Ocsmány módon forgatta ki Márki-Zay Péter tegnap esti pécsi beszédének egy részletét a Mandiner nevű, fideszes propgandalappá silányított oldal. Aztán ezen a csúsztatáson még egyet csavart, már teljesen kifordítva az eredetileg elhangzottakat Orbán Viktor, és lazán kiposztolta az egyre gusztustalanabbá váló kampányfinisben az ordas nagy hazugságot. Amivel szemben nem igaz, hogy a baloldal vért kínál az embereknek olaj helyett.

A cikk a hirdetés után folytatódikIsmerik azt a játékot, amikor valaki súg valamit egy mellette ülőnek, majd ő is továbbsúgja, amit hallott, vagy hallani vélt? Gondolom, a legtöbben igen. Ha körbeér a játék, végtér a sugdolózás, az utolsó elmondja, hogy mit súgott neki a mellette ülő, az utolsó előtti. Az első pedig azt, hogy ő mit mondott eredetileg. Majd mindenki jót nevet, mert (a játékosok számától függően) kevésbé, vagy csak nyomokban lesz arról szó végül, mint ami az eredeti üzenet volt.

Orbán Viktor és a fideszes-orbánista propagandamédia nem ilyen ártatlan gyerekjátékot, hanem egy nagyon is komoly, egyre aljasabb, nagy tétre menő játékot játszik velünk. Csak meg kell nézni, mi folyik a sajtóra már semmiben sem emlékeztető NER-lapokban, mi ömlik a köztévéből!

Az nem a totális elmebaj bizonyítéka, hogy négyévente 5, azaz öt percet kapnak a pártok az 1300 millió forint közpénzből működő közmédiában? Az a Márki-Zay Péter is, aki egy pártszövetség élén álló miniszterelnök-jelölt, és esélyes arra, hogy ő legyen Magyarország következő miniszterelnöke. És még nyugodtan, szemrebbenés nélkül be is mondták, hogy következik az x párt öt perce.

A kampány finise már tényleg eldurvult. Egyre inkább elnyomta a mini-Gyurcsány-szólamokat az a hang, hogy az ellenzék békétlen népség, ők háborút akarnak, meg fegyvereket átengedni az országon, bezzeg Orbán megvédi az országot, meg ő tapasztalt és most az kell. Hát, ha így nézzük, akkor őt az egész világ Putyin barátjának és támogatójának tart, aki bármit is csinál, az általa kirobbantott háborút már elvesztette. Az is biztos, hogy bukásra van ítélve. Nincs olyan, teljesen elképzelhetetlen az, hogy akár jövőre, akár később Putyinnal komolyan szóba álljanak a világ vezetői. És ez nyilván még az antidemokratikus Oroszországban sem tartható.

Orbán Viktor már valóban szinte csak az olajat, haverja, a ki tudja, meddig hivatalban maradó Putyin “olaját” tudja jelenleg felajánlani, mint olyan előny, amiért rá érdemes szavazni.

Orbán csütörtök délutáni posztja azonban több, mint mérgező. És vannak, nem is kevesen, akik feltétel nélkül hisznek neki. Ha Orbán azt mondja, hogy a baloldal vért kínál az embereknek olaj helyett, akkor elhiszik, hogy a háborút kínálja, a magyar gyermekek vérét is kiontatná, mert neki az sem drága.

A Mandiner nevű lapban még idézet szintjén helyesen azt írták Márki-Zayt idézve, hogy “a fiataloknak a vér fontosabb, mint az olaj”. Mert valóban ezt mondta. Csakhogy kiforgatták a valóságot. Habár még így is közelebb állt a valósághoz, mint amit később Orbán mondott.

Egészen pontosan így fogalmaztak: „Márki-Zay Péter kampányzárót tartott Pécsen. A kampányzáróban tartott beszédében 1848-as és 1956-os példán keresztül vezette le, hogy a szabadságért mindig a fiatalság harcolt, akár véráldozat árán is. Szerinte Orbán Viktor ezt elfelejtette. A fiatalok viszont ezt ma is érzik, ahogy Márki-Zay fogalmazott: igen, a fiataloknak a vér fontosabb, mint az olaj. Nagyon szomorú, hogy vannak, akik megöregedve ezt elfelejtik”.

Simán összemosták tehát a vér és véráldozat szavakat, nagyon sunyin arra játszva, hogy itt a magyar fiatalok vérének kioltásáról vagy feláldozásáról lenne szó.

És erre reflektált, ezt fűzte tovább Orbán, akinél már nem is csak a fiatalokról van szó, hanem a baloldal ajánlatáról a magyar népnek. Vért (drága emberi életek feláldozását), (a jó és olcsó orosz) kőolaj helyett.

Ehhez képest valójában mit is mondott tegnap Márki-Zay a vérről és az olajról Pécsett?

Felidézzük az előtte elhangzottakat is, mert ezúttal (is) csak a szövegkörnyezetből lehet pontosan megérteni (és bizonyítani) azt, hogy miről is beszélt.

Márki Zay az 1848-as és az 1956-os forradalmakat hozta szóba. Ezeket MZP szerint összekötötte, hogy mindkettőt az orosz/szovjet birodalom verte le, és mindkettőben fontos szerep jutott a fiataloknak. MZP azt mondta, hogy a magyar történelem okán is el kell, hogy utasítsuk a háborút, az orosz agressziót és együtt kell éreznünk minden olyan nemzettel (most az ukránokkal), amely nemzet szabadságát egy zsarnok (Putyin) megpróbálja elsöpörni.

Erkölcsi kötelességünk ez ellen fellépni szerinte. Ahogyan ezt nagyon jól tudta a 2008-as Orbán Viktor is – mondta MZP. Majd felidézte, hogy a 2022-es Békemeneten kifütyülték a 2008-as Orbán Viktor szavait a Fidesz-hívek, amikor megláttak egy molinót. Arra az volt ugyanis írva, hogy „Lehet, hogy az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik“. És igen, ezt Orbán Viktor mondta, 2008-ban. Szóval a 2008-as Orbánt kifütyülték a Fidesz és Orbán jelenlegi hívei, Márki-Zay szerint azonban

„annak a 2008-as Orbán Viktornak igaza volt. Azt mondtam, hogy mi magyarok a nyugatról várhatjuk a segítséget, a szabadságot, a jólétet, keletről csak az olajat várhatjuk. Akkor azonban Orbán Viktor még tudta, hogy a kettő közül melyik a fontosabb. Akkor még tisztában volt vele, hogy neki ki kell állni egy szabad nép küzdelme mellett. Hogy egy független államot nem rohanhat le akárki büntetlenül, és hogy az agresszort igenis agresszornak kell nevezni. Akkor még tudta. Én azt látom, hogy mi ma is tudjuk, a fiatalok ezt ma is tudják és ma is érzik. Igen, a fiataloknak a vér fontosabb, mint az olaj. Nagyon szomorú az, hogy valakik megöregedve ezt elfelejtik.”

A Szabad Pécs közvetítése Márki-Zay Péter beszédéről. A jegyzet szempontjából fontos rész 2 perc 40 másodperctől kezdődik, és 5 perc 30 másodpercnél zárul.

Orbán kijelentése önmagában is képtelenség, ezt biztosan, azonnal érzik is a legtöbben. A fent beidézett beszédből pedig teljesen nyilvánvaló és egyértelmű, hogy Márki-Zay Péter nem arról beszélt, hogy vért kínál olaj helyett. Hanem arról, hogy az olcsó olajra való hivatkozás szembeállíthatatlan egy tisztességes ember számára a megtámadott országban sok-sok ember kiontott vérével.

Kampány van. Annak is a finise. De van egy határ, egy vörös vonal, amit nem lenne szabad átlépni. A Fideszt kiszolgáló, a kormányt bármilyen csúsztatással és propaganda-üzemmóddal hatalomban tartani igyekvő NER-média, és maga Orbán Viktor azonban végérvényesen átlépte ezt a határt.

Igaz, nem tudok azokkal sem vitatkozni, hogy ez már korábban megtörtént, és a mai poszt csak egy a sorban.

A mai poszt e tekintetben egy másik kérdést vet fel: ha tényleg olyan nagyon jól állnak Orbánék, mint ahogyan azt mondta március 15-én, hogy még soha ilyenről nem álltak, akkor vajon mi indokolja azt, hogy mind a fideszes politikusok, mind a NER-média, mind maga Orbán Viktor ennyire fél?

És egyáltalán, mitől fél, ha – mint állítja –, olyan jól vezette az országot és olyan gondos gazdája volt az ország és a nép pénzének?

KategóriákPUNK