Elérte telefonon Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselőt és képviselőjelöltet hétfőn kora délután a Szabad Pécs. Nem sokkal előtte ugyanis Hoppál a Pécs főterén a múlt hét végén felállított óriáskivetítő tápkábelét egész egyszerűen kihúzta a konnektorból. Azon ugyanis politikai reklám futott.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Polgári engedetlenségből cselekedtem – válaszolta a Szabad Pécs megkeresésére hétfőn délután két óra körül Hoppál Péter pécsi fideszes országgyűlési képviselő. Hoppál a Baranya 02. oevk-ban a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje is. A múlt hét végén egy óriáskivetítőt állítottak fel Pécs főterén (majdnem pontosan ott, ahol nem is olyan nagyon rég még egy fideszes kamion állt napokig, Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének évfordulójára hivatkozva, s amely előtt Hoppál is megjelent és szónokolt.

Hoppál Péter szerint viszont ilyen, mint ami most történt, hogy egy választási kampányban, annak finisében egy hatalmas kivetítőn 0-24 órában politikai propaganda megy, szerinte üvöltve, az az elmúlt 32 évben nem történt meg. Ez szerinte Péterffy Attila bűne is, ilyet Páva Zsolt sosem engedett meg Pécsett. Péterffyre visszakérdeztünk, hiszen nem ő adja ki a területfoglalási engedélyeket, amelyet a kivetítő felállításának és őrzésének a szervezője beszerzett, rendben van, ráadásul a magyar választási szabályok szerint erre ilyenkor külön területfoglalási díjat sem kell fizetni.

Arra a kérdésünkre, hogy mit szól ahhoz, amikor a YouTube ingyenes felületén, ahol reklámok is futnak, a gyerekmesék előtt mennek a szókimondó fideszes politikai reklámok, Hoppál úgy felelt, hogy korábban Gyurcsányné, Dobrev Klára reklámjai is ott mentek.

Most ez látszik a kivetítőn, miután Hoppál Péter „polgári engedetlenkedett”.

Magyarul, mert ez sem lényegtelen körülmény, a kivetítő szabályosan áll ott, az más kérdés, hogy nem kevesen vannak és lehetnek olyanok, akik ezt nem nézik jó szemmel, ahogyan például a plakátokat sem városszerte, hát még a kisfalvakban, amelyekből sokkal több van kormánypárti, mint bármely más.

A szervezővel is tudtunk tehát beszélni, vele még Hoppál Péter előtt, őt is, Hoppált is csupán néhány perccel azt követően kerestük, hogy Hoppál vezetékkihúzós-kivetítőelsötétítős akciója zajlott, egy épp arra járó olvasónk ugyanis felhívott, hogy elmondja, mit lát.

16.30 Mutatjuk azért azt is, hogy a nap nagy részében mi látszott a kivetítőn

Szabad Pécs-olvasói fotó

Videózni ő nem videózott hirtelen, de volt kollégánk, Gűth Ervin mostanra feltett egy elérhető videót a városi kameraképet használva, ahol messziről, de látszik, hogy valaki (ezek szerint Hoppál Péter) kihúzza az áramból a hatalmas kijelzőt. A szervező azt mondta a Szabad Pécsnek, hogy bejelentést tesznek a választási irodánál az eset miatt, mert egyelőre nem is tudják a felvételeket játszani, a kijelző nem működik, az ugyanis egy zárt rendszeren ment és most az áramtalanítás után dolgoznak azon, hogy ismét üzembe tudják helyezni.

A kivetítőn egyébként nem folyamatosan ment az adás, nagyon sokszor és a legtöbb ideig csak egy kimerevített fénykép volt látható, Márki-Zay Péterék egyik választási jelmondata, amin az szerepelt, hogy “A hatalom a népé”. Azt reméljük, hogy Hoppál Péter ezen azért nem húzta fel magát, és ő nem is ezt, hanem azt említette meg, hogy Mellár Tamás és Szakács László, azaz a két, Pécsett az ellenzéki összefogásban induló jelölt reklámfilmjei mennek.

Hoppál Péter azt is mondta a Szabad Pécsnek, hogy ma a sajtószabadság elleni példátlan támadás történt, és ehhez a magyar baloldalnak köze van. Szerinte ez egy újabb G-nap, a magyar baloldal szégyene és fekete napja, és szerinte ez volt az, ami miatt a baloldal végérvényesen elvesztette a vasárnapi választást. Felvetettük azt is, hogy a magyar sajtószabadság sötét napja volt-e az, amikor a kormányhoz közeli médiaalapítvány, a KESMA részére egyenként több száz milliós értékű, akár milliárdos vagy sok milliárdos médiacsomagokat ajánlottak fel a kormányhoz és Orbánhoz közeli üzletembere, ingyen és bérmentve, Hoppál Péter azt mondta, hogy azzal csak nagyjából helyreállt az a médiaegyensúly, ami sosem volt meg ebben az országban, mert emlékezzünk, 2010 előtt egy-két kivételtől eltekintve csak baloldali lapok voltak.

Nem volt ez azért olyan nagyon régen, mint látható, piros szigszalaggal(!) kénytelenek voltak Karácsonyt kihúzni, aki visszalépett az előválasztáson való további részvételtől, Márki-Zay Péter javára – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

Az természetesen csak felvetés, hogy az akcióhoz tevőlegesen vagy bárhogy máshogy a magyar baloldalnak köze van, azt, hogy ez felvetés a részéről, Hoppál is megerősítette, de szerinte ez a kapcsolat amúgy nyilvánvaló.

Arról van szó egyébként, hogy ma több a kormányhoz, a NER-hez szorosan kötődő újság internetes felületét támadták meg hekkerek. Megjegyezzük, hogy ahhoz, hogy a sajtószabadság elleni támadásról legyen szó, ahhoz ezeknek a lapoknak az elmúlt években nem nettó politikai propagandát és ellenzékiek elleni karaktergyilkos cikkeket kellett volna szinte kizárólagosan jegyezniük,amikor politikáról írnak, hanem tisztességesen beszámolni a közéleti és a politikai hírekről. Az akció mögött amúgy a híres-hírhedt nemzetközi hekkercsoport, az Anonymus lehet amúgy az eset mögött (akikhez az ége egy adta világon semmi köze az arcát ugyanolyan maszkkal takaró, és magát Anonymusnak mondó fideszes vloggernek). 

22.40 Hoppál unplugged – Hoppálból ma meme lett, de ő is reagált este a Fascebookon

Egyértelműen garantált a siker, ha valaki a választási kampány hajrájában, a Dunántúl legnagyobb városának főterén, kormánypárti országgyűlési képviselőként és képviselőjelöltként úgy dönt, hogy egyszerűen kihúzza az áramot az ellenzék által bérelt óriáskivetítőből. Hoppál Péter egyértelműen megnyerte a hétfőt a magyar sajtóban. Sokan nem is késlekedtek és különféle kábeles fotókkal ábrázolták Hoppált, de volt aki az Oscar-gala elhíresült pofonjának fotóját feliratozta, ahol Chris Rock volt a kivetítő, Will Smith pedig a volt kulturális államtitkár. Nem is hagyta ezt a hirtelen, villámcsapásszerűen jött „sikert” és „népszerűséget” annyiban maga Hoppál Péter sem, a következő poszttal jelentkezett a Facebookon, arról írva, hogy ő a „magyar módszert” alkalmazta.

KategóriákMETÁL