Igaz, azt még tudják kommunikálni a pártközpont felé, hogy azok, akik Pécsett élnek és úgy szavaznak, azok őket támogatták. Csakhogy ez is sovány lesz, hiszen a Fidesz az egykori anyaország területén élő, de itthon soha nem adózó külhoni magyarok tízezreinek szavazatát is bezsebelte a pártlistán.

A cikk a hirdetés után folytatódikA pécsi Fidesz által ma délután kiadott közleményben azt hangsúlyozzák, hogy Pécsett is nyert a Fidesz, de hallgatnak arról, hogy mennyivel, ugyanakkor Hoppál Péter már megelőző csapásként ezt is közzé tette a saját politikusi Facebook-profilja alatt. Abból azonban kiderül, hogy 50 fő alatti a különbség a Fidesz javára, Hoppálék számítása szerint.

Nos, ha ezt el is fogadjuk, akkor is majdnem biztos, sőt igazából amennyire csak lehet, garantálható, hogy valójában a Fidesz vesztett, de ez leghamarabb Pécsett derül ki. Három nagy csoport szavazatait kell várni még ugyanis, amelyek szombaton érkezhetnek be.

Az egyik, legnagyobb halmazba tartoznak azok, akik pécsiek, de külföldre vándoroltak, ott élnek és tanulnak és/vagy dolgoznak. Ők jórészt csak magyar állampolgárok és megvan még a pécsi lakcímük. Mint ezt éppen a Szabad Pécs írta meg vasárnap a szavazás lezárultát követően: a külföldre vándorolt magyarok, egy nagyon kiterjedt, 2500 fős, 5 nagyvárost érintő exit poll-kutatás szerint 77%-ban az ellenzéki összefogásra szavaztak, de az közös ellenzék jelöltjei még többet kaphattak, mert a Momentum utáni, azaz második legnépszerűbb ellenzéki párt az MKKP volt a körükben. A Fidesznek viszont alig több,. mint tíz százalék jutott.

A másik nagy kör azoké az önkéntes szavazóké, akik nem a lakhelyükön, ez esetben nem Pécsett vettek részt a vasárnapi választáson. Körükben is többségben lesznek az ellenzéki szavazatok. Valamint az éppen nem Pécsett tartózkodó pécsiek, illetve a nem Pécsett élő é dolgozó és/vagy tanuló pécsiek jelentik a harmadik nagy halmazt. És mivel a fiatalok (egyetemisták) körében is jól állt az ellenzék, itt sem billen át a mérleg nagyon jó eséllyel. A lényeg, hogy jelenleg az, ami majdnem 500 fős különbségnek látszik a Fidesz javára, az pár nap múlva szinte egészen biztosan egy továbbra is szoros, de ennél akár nagyobb ellenzéki győzelmet hozhat Pécsnek.

Az már megint más kérdés, hogy a választást fölényesen, kétharmados többséggel a Fidesz nyerte, és az is, hogy vajon mire számíthat ezek után majd Pécs, Szeged és Budapest. Sokan félnek is emiatt, de ezek eleve, most is ellenzéki vezetésű városok. Magyarán, ha Orbánéknek éppenhogy az lenne az érdekük, hogy ezeket a kirakatban lévő városokat ne nyomják el, hanem működjenek velük közre. Mármint a józan ész alapján ez tűnik a legjobb megoldásnak.

Kővári még nem lép, megvárja a végeredményt

A másik, hogy a jelenleg mintegy 250 szavazattal vezető Mellár Tamás is nemhogy szorosabb verseny elé nézhet, hanem arra van nagyon nagy esély, hogy akár ezer főnél több is lehet a végén a különbség az ő javára Kővári Jánossal szemben. Utóbbival egy szót tudtunk váltani, aki bizakodó volt, de tippelni nem tippelt, azt mondta, meg kell várni a beérkező szavazatokat, és a végeredményt. És ezt az esetleges további lépéssel kapcsolatba is mondta, tehát, hogy amíg nincs hivatalos végeredmény, addig azon sem érdemes gondolkodni, hogy kérjen-e újraszámlálást, ha tényleg ő veszít.

Mellár Tamás beleáll, de szívesebben veszített volna

Mellár Tamás, még tegnap reggel azt nyilatkozta a Szabad Pécsnek, hogy bele fog állni az ellenzéki politizálásba a parlamentben, de sokkal boldogabb lett volna, ha ő maga veszít, az ellenzék pedig győz. Őt magát is lesújtotta, hogy a választást az ellenzék elveszítette, annak azonban természetesen örül, hogy a jelenlegi állás és várakozások szerint lesz másik vidéki ellenzéki jelölt is, illetve hogy Budapestről sokan közvetlenül jutottak a T. Házba. A maga vélt és előrevetített győzelmével kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy valamelyest nehezített pályán mozgott, hiszen nem csak egy erős kutyapárti jelölt indult a körzetében és kapott egyéniben is 4% feletti szavazatot, hanem 3% a szintén ellenzéki (magát baloldali indulónak mondó) Bognár Szilviára is szavazott.

A pécsi Fidesz teljes közleménye, szó szerint:

„Pécsett is veszített a baloldal: Köszönjük, hogy a pécsiek a béke, a biztonság és tisztes gyarapodás pártjára álltak!

Bár még nem 100%-os a vasárnapi választás voksainak feldolgozottsága, néhány megkérdőjelezhetetlen tény már most világos. A magyarok többsége a béke, a biztonság és a tisztes gyarapodás pártjára állt; jó döntést hoztak ezzel.

A szavazatok számából az is látszik, hogy Pécsett többen szavaztak a Fidesz jelöltjeire, mint a baloldalra! Mindkét választókerületben kevesebb voksot kaptak Márki-Zay Péter – Gyurcsány Ferenc jelöltjei, mint a polgári párt indulói. Ebből legalább még egy fontos tanulság levonható: a pécsi baloldal elveszítette azt a támogatottságát, ami 2019-ben még megvolt nekik. Ez érthető is, hiszen két és fél éve kudarcot kudarcra halmoz a pécsi városvezetés, egy tapodtat nem haladt előre Pécs, és ha nem lettek volna a fideszes városvezetés által elindított fejlesztések és beruházások – mint például gyárépítések, vagy az új Vásárcsarnok építése, amelyek mostanra készülnek el, épülnek meg, akkor még egy szalagot sem tudott volna átvágni Péterffy Attila. 

A pécsi polgármester városvezetés helyett baloldali belháborút robbantott ki, ahol csak marakodnak a koncon a különféle gazdasági érdekkörök; elkezdték elherdálni Pécs vagyonát, eladni ingatlanait; pártembereket ültettek be városi cégek élére évi több tízmilliós, rekordösszegű fizetésért; és legalább 100 millió forint közpénzt fizettek ki egy nagyon szűk baráti körnek, akikről nem tudni, milyen munkát végeztek a pénzért pontosan, mert azt titkolják. 

Ezen a választáson valójában a pécsiek győztek, mert helyes döntést hoztak, amikor nem amatőrökre és szerencsejátékosokra, nem gyűlölködő hangemberekre, vagy a múltban már rettenetes károkat okozó baloldali politikusokra bízták az ország vezetését, hanem arra a polgári szövetségre, amely 12 éve folyamatosan bizonyítja, hogy a magyarokért, a nemzetért és a hazáért dolgozik – bármekkora is legyen a nemzetközi liberális ellenszél.

Köszönjük a pécsiek bizalmát és támogatását, számíthatnak ránk a következő években is, mi itt leszünk és itt is maradunk.
a Fidesz Pécsi elnöksége”

KategóriákMETÁL