A szombat két olyan pártpolitikai hírt is hozott, amely az ellenzék nem túl jól teljesítő korábbi két vezető pártjáról szól.

A cikk a hirdetés után folytatódikKezdjük azzal, hogy egyik sem volt túlságosan nagy meglepetés. A Magyar Szocialista Párt választmánya szavazással kijelölte, hogy ki lesz az MSZP új és egyetlen EP-képviselője, a már a korábbi ciklusban is Brüsszelben és Strasbourgban dolgozó Ujhelyi Istvánnak szavaztak bizalmat. Annak a civil kezdeményezésnek, amely arról szólt, hogy az MSZP küldje ki Jávor Benedeket, a Párbeszéd politikusát Brüsszelbe, nem volt sok realistása, nem is ez vlaósult meg. Ahogyan annak sem volt túl sok realitása, amit belengettek pár napja, hogy esetleg majd nem is Ujhelyi megy majd az EP-be, hanem Szanyi Tibor. Ennek a verziónak viszont egészen biztos, hogy nem volt annyi támogatója, mint Jávor kiválasztásának.

Az MSZP választmánya kétharmados többséggel  szavazta meg Ujhelyi kinevezését. Tóth Bertalan az MSZP elnökeként jelentette be azt, hogy lemondott parlamenti frakcióvezető-helyettesi posztjáról Bangóné Borbély Ildikó, amit elfogadtak, és hogy a párt kommunikációs igazgatója, Láng Balázs is távozik posztjáról. Láng Balázs pécsi származású rádiós, majd tévés újságíró volt, a médiában utoljára a Hír Televíziónál dolgozott, Kálmán Olga szerkesztője volt, de a Simicska-korszak után önként távozott.

A másik hír a Jobbikot érinti. A jobboldali párt  közleménye szerint az országos elnökségük úgy döntött, hogy vállalják, mind a politikai, mind a személyi felelősséget az EP-választás cudar eredményéért, ezért nem töltik ki a teljes mandátumukat, hanem előrehozott tisztújítást írnak ki.

A tisztújítás azonban nem most, hanem majd csak az őszi önkormányzati választások után lesz, addig viszont a jelenlegi elnökség marad és teljes jogkörrel látja el a feladatait.

KategóriákMETÁL