Előkerült az elbukott választás után, és ismét közéleti témákkal kapcsolatban osztotta meg gondolatait az ÖPE-s és kvázi-fideszes Kővári János. Elég meredek két megszólalása volt, főleg, ha egymás mellé tesszük őket, de érdemes még szemezgetni mást is tőle a frissebb posztokból. Péterffyék ma bejelentett nagy sikerét azzal próbálta negligálni, hogy szerint neki és a korábbi fideszes vezetésnek is szerepe van a sikerben, de ezt “elfelejtették” megemlíteni. Ugyanakkor például olyan minapi negatív hírek kapcsán, amelyhez a városvezető politikusoknak nem sok köze van, virágnyelven  arra utalt, hogy Péterffyék is okolhatók a történtekért.

A cikk a hirdetés után folytatódikNem kevés pécsi szerint Kővári János három k-ás. Szigorúan a közéleti megszólalásait illetően megfogalmazott két jelzőről beszélünk természetesen: e vélekedés szerint Kővári kicsinyes és/de kiszámítható.

A politikus két friss közéleti megszólalását illetően, azokat egymás mellé téve ez a vélekedés jutott eszembe, és ebből is erősebben a kiszámíthatóság.

Azt a “műhelytitkot” ehhez meg kell osztanom, hogy egy mai baráti-szakmai csetben azt írtam, kíváncsi leszek, vajon Kővári János gratulál-e Péterffy Attiláéknak ahhoz, hogy közvetlen pályázati támogatást nyertek Brüsszelből. Nem is általánosságban fogalmazódott ez meg bennem, habár más célú fejlesztési forrás elnyerése kapcsán is adná magát ez a helyzet egy ideális világban, de azért voltam erre kíváncsi és találgattam, mert zöld fejlesztésekre nyert egyelőre biztosan nem tudható összegű forrást a pécsi önkormányzat, de mint írtuk is az erről szóló cikkben, nem kevés összegről lehet szó, ráadásul egy kiemelt százas európai listára került fel Pécs. Azt írtam a csetben, hogy kíváncsi leszek, megosztja-e vagy lájkolja-e ezeket a cikkeket a fideszes-öpés politikus, avagy “megint” az lesz, hogy igazából ezt a pénzt minimum részben neki (és az előző, fideszes városvezetésnek) köszönhetjük. És bejött.

A következő üzenetet küldte szét ugyanis ma délután Kővári János a hír kapcsán: „Megint elfelejtette a ballib városvezetés az előzményeket. 10 éve írtuk meg az Ökováros koncepciót, 3-szor megpályáztuk az Európa Zöld Fővárosa címet, a havihegyi mandulafánk Európa fája lett, megvédtük a Tubest a radartól és az uránbányától. Az egész városban kialakítottuk a szelektívgyűjtést, napelemparkokat építettünk, 10 milliárdot fordítottunk a középületeink energetikai korszerűsítésre, elkezdtük a zöldbusz programot, 10 ezer fát ültettünk a városban, stb.stb.stb”.

Azt sem lehet mondani, hogy ezek így, vagy majdnem így ne lennének igazak. Mármint a felsorolás, hogy voltak ilyenek. Megjegyezve, hogy ezekben az ügyekben, vagy ezek többségében a mindenkori városi közgyűlés tagjai általában egyetértettek. Mindenesetre volt érdeme, szerepe a felsoroltakban Kővárinak is, ez kétségtelen., Azt meg végképp nem lehet mondani, hogy az ÖPE politikusa ne hangsúlyozná valóban és régóta a fenntartható fejlődés, vagy a környezetvédelem fontosságát.

Persze, akkor már, ha a kályhához megyünk vissza, elő lehetne venni azt is, hogy azt megelőzően meg milyen szintű panelszigetelési program zajlott Pécsett. A csúnya “ballib” kormányok és pécsi városvezetés alatt. Csak éppen nem érdemes a kályhát emlegetni. Ilyenkor lehetne egyszerűen örülni is, és gratulálni.

Pláne, hogy nem tudjuk pontosan azt, hogy miket is írtak bele Péterffy Attiláék a nyertes pályázatba. 

És pláne azért, mert abból kiindulva, hogy Magyarország esetében Miskolc, Budapest és Pécs nyert, nagyon nem kizárt az, hogy azért IS ezek a városok nyertek, mert olyan a helyzet az országban, amilyen.

Mert van rá esély, nem is kicsi, hogy ezekben a városokban így biztosabban lesz a következő években is valamennyi brüsszeli pénz. Azt Brüsszelben is tudják ugyanis, hogy az ellenzéki vezetésű magyar városok tarthatnak attól, hogy Orbán Viktorék nekik nem a súlyuknak és a pályázatuknak megfelelően ítélnek meg részükre kormányszintű döntést igénylő, avagy régiós szinten decentralizált brüsszeli forrást, ha egyáltalán kapnak ilyen fejlesztési támogatást.

Persze, egyszer, kb. négy éve, Strasbourgban, a Sargentini-jelentés vitájában, Orbán Viktor szájából elhangzott (nagy röhögés kíséretében), hogy a magyar kormány/Orbánék sohasem vetemednének arra, hogy elhallgattassák azokat, akik nem értenek egyet velük, de ezt a mondást azóta (és nem ritkán sajnos) szállóigeként szokás felemlegetni. Olyankor, amikor a hatalom bosszúja sejlik fel egy-egy ügy vagy döntés mögött. És kiemelten szokás használni arra, hogy Orbánék előszeretettel lépnek fel a politikai ellenfeleikkel szemben a túlhatalmat, az általános megalkuvást, és a bosszúszomjas légkör miatti egyre fullasztóbb közönyt kihasználva.

Kővári János ezt úgy tűnik elfelejtette, vagy – mert a politikai céljainak nem felel meg – nem akarta tudomásul venni, amikor ismét belevetette magát az elveszített választás után a közéleti ügyekbe és azok kommentálásába. Jó azért tudni, persze, azt is, hogy ő annak a két fideszes ex-országgyűlési képviselő-jelöltnek az egyike, aki végül nem tudott nyerni, és vele szemben az ellenzék jelöltje (esetünkben Mellár Tamás) húzhatott be egy közvetlen, egyéni mandátumot. Nyilván ezzel nem azt mondom, hogy savanyú a szőlő, hiszen ki tudja még, mit hoz neki a jövő, például a következő önkormányzati választáson, hiszen beleállt egy olyan helyzetbe, amelyhez a Fidesz nem talált vagy nem akart találni “igazi” fideszes jelöltet. OK, a ciklus fele (ami immáron két és fél év) még vissza van, de a teljes kampány akár egy évet is felölelhet, és bár volt már ilyen szerepben, igazán esélyes polgármester-jelölt még nem volt.

Az is látszik, hogy ki van adva (vagy önszorgalomból ilyen ügyesek több helyen is a helyi fideszesek), hogy azokban a városokban, ahol a párt önmagában még mindig nem a többséget birtokló vezető erő és/vagy nem a Fidesz vezeti a települést most újult erővel lépnek fel.

Persze, ha már megemlítettem a parlamenti választást és Kővári buktáját, azt is érdemes megjegyezni, hogy Hoppál Péternek sincs személyesen olyan túl nagy oka az örömre, mint amilyennek elsőre látszik – kivéve, persze, ha valóban nagyon kétesélyes, vagy akár induláskor vesztes választást hozott vissza a végére. Mindenesetre egyrészt Pécsett veszített a Fidesz (ha kevéssel is, de veszített), másrészt a pécsi Fidesz-elnök Hoppálnál rosszabbul azok között a fideszesek között, akik egyéni mandátummal jutottak be az országgyűlésbe, csak egy fideszes politikus, Hoppál egy szegedi “kollégája” szerepelt rosszabbul. Utóbbi a 87 fideszes egyéni győztes rangsorában 87.,  Hoppál a 86. volt. Persze, ettől ez még Hoppál Péter győzelme nem volt veszélyben az eredmény alapjén és az is parlamenti széket ért.

Visszatérve Kővárihoz, az ő másik mai megszólalása is kifejezetten érdekes, de rejtélyesebb is. A mai egyetemi bombariadóról szóló egyik cikket osztotta meg és kommentálta politikusi Facebook-oldalán. Virágnyelven írt, de ismerve az ÖPE politikusát, nagyon is sejthető, hogy mire utalt, amikor azt írta, nem mennek itt jól a dolgok. Arram, hogy azért nem, mert nem megfelelő (értsd: nem fideszes) vezetése van most Pécsnek. Kővári a bombariadó kapcsán ennyit írt: „Mi hírünk van Pécsről? Bombariadó a Közgázon, rendőr bankot rabol Pécsen. Valami nagyon nem stimmel itt a közmorállal”.

Na igen, ha rendes vezetése lenne Pécsnek, akkor ilyen biztosan nem történhetne meg. A nagy igazságra utalás kapcsán persze jobb nem törődni azzal, hogy egyik hír sem az adott város vezetéséről szól. Sőt, még csak nem is a közmorálról. A közmorálra legfeljebb abból lehet következtetni az ilyen típusú, “magányos”/extra hírek kapcsán, ahogyan azt az emberek többsége fogadja vagy kommentálja.

A fentiek alátámasztására, a logikai lánc igazolására mit is vehetnék elő, ha nem egy harmadik, ugyancsak friss Kővári-posztot. Annak a hírnek a kapcsán is megfogalmazta gondolatait ugyanis, hogy módosította a pécsi önkormányzat az építési szabályzatát, és “parkolók helyett szálloda épülhet a belvárosban”, a jelenlegi vásárcsarnok helyén, az új csarnok átadása után. Kővári így kommentálta ezt az eredetileg HírTv-s bejegyzést: „Ha Péterffyék ahelyett hogy parkolót építenének a régi vásárcsarnok helyén, az új vásárcsarnok mellé a pécsieknek, inkább baloldali oligarcháknak szálloda építésére adnak itt engedélyt! Megint a vörösbárók érdekeit képviselik. Ezt szeretnék továbbra is a pécsiek Biztosan nem! Nem eladó a város”.

Nos, Péterffyék természetesen építhettek volna a mostani vásárcsarnok helyére parkolókat. Ugyanakkor a korábbi vezetésnek sem volt ilyen terve. Sőt, az utolsó, átvett, megörökölthöz képest még valamivel több parkoló is lesz, de biztosan lehetne több, ez igaz. Sokkal jobban csinálják ezt a full fideszes Győrben egy minapi hír szerint, ott a zöldterületek helyére terveztek parkolókat, roppant szimpatikus módon. Fun fact azt is, hogy miközben az országban már szinte alig találni a ner-hez valamiképpen nem kötődő nagyobb szállodát Kővári most vörösbárókat említ, miközben szótlan volt akkor, amikor a Balaton-part lerablása megkezdődött és amikor pécsi szállodák kerültek Fidesz-közeli vállalkozókhoz, vagy jobbára ilyenek kaptak kiemelt támogatást az elmúlt 10-12 évben. Az meg nyilvánvaló, hogy amennyiben kiderülne, hogy nettó ingatlanpanama, szoci mutyi (stb.) lehet a tervezett szállodaépítés mögött, az hír, amit fel kell tárnia a sajtónak, ha arra alkalma adódik.

De a lényeg itt és most nem az extrém győri példa vagy a már adott és vett pécsi szállodák ügye, hanem az, hogy a most kevésnek tűnő parkolóhely remélhetően nem a távoli jövőben inkább sok lesz. Vagy azt remélhetjük, hogy sok is lesz. Az új vásárcsarnokot ugyanis az én reményeim szerint (is) évtizedekre tervezték, több pécsi generációnak jelenti majd azt, vagy jóval többet is, ha minden jól megy, mint a mostani épület. És remélhetően a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem fontossága, illetve a jövőbeni okos városok miatt idővel, és nem évtizedek, hanem legkésőbb évek múltán kevesebb autóval közelítjük majd meg az olyan kiemelt közösségi helyeket, mint amilyen egy nagy városi vásárcsarnok. És, ha valamiért lobbizni és szót emelni kellene, akkor ezeknek a területeknek a biztonságos biciklis megközelítésének a javítása, a közösségi közlekedés okos fejlesztése az ilyen területeken, és nem az, hogy építsenek rengeteg parkolóhelyet.

Persze, ezt nálam egy rendes ökopolitikus sokkal, de sokkal jobban tudja.

Címkék:
KategóriákPUNK