Igaz, az orosz elnök nevét egyáltalán nem említették meg a beszámolójukban, sem azt, hogy milyen indokkal döntöttek a hatályon kívül helyezés mellett, de Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin már nem díszpolgára a Debreceni Egyetemnek, írta meg a hírt tegnap a Debreciner.

A cikk a hirdetés után folytatódikA debreceni független online lap cikkében arról is írnak, hogy mindemellett egy újabb fideszes politikusnak adtak pozíciót az egyetemen.

A Debreciner a Debreceni Egyetem honlapjára való hivatkozással írta meg cikkét Putyin egyetemi díszpolgári címének visszavonásáról. Az egyetem hivatalosan ugyanis tegnap, március 21-én számolt be arról, hogy a március 17-i szenátusi ülésen hatályon kívül helyezték a testület 1/2017 (VIII.18)-i határozatát. Habár ezt ezen túl konkrétan nem említik, de ez a határozat az, amely annak idején Vlagyimir Putyin orosz elnök díszpolgári címének adományozásáról szólt.

Mint nemrég megírtuk, a Debreciner megkérdezte a helyi egyetemet, hogy most, hogy kirobbant az ukrajnai háború, visszavonják-e Putyin egyetemi díszpolgári címét, de választ nem kaptak. Annyit azonban lehetett sejteni, hogy ez megtörténik, mert elkezdték pedzegetni azt, hogy a díszpolgári címet személyesen kellett volna átvenni, de Putyin annak idején mégsem ment el a címet átvenni.

Mint írja a Debreciner, a döntést az egyetemi kommunikáció nem indokolja, mindössze annyit lehet megtudni az írásból, hogy a szenátus egyhangúlag elfogadta a szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ)  „Egyetemi kitüntetések és címek adományozásának rendje a Debreceni Egyetemen” című szabályzatának módosítását.

A hírről a továbbiakat a Debreciner cikkében olvashatják el.

Pécsett Donald Tusk-ot avatták tiszteletbeli doktorrá

A Pécsi Tudományegyetemnek egy NATO- és EU-barát híres politikus tiszteletbeli doktora van Donald Tusk személyében, aki egyrészt eljött annak idején Pécsre, hogy személyesen vegye fel a PTE Anjou-liliomos talárját a díszdoktorrá fogadáson. Információink szerint úgy volt, hogy Orbán Viktor is érkezik majd Pécsre Tusk díszdoktori címének átadására, mint azt annak idején megírtuk, csak aztán – persze, ezt hivatalosan senki sem erősítette meg – megromlott a viszony Orbán és Tusk közt, így nemhogy Orbán Viktor nem jött el Pécsre, hogy tapsoljon, amikor Tusk pécsi egyetemi díszdoktorrá lesz, hanem Donald Tusk a Pécsett elmondott beszédében üzent Orbánnak, és üzent Moszkvának is.

És mint az idei nemzeti ünnep budapesti eseményeit összefoglaló cikkünkben megírtuk, Donald Tusk március 15-én a magyar ellenzéki szövetség és Márki-Zay Péter mellett állt ki és vett részt az 1848-as magyar forradalom évfordulóján tartott ellenzéki gyűlésen.  

KategóriákMETÁL