Lezárult a baranyai kormányhivatal vizsgálata, de végül mindent rendben találtak az egykori Bőrklinika és a volt Mandulás kemping tervezett cseréjével kapcsolatban, így elhárult a jogi akadály az ügylet előtt. Meg is valósítják. Sőt, még egy felmérés is volt, amelyen a szavazó pécsiek többsége szerint is vissza kellett szerezni a Mandulás kempinget.

A cikk a hirdetés után folytatódikSajtóközleményt adott ki csütörtökön délután a pécsi városvezetés, amelyben annak örvendeznek Péterffy Attiláék, hogy az általuk előkészített, sőt még egy pécsiek részvételével zajló szavazással is megtámogatott egészen érdekes (sőt nemcsak érdekes, hanem akár gyanúsnak is nevezhető, de minimum vitatható – a szerk.) ingatlancsere elől elhárult az utolsó, jogi akadály is. (A közlemény lentebb olvasható teljes terjedelmében.)

Arról van szó ugyanis, hogy a pécsi önkormányzat tulajdonában álló, a belváros és az egyetem orvosi, bölcsészet- és természettudományi kara közt félúton, egészen kivételes helyen elhelyezkedő egykori Bőrklinikát a város elcserélné a Mecseken, az állatkert közelében, és közvetlenül a Mandulás park mellett (azzal szemben) lévő egykori Mandulás kemping ingatlanegyütteséért.

Részletesebben EBBEN a cikkben foglalkoztunk a Mandulás kemping ügyével két éve.

Ez utóbbi magánkézben áll, és különböző átfedésekkel, de baloldalinak nevezett érdekkörök tulajdonában állhat, vagy állhatott nem is olyan nagyon régen még. Többen is Puch László egykori MSZP-s pénztárnokot emlegették végső (igazi) tulajdonosként, főként persze politikusok, különböző poltikai szereplők. Amire egyrészt egyelőre nincs bizonyíték, másrészt pedig Puch megítélése (már, ha valóban van szerepe ebben) vegyes, “balról” is érte számtalanszor kritika, leginkább éppen azért, mert a szerint sokkal inkább technokrata üzletember, mint elkötelezet baloldali politikus, s bőven a NER létrehozása után is üzletelt/üzletelhetett a Fidesz potentátjaival, hogy az egykori, sok helyütt kész tényként emlegetett Puch-Simicska-paktumról ne is beszéljünk.

Laikusként nemcsak érdekesnek, és nem mindennapinak tűnik a telekcsere, de minimum vitathatónak, vagy legalábbis kérdéseket generálónak. Hogy érné meg valakinek egy erősen felújítandó, de az egyetem- és belváros-közeli telket elcserélni egy, a hóhatár felett lévő Mecseken álló lepusztult ingatlanra? Ugyanakkor az elmúlt hónapokban ez az ügy számtalan alkalommal volt különböző politikai nyilatkozatok, vagy akár sajtótájékoztatók tárgya is, illetve hozták szóba a pécsi közgyűlés ülésein is többször a Pécsett ellenzékinek számító fideszes és ál-fideszes (ÖPE) képviselők is. Csakhogy abban, hogy egy új megoldást kellett keresni, mint ami korábban látszott, nagy szerepe és felelőssége volt a Fidesznek, a Fidelitasnak, az ÖPE-nek és a pécsi NER-sajtónak, sőt egy kicsit még az akkor háromfős pécsi Momentum-frakciónak is.

Két éve robbant ki ugyanis a Mandulás-ügy, amiben a kommunikációs főszerepet a politikusként már sokat próbált, sőt időnként még politikai sikereket is elkönyvelő Kővári János (ÖPE) vitte. Felmerült ugyanis, hogy a kb. 20 több, mint 10 éve magánkézben lévő egykori Mandulás kemping (és a hangsúly a kemping szón van) területén fejlesztés jöhet. Méghozzá luxus lakóparkot alakítanának ott ki, olyat, ahol több “egyen” családi házat építenének fel, s hozzá mindenféle szolgáltatást is biztosítanának. Csakhogy ehhez a helyi szabályok módosítására lett volna szükség, mert az akkori szabályok szerint szállodát tudtak volna csak oda építeni. Amit meg már megépíthettek volna az elmúlt 20 évben is, ha lett volna rá pénz, erő, akarat, piaci igény stb. Itt viszont arról szólt a mese, hogy a területet értékesítik, s az új tulajdonos elképzeléseit valósítják meg, vélhetően a Paks2 atomerőmű építésében Magyarországra érkező orosz mérnökök és üzletemberek számára.

Ha igaz volt ez, ha nem, Péterffyék végül maguk mondták, hogy nem engedélyezik ezt az ügyletet, megvédik a Mecseket stb., sőt erről a pécsieket is megkérdezték, akik támogatták ezt a törekvést. (Az, hogy abban a felmérésben szerepelt-e a Bőrklinika vagy sem, az már más lapra tartozik.)

A város mindenesetre a később kigondolt terv szerint most elcserélheti a volt Bőrklinikát a Mecseken lévő ingatlannal, plusz kapnak 200 millió forintot is, ennyit fizet ki az elcserélendő ingatlanon kívül “készpénzben” az erdei telek tulajdonosa azért, hogy a helyett a volt Bőrklinika legyen az övé.

Persze, ehhez az is kellhetett, hogy előtte Kővári János, illetve fideszes és momentumos politikusok is arról beszéltek, hogy megengedhetetlen a tervezett ügylet, nem lehet hagyni, hogy tönkretegyék a Mecseket, nem lehet az egyik utolsó szabad területet is beépíteni, elvenni ismét a természettől. A NER-sajtó környezetvédelmi szakértőt is megszólaltatott, akiről aztán kiderült, hogy valóban szakember, de közben a Fidelitas-tagja (majd később pécsi vezetője), sőt még annál is több. Kővári János pedig úgy viselkedett mint egy nagyon dörzsölt használtautó-kereskedő, és egy videóban, ahol végig a Mandulás (így, csak Mandulást emlegetve) megmentésének szükségességéről beszélt, szépen helyet foglalt az évtizedek óta rohadó és lepusztult egykori kemping helyett a pécsi kisgyermekes családok és futók egyik kedvelt rekreációs terültén, a Mandulás-parkban. Hát, persze, hogy nem volt bicska, ami nem nyílt ki a felületesebben informálódó nézők zsebében, és szem sem maradt szárazon.

Ez a hajó tehát elment, volt viszont egy új feladat Péterffyék előtt, a Mandulás kemping visszaszerzése. Azt nem lehet tudni, hogy mi lett volna, ha senki sem tiltakozik a tervezett mecseki lakópark ellen, és engedélyezik az ügyletet. Egyrészt talán kiderült volna, hogy ténylegesen volt-e ilyen biznisz előkészítés alatt, vagy blöff volt-e, Illetve, ki tudja, ha nem blöff volt, hanem korrekt információ, mi lett volna utána? Az élet ugyanis a lehető legrosszabb módon szólt (szólhatott) volna közbe, hiszen tíz hónappal később Oroszország lerohanta Ukrajnát, a háború azóta is tart, és minden jel arra utal, hogy semmi sem lesz, vagy egy jó darabig semmi nem lesz Paks2-ből. Persze, akár még az is lehet, hogy az orosz mérnököknek még így sem lett volna jobb dolguk, mint százmilliós pécsi “hegyi” ingatlanokba költözni.

Az biztos, hogy nemcsak a fenitek miatt járhat jól a magántulajdonos. És nemcsak a két ingatlan elhelyezkedése és mobilizálhatósága közt lehet érdemi különbség (és nem a mecseki terület javára).

Ugyanakkor a pécsi városvezetés rendszeresen azzal érvelt, ami az alábbi közleményben is szerepel, hogy bár korábban még nem, pár éve már védettség alatt áll az egykori pécsi Bőrklinika épülete. Azaz annak a területnek a beépítése és az ottani lehetőségek korlátozottak. A város így nem is gondolkodott a terület fejlesztésében, ugyanakkor több alkalommal is igyekeztek túladni rajta piaci befektetőknek, de ezek a kísérletek nem jártak sikerrel. Mindezzel szemben pedig ott van egy terület a Mecseken, amelynek a közcélú hasznosítása indokolt, a pécsiek is támogatják és a városvezetés céljaival is egyezik. Ráadásul kapnak 200 millió forintot is.

Kinek nem érné meg ez így, ugye?

Kormányhivatali igen – újra a pécsieké lesz a Mandulás kemping 

Másfél hónapon át vizsgálta a Baranya Vármegyei Kormányhivatal a Bőrklinika-Mandulás ingatlancsere szerződéstervezetét. A hatóság mindent rendben talált, így a népszerű mecseki pihenőhely hamarosan visszakerül a pécsiek tulajdonába.

Mint ismert, egy reprezentatív közvéleménykutatás alapján a pécsiek 82%-a egyértelműen azt tartotta a legjobb megoldásnak a Mandulás esetében, hogy az önkormányzat vásárolja vissza a kempinget a magántulajdonostól.

Pécs önkormányzata, miután két alkalommal is hiába bocsátotta nyilvános, mindenki számára elérhető licitre a volt Bőrklinika épületét, majd az állam is jelezte, hogy nem tart igényt az egyetemi fejlesztésekhez a telekre és az épületre, úgy döntött, hogy értékegyeztetéssel elcseréli az ingatlant a Mandulás kempingre.

A csere révén teljesülhet az a fontos cél, hogy a mecseki területet visszakapják a pécsiek. Ráadásul a ma a városképet csak rontó volt Bőrklinika is ingatlanfejlesztés helyszíne lehet, emellett pedig több mint 200 millió forint bevételre is szert tesz a város.

Az ingatlancsere-szerződés tervezetét mintegy másfél hónapon át vizsgálta a baranyai kormányhivatal. A főispán úr a napokban kelt levelében jóváhagyta a tervezetet. Ezzel az utolsó akadály is elhárult a szerződés aláírása elől, a kemping pedig visszakerülhet a pécsiek tulajdonába.

A pécsiek az Aktív Pécs – Megújuló Mecsekoldal program keretében mondhatták el véleményüket a pécsi önkormányzat mecsekoldali fejlesztési elképzeléseivel kapcsolatban. Pécs város vezetése a 2021-27-es Európai uniós ciklusban komoly fejlesztésekre készül a Mecsekoldalon. Ennek megkezdett társadalmasítása során kiderült: a Mandulás revitalizációja a kérdőívet kitöltő pécsiek körében a legfontosabb célok között szerepel.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata”

KategóriákPUNK