Tanárok százai tagadják meg a munkát az ország iskoláiban polgári engedetlenségből, tiltakozva a kormány, szerintük alaptörvényt sértő rendelete ellen. A rendelet ugyanis ellehetetlenítette, hogy sztrájkkal gyakoroljanak nyomást a munkaadójukra, magasabb béreket és jobb munkakörülményeket követelve. Ma újabb pécsi iskolában, a Janus Pannonius Gimnáziumban fejezték ki elégedetlenségüket pedagógusok.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Szerdán délelőtt a pécsi Janus Pannonius Gimnázium 32 tanára vonult le a 44 fős tantestületből az iskola elé a Mária utcában. Az első három órát megtartották, 10-15 perces utcai demonstrációt követően visszamentek az épületbe, de a továbbiakban szerdán pk tanórákat már nem tartottak. Az iskolában mind a húsz osztályt érintette a sztrájk, akadt olyan osztály, amelyben több lyukas óra után tartottak órát azok a tanárok, akik nem csatlakoztak a demonstrációhoz. 

12 éve felállványozva

Egy feliratot is elhelyeztek az iskola állványzatára, amely már 12 éve áll, azóta potyognak a homlokzatról vakolatdarabok. Arról nincs hír, hogy mikor újítják fel az épületet, ez idáig a fenntartó nem szánt rá pénzt.

Nem kevés osztály tanulói úgy iratkoztak be ide és ballagtak el, hogy soha nem látták az iskolát a maga csupasz valóságában, csak az állványerdő sűrűjében.

Iskola a határon

A felirat – „Iskola a határon” – Ottlik Géza regénycímét idézi, de az egy nyilvános Facebook-csoport neve is. A csoportot a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium magyar nyelv és irodalom munkaközösségének tagjai hozták létre azzal a céllal, hogy tiltakozzanak az új Nemzeti Alaptanterv bevezetése ellen. 

Mások is

Pécsett elsőként, miként arról a Szabad Pécs korábban beszámolt, a Leőwey Klára Gimnázium pedagógusai tiltakoztak a kormány rendelete ellen, majd a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1. Számú Általános Iskolájában 15 dolgozó, 14 pedagógus és egy technikai dolgozó nem vette fel a munkát.

KategóriákMETÁL