Ismét “jelenléti” lesz a mai március 15-i ünnepség Pécsett. A megemlékezés 15 órakor kezdődik, este pedig a Pannon Filharmonikusok adnak ünnepi koncertet.

A cikk a hirdetés után folytatódikSzázhetvennégy éve, ezen a napon tört ki a forradalom, amit az 1848-49-es szabadságharc követett. Pécs is azon magyar városok sorába tartozik, ahol már 2020-ban sem rendeztek központi ünnepséget a koronavírus-járvány miatt, és nyilván tavaly sem volt, idén azonban ismét lesz hagyományos, “jelenléti” központi ünnepség.

A helyszín, illetve a gyülekező helye a 48-as tér lesz, ahol 15 órakor kezdődik a műsor, 15.15-kor elszavalják a Nemzeti dalt és elhangzik a 12 pont is, onnan indul a felvonulás a Kossuth térre. A tervek szerint a menet 15.45-re érkezik meg a Kossuth térre, ahol 16 órától lesznek beszédek és koszorúzás, 17 órától pedig Tóth Vera és zenekara zenél.

A Pannon Filharmonikusok március 15-i pécsi ünnepi díszhangversenye 19 órakor kezdődik a Kodály Központban. A hangverseny előtt Péterffy Attila polgármester mond ünnepi beszédet. Fellép Ránki Fülöp zongoraművész, vezényel Hamar Zsolt.

A Pannon Filharmonikusok március 15-én hagyományosan magyar szerzők műveivel tiszteleg a forradalom és a nemzeti önbecsülés harcosai előtt, olvasható a PFZ honlapján. Ma Erkel Ferenc Ünnepi nyitánya indítja az estét, amely eredetileg a Pesti Magyar Színház 50 éves jubileumára keletkezett az idős szerző tollából, és egyfelől összefoglalja a mester munkásságát, másfelől azóta számtalan jeles nemzeti ünnepi alkalom zenéjéül szolgált.

Ezt követi Liszt méltán híres, lírai tónusú A-dúr zongoraversenye, amely az előbbi nemzeti ihletésű művel ellentétben nemzetközi slágernek számít. A két ismert szerző darabjai után egy különlegesség hangzik el, Dubrovay László Magyar szimfóniája, mintegy folytatva a magyar zenetörténet tablóképeit. Zárásként pedig egy olyan darab csendül fel, amely Pécsről indult el a világsiker útján. Dohnányi Ernő ugyanis itt mutatta be 1924-ben Ruralia Hungarica című zongoraciklusát, melynek öt tételét később zenekarra is átdolgozta. Mindamellett, hogy a művet a hazai és külföldi közönség egyaránt lelkesen fogadta, egyik fontos lenyomata, a folklorizmusban kevésbé alkotó Dohnányi hazaszeretetének.

A koncert ingyenes, regisztrációs jegyek a rendelkezésre álló helyek mértékéig a Kodály Központ jegypénztárában személyesen, vagy a Jegymester webáruházban online válthatók.

Címkék:
KategóriákMETÁL