Jelentősen drágult az élelmiszerek ára, így a fagylalt alapanyagainak beszerzése is többe kerül, aminek legalább egy részét a vevőknek kell megfizetiük. Megnéztük, mennyiért adnak egy gombóc fagyit Pécsett. Volt, ahol húsz százalékkal emeltek, és megjelent a kilós ár is, sőt van, ahol menü is van.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Egy négyfős család akár 3600 forintot is kifizethet Pécsett idén egy olyan családi fagylaltozásért, ahol mindenki csak két gombóc fagyit választ, és nem is variálnak, sima tölcsérben kérik a finomságot. 8 gombóc fagyi ugyanis, nem is egy pécsi belvárosi cukrászdában vagy fagyizóban éppen ennyibe kerül: adagonként 450 forintba. Vagyis 9000 forintba kilónként. Mert már egyre több helyen a kilós árat tüntetik fel (vagy azt is feltüntetik).

Persze, ennél azért olcsóbban is lehet fagyizni, azaz a pécsi fagyiárak átlagosan nem érik el a 450 forintot. Persze, így is mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, ha fagylaltozni szeretnénk.

Hét pécsi cukrászdában érdeklődtünk ma arról, mennyiért adnak az idén egy gombóc fagylaltot, és csak egy helyen mondták azt, hogy ugyanannyiért mint tavaly – habár az volt a belvárostól legtávolabbi cukrászda, a többség a belvárosban volt, vagy attól nem túl messze. A legolcsóbb ár, amiért adnak egy gombóc fagyit, az előbb említett hely volt, ott csakúgy mint tavaly, most is 350 forintot kérnek egy gombóc fagyiért, igaz, náluk a cukormentes fagyi már 400 forint, azaz kb. 15% különbség van az árban.

Volt olyan hely is a pécsi belvárosban, ahol a legdrágábban (de nem egyedüli helyként) adják a fagyit 450 forintért, illetve 9000 forintért kilónként (és náluk egy adag 5 dkg), de ők korábban drágábban adták a vegán fagyit, most azt nem drágították tovább, egy árban adják idén mindkét fajtát, a drágulás így is 10%-ot meghaladó. Habár ők azt mondták, hogy készítettek egy pontos kalkulációt, hogy milyen alapanyag mennyivel drágult, illetve a költségeik mennyivel kerülnek többe, ez alapján még ennél is többet kellene kérniük a fagyiért, de itt húzták meg a határt, úgy döntöttek, hogy a drágulás egy részét ők vállalják át.

Egy tőlük csak pár lépésre található fagylaltozó is 450 forintra drágította a fagyiját, náluk százalékosan nagyobb volt az emelkedés. Egy, a belvárostól nem messze lévő helyen 20%-kal kerül többe a fagyi, mint tavaly, ők 350 forintról 420 forintra emeltek, és egyféle árszabás van.

Persze, a gombócnagyságokban is van különbség, vannak, akik ez alapján is mérlegelik, hogy hol esznek. Azt azért tudni kell, hogy csak kevés olyan hely van, ahol nem használnak port és pasztát, ott emiatt is adnak kevesebbet, de a beltartalom és az íz kárpótolhatja a fagyiért rajongókat.

A Pénzcentrum friss cikke szerint nem kímélte a cukrászdákat, fagyizókat az elmúlt két év sem, 2022-ben azonban új válsággal kellett szembenézniük, a rekordszintű élelmiszerinflációval, a forint gyengélkedésével az euróval szemben, a munkaerőhiánnyal, avagy az energiaköltségek növekedésével. A lap szerint idén már 450 is lehet egy gombóc fagyi átlagos ára, a minőségi fagylalt ára pedig egyre magasabb. A Pénzcentrumnak Erdélyi Balázs a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke nyilatkozott.

A pécsi belvárosban a legolcsóbban 380 forintért fagyizhatunk, de azon a helyen is volt majdnem 10%-os emelés, ők tavaly 350 forintért adták. A cukormentes fagyijuk pedig most 420 forint, tavaly az 380 forint volt. Egy másik helyen is 380 forintot mondtak egy gombóc fagyira, ők is 30 forintot drágítottak, ők is a belvárosban vannak, és jó minőségű az alapanyag. Náluk ráadásul 6 dkg a vállalt mennyiség.

Nem csak az az újdonság a fagylaltozók és cukrászdák kínálatában, vagy egyre elterjedtebb, hogy kilós ár van feltüntetve, vagy azt is feltüntetik és mérlegen mérik, hogy megvan-e a vállalt 5 vagy 6 deka, hanem az is, hogy többféle árat szabnak meg, illetve, hogy ösztönözni próbálják a több gombóc vásárlását. Van, ahol fagyi menü van, és így már 300 forintba is kerülhet egy gombóc fagyi, de ehhez a régebben szokványosnak mondható 3 gombócot kell választani. És van olyan is, ahol nem is két, hanem háromféle árban és háromféle kilós árban adják a fagyit, attól függően, hogy mi az alapanyag.

Mostanság ugyanis egyre gyakoribb volt, hogy “csak” egy vagy két gombócot választottak a vevők. A fenti árak most csak a sima tölcsérrel kért fagyira vonatkoztak, az aki extra tölcsért kér többet fizethet valamennyivel, és van, ahol a sétálópohár is feláras, az olyan kiegészítőkről nem is beszélve,  mint például a roletti. Két helyen lehetett kis gombócot is kérni, egyik sem a belvárosban található, az egyik helyen egy százast lehetett így megspórolni, a másik helyen ennél is többet. 

KategóriákPOP