Kevés olyan korrupciós ügy jut el a bíróságig, amelyben joggal merülhet fel, hogy politikusok, pláne kormánypárti politikusok is érintettek lehetnek. A pécsi Volvo-gate néven elhíresült buszbeszerzés ügye ilyen ügy, amelyben mai árfolyamon legalább 860 millió forint a korrupciós összeg. És amelyben fideszes politikusok szerepe nem tűnt megkerülhetőnek. Az ügy már bírósági szakban van, első fokon tárgyalják, ugyanakkor a rendőrség és az ügyészség egy kevésbé hihető verzió mellett tette le a voksát, amelyben fideszes politikusok már nem, hogy nem főszereplők, de szerep sem jut nekik. A jövő heti tárgyalás különösen fontos és érdekes lehet, az alábbiakban elmondjuk, miért.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Szabad Pécs közölte a hírt a napokban, hogy váratlanul elhunyt Paiger István, a Tüke Busz egykori vezérigazgatója, a Volvo-per fővádlottja. Azt is megírtuk, hogy a történteknek nyilvánvalóan a perben is következménye lesz, megszüntetik a vádat Paiger Istvánnal szemben. Illetve leírtuk, hogy vélelmezhetően azt az írásos, még az előkészítő tárgyaláson tett nyilatkozatát fogják innentől kezdve már a per során a továbbiakban (is) alapul venni, amely után érdemben nem szólalt meg. Ha még élne, a teljes eljárás ideje alatt lett volna joga a korábban tett nyilatkozaton változtatni, sőt, akár vissza is vonni azt. Most azonban erre már nem kerül sor, a nyilatkozatot Paiger nem vonta vissza, és váratlanul elhunyt. Egy döntés született csak, ami érintette a korábbi nyilatkozatát vagy indítványait, a legutóbbi tárgyaláson, amely után Paiger gyakorlatilag ügyvédet váltott.

Dr. Bodnár Imre a fejlemény miatt ugyanis nem vállalta a továbbiakban a védelmet, lemondott a perben védőügyvédként, így maradt az azt megelőző tárgyaláson, második védőként Paiger mellett újként felbukkant budapesti védő.

Talán a sírba vitte az elhunyt vezérigazgató azt a titkot, hogy ki fizette az ügyvédet

Akiről Paiger István a Népszavának azt mondta, hogy nem ő fizeti az ügyvédi díját – hogy ki, és miért fizeti, arról nem beszélt, lehetséges, hogy ezt a titkot a sírba vitte. A Szabad Pécs csak annyit jegyzett meg akkor, hogy vélelmezhetően nem az elsőrendű vádlott fizeti az ügyvédet. Aki – s emiatt mondott le végül dr. Bodnár – azt indítványozta – persze ebben Paiger Istvánnal előzőleg megegyezett –, hogy vonják vissza azt a korábbi indítványt, miszerint szeretnék kihallgatni Bánki Eriket is az ügyben. Persze, ettől függetlenül a bíróság dönthet úgy, indítványtól függetlenül is, hogy ő fontosnak tartja kihallgatni Bánki Eriket, mondván, a parlament gazdasági bizottságának elnöke lehetséges szerepét az ügyben körül kell járni. Habár korábban, amikor még élt Paiger István és az indítványának ez a része is, a bíróság nem szólította Bánkit. A bíróság azt kommunikálta, hogy a többi nyilatkozattól teszik függővé, hogy helyet adnak-e az indítványnak.

Bánki Erik

Bánkiról leírtuk többek közt azt, hogy sokan úgy tartották róla, hogy Páva Zsolt idején ő irányította valójában a várost, a fontos ügyekben ő határozta meg a háttérből a döntéseket, a fontos posztokra az ő emberei kerültek. Azt is leírtuk, hogy Bánki Erik együtt utazott az ominózus időszakban, a buszvásárlás idején Hollandiába Csizi Péter volt pécsi országgyűlési képviselővel és volt pécsi alpolgármesterrel, aki a buszcsereprogram felelőse volt. Ahogyan megemlítettük azt is, hogy a buszper harmadrendű, de a bűnösségét már az előkészítő tárgyaláson elismerő – így az elsőfokú eljárásból kilépő – vádlottja kizárólag Bánki Erikhez köthető biztosan azok közül, akik a buszperben szerepet kaptak, vagy felmerült a korrupciós üggyel kapcsolatban a nevük. A volt harmadrendű vádlott egy thaiföldi off-shore cég névleges tulajdonosa volt, mintegy 170 millió forintot kapott a pécsi buszok vételárára Pécsről a Tüke Busztól elutalt pénzből, visszaosztott pénzként a közvetítőnek nevezhető holland cégtől. Azzal, hogy a volt harmadrendű vádlott elismerte bűnösségét és ezzel azt, hogy pénzmosást követett el, lényegében ezt a tényt is elismerte, azaz azt, hogy mi is volt a számára elutalt pénznek a forrása, és azt is, hogy nem dolgozott meg az összegért. Mivel ő mást nem mondott eddig az eljárásban, azt sem tudni, hogyan kapcsolódik egyáltalán az ügybe, a hatóságoknak ezt nem sikerült feltárniuk. Sejtjük, hogy majd elő fog bukkanni egy olyan verzió, hogy ismert más szereplőt is már korábban is, és úgy kapcsolódik ehhez az ügyhöz, de eddig ilyen információ nem volt ismert. Ellenben az, hogy benne volt Bánki Erik testvérének egyik németországi cégében, az a tény ismert volt, a Szabad Pécs erről már korábban beszámolt, de a minap, többek közt lapunk egyik korábbi írását is szemlézve, Hadházy Ákos is arról írt a Facebookon, hogy a harmadrendű vádlott és Bánki Erik közt fennáll kapcsolat.

Egymilliárdos pécsi Volvo-gate, IV. rész – A politikai kapcsolat

Bánki Erik és Csizi Péter (akkori) fideszes országgyűlési képviselők neve rendre felmerült az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb baranyai korrupciós botránya, a 2015-ös pécsi buszbeszerzés, elhíresü…

Mégiscsak kihallgathatják végül

Hogy kihallgatják-e végül Bánkit, az viszont nem csak a bíróságon múlik, ugyanis a Szabad Pécs megtudta, hogy időközben született egy másik indítvány, amely ugyancsak szorgalmazza a Fidesz dél-dunántúli erős emberének tartott Bánki Erik meghallgatását. Mégpedig Pécs új vezetésének köszönhetően. Az eljárásba ugyanis a sértetti oldalon belépett a pécsi önkormányzat, és az ő jogi képviselőjük kezdeményezte Bánki kihallgatását. Így tehát ismét van élő indítvány Bánki Erik perben való meghallgatására, vagyis erről mindenképpen kell a jövőben, akár már a következő tárgyaláson valamiféle döntést hoznia a bíróságnak.

Csizi Péter és a titokzatos vádlott

Ráadásul elviekben a következő tárgyalási napon, a jövő szerdán, március másodikán végigérnek azon a névsoron ugyanis, akiket a bíróság eddig tanúnak idézett. Úgy tudjuk, már csak olyanokat fognak szólítani, akiket egyszer már idéztek, csak eddig nem jelentek meg. A titokzatos harmadrendű vádlott és Csizi Péter is koronavírus betegségre vagy karanténra hivatkozott korábban, ezért maradtak távol a tárgyalástól, a Tüke Busz korábbi gazdasági vezetője pedig nem vette át az értesítést. Úgy tudjuk, jövő szerdán őket hármukat hallgatják ki. Így mindenképpen nagyon érdekes lesz a tárgyalás, ha eljönnek és kihallgatják őket, akkor is, ha megint nem jönnek el vagy valamelyikük, akkor amiatt is. Ráadásul most nagyon éles helyzetben lesznek várhatóan, mert a pécsi önkormányzat jogi képviselője vélhetően a feltételezett politikai szálra fog rákérdezni. Az ugyanis nagyon sokak szerint elképzelhetetlen, hogy ne vezető kormánypárti politikusok hoztak volna meg ebben az ügyben alapvetően fontos és a beszerzést meghatározó kérdéseket. A rendőrség és az ügyészség azonban arra jutott a begyűjtött bizonyítékok és adatok alapján, hogy Paiger és az ügy másodrendű vádlottja tévesztette meg a Tüke Buszt és a pécsi önkormányzat vezetőit, vonták be a buliba a holland céget is, amely így egyedüli ajánlattevőként meg tudta nyerni a közbeszerzést, kifizette az eredeti tulajdonosnak a buszok vételárát, kifizette a hazjutás költségégét, eltette a saját jutalékát, majd két külföldi számlára, a másod- és harmadrendű vádlottak szerb, illetve thaiföldi számláira visszautaltak mai áron összesen mintegy 860 millió forintot (ez ma 115 ezer felnőtt összvonalas bérlet ára a Tüke Busznál).

Ami nagyon érdekes lesz, az az, hogy a harmadrendű vádlott vádlottként és gyanúsítottként is megtagadhatta a tanúvallomást, azaz azt, hogy a bíróság és az ügyvédek kérdéseire válaszoljon, tanúként azonban ezt nem teheti meg. Persze, azt majd mondhatja, hogy már nem emlékszik arra, amit kérdeznek (és a tippünk, hogy ez a válasz, ha tényleg megjelenik, nagyon sokszor fog majd elhangozni jövő szerdán).

Nyilvánvalóan az is nagyon érdekes lesz, hogy a Bánki Erik korábbi asszisztenseként is dolgozott Csizi Péter mit fog majd válaszolni a kérdésekre, hisz ő a buszcsereprogram arca volt, és Paiger István írásos vádlotti vallomása szerint Csizi Péterrel ő tudatta korábban, hogy érkezett Pécsre egy indikatív vételi ajánlat egy hollandiai Volvo-buszflottára vonatkozóan. Amit később (tíz busz híján) megvettek, csak éppen majdnem egymilliárd forinttal többért, mint ami az említett ajánlatban szerepelt.

Megszüntetik Paigerrel szemben az eljárást

Kerestük a Kaposvári Törvényszéket is, akik azt írták lapunknak, hogy az elsőrendű vádlott halála ellenére sem halasztják el a március másodikára kitűzött tárgyalást. Miután pedig a halotti anyakönyvi kivonat a bíróság részére megérkezik, úgy az elhunyt vádlottal szemben az eljárást megszüntetik.

Híresek és gyanúsak: A korrupciós botrány szempontjából érdekes időpontban repült Hollandiába két fideszes politikus

Az elmúlt évtized egyik legnagyobb, ismertté vált és vádemelésig eljutott vidéki korrupciós botránya Volvo-gate néven híresült el. A pécsi helyi közösségi közlekedést bonyolító önkormányzati cég 20…

KategóriákMETÁL