Kék az uralkodó szín azokon a nem hivatalos Fidesz-plakátokon, viszont nagyon is hivatalos Hoppál Péter-plakátokon, amelyekkel Komlón igyekszik a választók kegyét elnyerni a tegnapi tápkábel-kihúzós akciójával ismét a hírek élére ugró baranyai fideszes politikus, a választókerület jelenlegi képviselő-jelöltje. Sőt, a spéci komlói plakátokon túl is vannak máshol is olyan hirdetményei, amelyeken nem szerepel a Fidesz márkanév pártnév.

A cikk a hirdetés után folytatódikNem Orbán Viktorral, hanem Polics József fideszes polgármesterrel látható Komlón választási plakátokon Hoppál Péter. Nem hekkelésről van szó, ugyanakkor nem is hivatalos Fidesz-plakátokról. Már, ha a hivatalos Fidesz-plakátnak azokat gondoljuk (és most, és nem csak e cikk kedvéért, azokat gondoljuk), amiken feltűnik a Fidesz logója és a jellemző narancssárga színek is csak nyomokban látható (a szavazólapi ikszet jelölik narancssárgával). Sőt, Hoppálnak másutt is láthatók olyan plakátjai – falvak közelében kitett plakátokról is szó van –, amelyek nem utalnak arra, hogy fideszes lenne a jelölt, akire érdemes voksolni. OK, a szavazólapon ott lesz már a neve mellett a pártfogó is, de azért ez mindenképpen különös.

A Szabad Pécsnek még jó néhány nappal ezelőtt küldtek olvasók olyan fotókat és olyan Facebook-os bejegyzéseket, ahol a komlói plakátok szerepelnek, és amelyeken nem csak az látszik, hogy nyoma sincs sem a Fidesz nevének vagy logójának, de még a narancsszínű sávnak sem. Miközben Hoppálnak természetesen van sztenderd fideszes plakátja, már a Komló és Pécs közti Mánfán is látni ilyet, hát még Pécs-Keleten vagy az Uránvárosban, ahol Hoppál Péterre vagy Szakács Lászlóra lehet szavazni.

Hoppálék különös döntéséről a plakátokról már korábban írni akartunk, de a volt kulturális államtitkár és a fideszes Facebook-bubus Hoppál az elmúlt napokban rendre szerepelt az újságokban, nálunk is. Talán azért is ilyen aktív a választáson túli, mert egy politikához közeli, belsős mérés szerint nem áll jól.

Persze, egyik korábbi ügye sem szólt akkorát, mint a tegnapi tápkábeles-képernyőelsötétítős akciója, ami az idei választási kampány egyik legemlékezetesebb és a jövőben is még sokat, talán még később is az egyik legtöbbet emlegetett, bemémesült jelenete lesz ennek a kampánynak.

Na persze, van klasszikus fideszes is, a kép hétfő este Pécsett, az Uránvárosban készült – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

Hoppál egyébként tegnap este is igen aktív volt a neten. Egyrészt, amit mi is megjegyeztünk, a tápkábeles cikkünk frissítésében, magyarázta a bizonyítványt a polgári engedetlenséginek nevezett akciójáról (amellyel kapcsolatban ma közleményt is kiadott, és abban a Fidesz Jolly Jokere, Gyurcsány Ferenc lett elővéve, mint mindennek az oka. Egy másik tegnap esti Facebook-bejegyzésben pedig beszél a választási plakátjairól is, mondván, megrongálták azokat és egyértelműen legesélyesebb ellenfelét, Szakács Lászlót és aktivistáit gyanúsította meg az elkövetéssel. Plakátok megrongálásáról egyébként a másik, Pécset is érintő körzet fideszes jelöltje, Kővári János és a kiugrott ellenzéki, Bognár Szilvia is beszámolt.

Kővári Jánossal kapcsolatban döntött is Baranya megye 1-es számú egyéni körzetének választási bizottsága, amint az a 24.hu cikkében is olvasható. A bizottság helyt adott a fideszes jelölt, Kővári János beadványának, mivel ő bejelentést tett plakátrongálás miatt. A határozatot még március 24-én hozta meg a bizottság (.pdf), s megállapították, hogy Kővári János választási plakátjait többször megrongálták. Pécsett, a Hunyadi úton, a Pálos templom felett nyuszinak rajzolták át(!!) Kővárit, az Angster József utcában hitleres rajzzá alakították át, több utcában pedig letépték a plakátot, ráragasztották más párt matricáját. A bizottság a képekkel bizonyított rongálást követően megállapította a jogsértést.

Hoppál Péter tehát posztolt a plakátrongálásról, s a bejegyzés kommentjeit közé fotókat is elhelyezett. Azokon is, és egy korábbi Facebook-os videóján is, illetve más Facebook-os fotóin is látható, hogy nem mindenütt törekedtek a fideszes jelképek és színek használatára. Habár például éppen Komlón, Polics-polgármesterrel közös fotójával operáló standja, amellett, hogy főként az is kék színben pompázik, fideszes narancssárgával is színezve van.

Az említett Polics-os, kék plakátjai közül is több plakátot megrongáltak, az egyikre, mint látható, vélhetően még korábban, mások az orosz hadsereg jelképének is tartott Z-betűt fújták fel.

Hoppál Péter elsötétítette a képet a pécsi főtéren álló ellenzéki kivetítőn, azt mondta, polgári engedetlenségből cselekedett

A kutyapárt is feljelentést tesz, mert az egyik faluban Hoppál-os plakátra cserélték az egy szem MKKP-s plakátot

Mindezt Martos Csongor passzivista mesélte el, akibe egy Lőrinc keresztnevű passzivista társaságában botlottunk. Ők az Rákóczi út közelében, egy belvárosi buszmegállóban festettek le egy ott álló kéményt, méghozzá kék-sárgára (az ukrán zászló színei), amelyre még a ruszkik haza feliratot írták rá, illetve a cseh rajzfilmhős kisvakod fejét fújták rá. A kisvakodnak ugyanis az egyik epizódban egy rakétával gyűlik meg a baja, és a kéményből a háborúellenes performansszal rakétát alakítottak ki. A munkálatok végére értünk oda, még elcsíptük az utolsó simításokat (illetve fújásokat). Ennek kapcsán mondta el azt a hírt a kutyapárti passzivista, hogy feljelentést tesznek, mert az egyik baranyai faluban, Perekeden Hoppál-os plakátra cserélték az egy szem MKKP-s plakátot. Ráadásul az esetről van felvétel is, amit a helyi műház térfigyelő kamerája rögzített.

KategóriákMETÁL