KOMLÓ ? Legalább 10 millió forintnak veszett nyoma egyetlen társasházban, de a panaszosok száma többszörösére nőhet. A közös képviselő ellen feljelentést tettek, az irodát lezárták.

KOMLÓ – Legalább 10 millió forintnak veszett nyoma egyetlen társasházban, de a panaszosok száma többszörösére nőhet. A közös képviselő ellen feljelentést tettek, az irodát lezárták.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Frissítve: a Szabad Pécs érdeklődésére a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy az ügyben a Komlói Rendőrkapitányság sikkasztás bűntett elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást.

Előzmények:

Tavaly nyáron szigetelték az egyik háromemeletes társasházat Komlón, a szilvási városrészben. A lakók azt hitték, minden rendben, nemrég azonban megjelent az épületben a kivitelező, aki közölte, hogy a mai napig nem lett kifizetve. A ház lakói ledöbbentek, hiszen az ő számlájukról már eltűnt a felújításra szánt tízmillió forint, így nem értették, mit történt. Aztán szépen lassan kiderült, hogy a pénz a társasházkezelő saját számláján landolt. A nő azt ígérte, április 10-ig visszafizeti az összeget a háznak – mivel ez a mai napig nem történt meg, a lakók úgy döntöttek, feljelentést tesznek.

Ezzel azonban a szigetelést végző vállalkozó még nem jut pénzéhez – ő pedig a lakókon szeretné behajtani az elmaradt fizetséget. Ez azt jelenti, hogy egy-egy családra akár hatszázezer forint (vagy még annál is több) fizetnivaló is juthat.  A lakók persze nem akarják – és nem is tudnánk – még egyszer kifizetni a felújítás költségeit, ezért mindenképp jogi úton próbálnak érvényt szerezni akaratuknak a közös képviselővel szemben. Elmondásuk szerint egyébként vélhetően nem ők az egyetlen károsultak: ugyanabban az utcában még egy társasház járhatott hasonlóan, de városszerte több más közösség is érintett lehet. Úgy tudjuk, a társasházkezelő céghez 40-50 lépcsőház is tartozhat, így a jelenleg ismertnél sokkal nagyobb is lehet a kár. 

Kerestük az érintett társasházkezelőt az irodájában, ami azonban zárva volt, és láthatóan rendőrségi pecsét volt rajta. Írásban feltett kérdéseinkre a közös képviselő egyelőre nem válaszolt, de amint ez megtörténik, cikkünket frissítjük.

 Fotó: Schell Bence

 

Nem ez az első eset

Komlón nem ő az első közös képviselő, aki sajátjaként rendelkezik a társasház(ak) pénzével. Öt évvel ezelőtt egy bizonyos H. F. a lakók által befizetett vízdíjjal és közös költségekkel nem tudott elszámolni, emiatt eljárás indult ellene. A közös képviselő ellen tíz rendbeli nagyobb értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás, és számvitel rendjének megsértése volt a vád. Az általa okozott kár a 17 millió forintot is meghaladta.

Bíztak benne

Felmerül a kérdés, hogy lehet, hogy a társasházak nem vesznek észre semmit? Vagy ha igen, miért nem lépnek? A 2012-es eset egyes érintettjei annak idején úgy nyilatkoztak, ugyan látták, hogy hiány van a kasszában, de a közös képviselő ígéretet tett, hogy hamarosan mindent visszafizet, ezért – valamint a korábbi jó viszonyra való tekintettel – nem szóltak a rendőrségnek. Ahogy azonban teltek a hetek, az ígéret nem valósult meg, és egyre több házban derült fény a lopásra, végül a rendőrséghez fordultak.

Mások azt mondták, a képviselő évek óta bonyolított le kölcsönöket, először a beleegyezésükkel. Ha ugyanis egy-egy nagyobb felújításra volt szükség valamelyik lépcsőházban, és az adott lakóközösségnek nem volt elég a pénze, egy másik, szintén a közös képviselőhöz tartozó háztól kértek kölcsönt. (Ezt később a házak törlesztették egymásnak.) Később azonban már a tudtuk nélkül folytatta ezeket az üzleteket a képviselő, és a pénzek valahol ?eltűntek menet közben?. Mindaddig nem derült fény a titkos tranzakciókra, amíg az egyik házban keresni nem kezdték a szigeteléshez szükséges összeget. A lakók úgy tudták, összegyűlt már a pénz a munkálatokra, a kassza viszont üres volt. Ekkor kérték számon a közös képviselőt, aki nem tudott elszámolni a rá bízott pénzzel. A szolgáltatókkal egyeztetve aztán az is kiderült, a villany-, a víz-, és a szemétdíjak terén is többszázezer forintos elmaradása van a lakóközösségeknek. Amikor az egyik család számon kérte a közös képviselőt a tettéért, a férfi állítólag azt mondta, rossz befektetést tett, ezért úszott el a több millió forint.

Úgy tudjuk, a hiányzó pénz végül soha nem került vissza a házakhoz, az érintett lakóközösségek pedig évekig fizették a szolgáltatóknak az egyszer már kiegyenlített számlákat.

Ki ellenőrizheti a közös képviselőt?

Ahhoz, hogy a lakóközösségek nyomon tudják követni, mi történik a saját pénzükkel, gyakran kellene ellenőrizniük a közös képviselők munkáját. Ezt megtehetik ők maguk, de egy megbízott könyvelő is.  Jó tudni viszont, hogy a társasházaknak nincs hivatalos felügyeleti szervük, amely kontrollálhatná a közös képviselőt. A települések jegyzői ugyan ellenőrizhetik, hogy a jogszabályokban előírt feltételeknek formailag megfelel-e a társasház működése, de a hatáskörük nem terjed ki az egymás közötti elszámolásra (tehát a pénzügyi részre). Ha felmerül a lopás, sikkasztás vagy bármilyen törvénysértés gyanúja, célszerű a rendőrség segítségét kell kérni.  

A döntések menete

Ahhoz, hogy egy társasház jól működjön, minden kérdésben együtt kell dönteni. E célt szolgálja a lakógyűlés, amit közös képviselő, de a tulajdonosok 10 százaléka akár rendkívül is összehívhat. A napirendi pontokat előre össze kell írni, a meghívót időben eljuttatni minden érintettnek, a lakógyűlésen pedig sorrendben végig kell haladni a napirendi pontokon. Bármire rá lehet és kell is kérdezni, így kisebb az esély, hogy valami elsikkad. Ha a lakók több mint fele megjelenik, már határozatképes a közgyűlés. Ha nincs meg a létszám, a fél óra múlva megismételt közgyűlés a résztvevők számától függetlenül határozatképes. A többség dönt. 

KategóriákMETÁL