság védelme.

„A háború a legrosszabb forgatókönyv. A feladat most, mint mindig a magyar emberek biztonságának garantálása. Kijevi nagykövetségünk működik, az Ukrajna területén tartózkodó magyarok számára rendelkezésre áll. A munkatársaim a helyszínen minden segítséget megadnak” – írta Facebook-oldalán Szijjártó Péter, magyar részről a külügyminiszter kommentálta eddig a háború kitörését.

Donald Trump volt amerikai elnök is megszólalt már, szerinte Putyin nem akart háborút, csak belesodródott. Ő ismeri az orosz elnököt, mert többször találkozott vele, és ha Biden nem lenne gyenge elnök, akkor Putyin sem mert volna háborút indítani.

10.50 Márki-Zay Péter élőben jelentkezett

Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt élő videóval jelentkezett, amelyben azt mondta, hogy “Orbán Viktor áruló, elárulta a magyar nemzetet, elárulta az Európai Uniót, elárulta a NATO-t, amikor az orosz kémbankot diplomáciai mentességgel beengedte Budapestre, vagy amikor az amerikaiak által üldözött orosz fegyvercsempészeket Oroszországnak adta ki“.

10.55 Pécs vezetése is kiáll Ukrajna függetlensége mellett

A Pécs Jövője Frakciószövetség közleményét változtatás  

„Pécs város vezetése kiáll Ukrajna szuverenitása mellett

Mi, Pécs város vezetői, a Pécs Jövője Frakciószövetség tagjai mélységesen elítéljük Oroszország Ukrajna ellen elkövetett agresszióját.

Ennek a szörnyűségnek ma sem a szomszéd államban, sem máshol Európában nem lenne szabad megtörténnie. Ezért kiállunk nem csak a kárpátaljai magyar honfitársaink mellett, de minden ukrán ember mellett is, akit ma a háború borzalmai sújtanak.

Az orosz agresszió áldozata, az ukrán nép melletti szolidaritásunk jeleként a pécsi Városházára ma felhúztuk az ukrán zászlót.

Béke mindenkor!

A Pécs Jövője Frakciószövetség”

12.35 Egy (OK, két) mondatot már mondott Orbán

Nyilván egy ilyen helyzetben, nem feltétlenül az a legfontosabb, hogy egy ország vezetője a néphez szóljon, hiszen nagyon fontos stratégiai, taktikai, pénzügyi, hadászati kérdéseket kell megvitatni, folyamatosan egyeztetni és közben figyelni az eseményeket, de az azért mégis furcsa, hogy a magyar miniszterelnök egyik legfontosabb, a választók és a lakosok felé nyitott kommunikációs csatornája egy ilyen napon sokáig néma marad. Hét órával a bejelentés után, késődélelőtt jelent meg egy bejegyzés egy friss fotóval Orbán Viktor Facebook-oldalán, miszerint összehívták és ülésezik a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs. Azt is hozzátette, hogy “Részletek hamarosan!” – azaz vélhetően hamarosan élő facebook-os bejelentés várható.

Pintér Sándor belügyminiszter (b), Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b4), Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára (j3), Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j2) és Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke (j)  – Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

12.50 A magyar honvédség nyugtatja a határ közelében élőket

Facebook-posztban nyugtatja a magyar határ közelében élőket a honvédség, azt írták, Magyarországon béke van és ezt szeretnék is megőrizni.

13.00 A HVG tudósítója

A HVG újságírója, Bihari Ádám Kijevből tudósít. Mint írta, a kijeviek félnek, mindenki próbálja elhagyni a várost, óriásiak a sorok és mindenki attól tart, hogy az orosz hadsereg az ukrán főváros felé tart. A tudósítás ITT olvasható el.

13.12 Hoppál Péter odapörkölt a magyar baloldalnak

A Facebookon szólt be Márki-Zay Péteréknek a közösségi médiában egyik legaktívabb fideszes. Hoppál Péter Baranya 2-es választókerületének országgyűlési képviselője, s a Fidesz-KDNP most is őt indítja ebben a körzetben.

KategóriákMETÁL