Az internet alapú egészségügyi rendszer nagyszerű dolog, ebben minden, a Szabad Pécs által megkérdezett szakember egyetértett. Az már más kérdés, hogy bár mindenki tudta, jó ideje, hogy november elsejével kellene átállni több területen is az online rendszerre, nem mindenütt adottak ma még a feltételek.

A cikk a hirdetés után folytatódikSemmi és senki sincsen még elkésve, az aggodalmakat és a kritikus hangokat túlzónak érzem, némileg fel van fújva ez az ügy, hiszen nagyon sok helyen semmi probléma nincsen, megtörtént az átállás, és van egy három hónapos átmeneti időszak is még, a régi, hagyományos papír alapú receptek, a vények ugyanis ennyi ideig még továbbra is érvényesek, fogalmazott a Szabad Pécsnek kérdéseinkre dr. Kőhegyi Imre, a baranyai gyógyszerészi kamara elnöke.

Nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a november elsejei átállás ellenére is találkozhatunk olyan orvossal, aki nem fog tudni különböző okok miatt úgynevezett e-receptet felírni nekünk (most még egy papír alapú emlékeztetőt ebben az esetben is kapni fogunk), és lehetséges az is, hogy vezethet olyan patikába az utunk, ahol éppen most még nem tudják azt fogadni, vagy esetleg éppen átmenetileg nem működik a rendszer. Ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy abban biztosak lehetünk, hogy végül naplózni, regisztrálni fogják az internet alapú rendszerben azt, hogy éppen milyen gyógyszert váltottunk ki, tehát bekerül a ?felhőbe? most már az is, amit még hagyományos recept alapján váltunk ki. Mindemellett azt tanácsolta, hogy most még, az első napokban, hogy biztosan ne legyen semmi bökkenő, kérjünk papír alapú receptet. Vagyis annak sem kell aggódnia, akinek még papír vénye van otthon, de nem váltotta ki, nem kell emiatt elmennie újra a háziorvosához, a három hónapos átmeneti idő miatt senki sem marad gyógyszer nélkül, aki bármi okból papír alapú recepttel akar gyógyszert kiváltani.

Kőhegyi Imre kifejezetten jónak tartja az újítást, egyértelműen ez a jövő, gyorsabb, praktikusabb, ezáltal sokkal könnyebben lehet kiküszöbölni a párhuzamosságokat, vagy akár azt, hogy két olyan gyógyszert írjon fel nekünk két különböző orvos, amiből az egyik csökkenti a másik hatásosságát, ne adj isten nem is lehetne szedni a kettőt együtt. Akik gyógyítanak, kezelnek minket, azok az e-rendszerben azonnal láthatják majd azt, milyen gyógyszereket szedünk, érzékenyek vagyunk-e valamire, milyen betegségeink, kórelőzményünk van stb.

 

Az EESZT, vagyis az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér tehát egy kifejezetten jó, előrevivő újítás.

 

Azt már mi tesszük hozzá., hogy a rendszer országos, tehát, ha egy másik városban, például nyaralás közben kell orvoshoz fáradnunk, akkor is tudni fogják, ami szükséges. Mindeddig Pécsett a háziorvosok látták az önkormányzat által fenntartott rendelőintézetek adatait, és fordítva, de például az egyetemi rendszert már csak a PTE KK alá sorolt kórházakban, klinikákon látták automatikusan.

Kőhegyihez hasonlóan gondolkodik egyébként minden olyan baranyai orvos is, akikkel beszéltünk a rendszer bevezetésének értékelését kérve. Hangsúlyozták, hogy most, az első körben a háziorvosok, a patikák, kórházak, klinikák, szakrendelők, rendelőintézetek csatlakoztak kötelező jelleggel az EEESZT-hez.

 

Nem volt zökkenőmentes

Azt, hogy az átállás nem volt teljesen rendben időben, miközben hónapok óta már egy tesztidőszak is zajlott, jól mutatja, hogy rendőrautókat kellett bevetni, és egy törvényi felhatalmazásnak/lehetőségnek megfelelően az állami futárszolgálat szolgálatába állítani: vagyis rendőrök szállították ki nem egy helyre orvosi rendelőkbe olyan szükséges eszközöket, berendezéseket, például kártyaolvasókat, amelyekkel az átállás teljes lehet. Az egészségügyi dolgozók pedig egy ideje már gyorsított eljárás keretében kaphatták meg az e-személyi igazolványukat, ami szintén szükséges az e-egészségügyi rendszer használatához.

A mentők csak jövőre csatlakoznak

2017. november 1-jétől minden közfinanszírozott ellátást nyújtó egészségügyi ellátónak (háziorvosi rendelők, szakellátó intézmények) és gyógyszertárnak használnia kell az EESZT szolgáltatásokat, melyekkel gyorsabbá, kényelmesebbé és hatékonyabbá tehető a betegellátás. 2018. november 1-jétől kötelező a magán egészségügyi ellátóknak is az EESZT rendszerének használata. Ekkor fog csatlakozni az Országos Mentőszolgálat is – olvasható az EESZT hivatalos oldalán.

 

 A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA. A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK 

KategóriákMETÁL