Április 3-án vasárnap tartják a 2022-es tavaszi országgyűlési választást. A mai napon népszavazást is tartanak Magyarországon. A mai választás legnagyobb kérdése és tétje az, maradhat-e hatalmon 12 év folyamatos kormányzás után Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP, vagy sikerül megszereznie a többséget a Márki-Zay Péter vezette ellenzéki összefogásnak. Az a fideszes mantra, hogy a bukott baloldal visszatér, azért hatalmas hazugság, mert a 2010 előtt, pontosabban 1994 és 1998, majd 2002 és 2010 közt kormányon lévő baloldali és liberális erők, és annak képviselői többségében már nincsenek a politikában, és az ellenzék nagyobb része olyan pártokból és politikusokból áll, akik 2010 előtt nem is léteztek vagy nem voltak kormányon, vagy nem politizáltak még. A másik nagy kérdés az, hogy a két nagy tömb mellett más párt, így a Mi Hazánk vagy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt bejuthat-e az új magyar parlamentbe.

A cikk a hirdetés után folytatódik30%-os feldolgozottságnál Hoppál Péter és Kővári János is vezet

Hoppál Péter négy éve nem ért el 41%-ot, most 47%-on áll. Igaz, a kisebb települések eredményei futhattak be először, de ez egyelőre mennyugatót előny neki. Ha azonban Kővári János elvinné a körzetet Mellár Tamás elől, akkor az bombameglepetés lenne. Még akkor is, ha itt két ellenzéki vagy magát ellenzékinek mondó jelölt is küzdött a választók kegyeiért.

Korábban írtuk

A szavazás reggel hattól este hétig tart, de mint azt a korábbi években már megtapasztalhatták, a nagyvárosok egyes szavazóköreiben, jellemzően azokban, ahol az átjelentkezők voksolnak valójában este hét után is szavaznak még, akár órákkal is. Aki ugyanis este hét óra előtt, azaz ma 18 óra 59 perc 59 másodpercig beáll a sorba, az még szavazhat.

Ha valaki nem kapta meg, vagy elkeverte azt az amúgy sima postai levélként feladott értesítőt, amelyben benne van, hová kell mennie szavazni (és nem átjelentkező), és nem biztos benne, hogy ugyanoda, ahova korábban kellett mennie (jellemzően nincs változás, de egyes helyeken előfordulhat), vagy éppen elköltözött 2019 ősze óta, akkor ITT, a lakcíme alapján kikeresheti, hogy melyik szavazóhelyiségbe kell elfáradnia.

Hogy milyen nagyot változott a világ pár év alatt, arra a legjellemzőbb példa (azon túl persze, hogy kizárólag magáncélra le lehet fotózni a szavazólapot, és már a választók szervezett utaztatását sem kell többé titkolni) az az, hogy arról is kell beszélni, hogy kötelező-e a maszk a szavazás közben vagy sem, és mi van, ha valaki visel. A maszkviselés nem kötelező, és így senkit sem lehet maszkviselésre kötelezni, de annak, aki maszkot visel, az azonosítás idejére le kell vennie.

Választási csalást, visszaélést tapasztalt, sejt? ITT teheti meg a bejelentését.

Többen is kérdezték, hogy a kampánycsend megsértésének számít-e, ha látnak választási plakátot a szavazóhelyiség közelében, hiszen annak 150 méteres körzetében ma már tilos kampányolni. A válasz: ha korábban, péntekig kikerültek a plakátok, az szabályos, ha bizonyítható, hogy például ma tették oda, az a választás rendjének megsértése.

Megvannak már a 9 órás adatok is, az időjárás miatt sokan még kivárhatnak

10,31 százalékos a részvétel a választáson a 9 órás adatok szerint. Négy éve, 2018-ban ekkor már a választók 13,17 százaléka leszavazott.

Budapesten a reggel 7 órai adatok szerint a választásra jogosult 1 millió 281 ezer választópolgárból 1,82 százalék, 23 268 választó voksolt. Reggel 9 órára a jogosultak 9,61 százaléka (123 109 választó) szavazott.

Baranya megyében 9 órakor 9,99 százalékos volt a részvétel, összesen 29 410 fő szavazott eddig. A négy baranyai választókerületből Baranya 3-as körzetében az országos átlagot meghaladó a szavazási kedv, 11 százalék feletti.

Tolna megyében aktívabbak az emberek, a választók 10,91 százaléka, 19 022 szavazópolgár adta le a voksát reggel kilenc óráig.

20.40 Hoppál Péter örülhet

De még nem annak. A választás győzelme egyáltalán nem biztos, de nem fáj annyiba a kábelhuzkodás.

A Nemzeti Választási Bizottság 20 ezer forintra mérsékelte Hoppál Péter, Baranya megye 2-es választókerületének Fidesz-KDNP színekben újrainduló országgyűlési képviselőjelöltjének bírságát, amiért kihúzta a kábelt az ellenzéket népszerűsító LED-falból Pécs főterén hétfőn. A Baranya megyei 1. számú országgyűlési választási bizottság csütörtökön 500 ezer forint bírságot szabott ki rá, mert megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét, és eltiltották a további jogsértésektől. Az oevb döntése ellen Hoppál Péter fellebbezett, az NVB többsége pedig 20 ezer forintra mérsékelte a jelöltre kiszabott bírság összegét. (MTI)

19.20 Rekordhoz közelíthet végül a részvételi arány

A 70%-ot is elérheti, sőt meg is haladhatja a választási részvétel, délután ötkor a választók majdnem 63%-a szavazott.

A Medián kutatóintézet vasárnap 19 órakor nyilvánosságra hozta utolsó kutatási eredményét. Pénteken és szombaton vették fel az adatokat, reprezentatív minta volt, a felmérés szerint a kormánypártok támogatottsága 49 százalék a biztos szavazók közt, az ellenzéké 41 százalék.

A mandátumbecslés szerint 122 kormánypárti képviselő lenne a 199 fős parlamentben.

Az utolsóként közölt, 18.30-as részvételi adatok szerint a választásra jogosultak 67,8 százaléka ment el szavazni. Négy évvel ezelőtt ugyanekkor 68,13 százalékos volt a részvétel.

13.41 40% felett a részvétel

A magyar választópolgárok 40,01 százaléka szavazott 13 óráig az NVI adatai szerint, ezzel már több, mint 3 millió szavazó járult az urnák elé, pontosan 3 millió 78 ezer 29 fő. Az összes választásra jogosult nem éri el a 8 millió főt, a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma: 7 millió 693 ezer 857 fő. Budapesten 42,7%-os a részvételi adat. Tolna megyében csökkent a szavazási hajlandóság, 38,8% ment el voksolni.

Baranya megyében még mindig jócskán kevesebben vannak, mint az országos átlag, 37,19% szavazott. Baranyában az 1-es, azaz Mellár Tamás választókerülete került az élre, 38,23%-os részvétellel. Négy éve Baranyában 42,32%-os volt a részvételi arány. Pécsett 38,43% voksolt, viszont a városban a délelőtt havazott is és esett is. Vélhetően sokan csak ebéd után mennek majd szavazni.

Pécsett 13 óráig a 079. számú, uránvárosi (Hajnóczy u.) szavazókörben voltak a legaktívabbak, a névjegyzékben szereplő szavazásra jogosultak majdnem fele elment már voksolni, 49,84% szavazott. Pécsett 134 szavazókör van.

12.58 Továbbra is kevesebben, mint 4 éve

Délelőtt 11-ig a választásra jogosultak 25,77 százaléka, 1 millió 982 ezer fő szavazott, 2018-ban ugyanekkor 29,93 százalékos volt a részvétel, 2014-ben azonban csak 23,23 százalék. Baranyában 24,63%-os volt a részvétel. Négy éve a 11 órás adatról ezt írtuk: „11-kor már 29,93 % – Ha ez így folytatódik, Orbánék elkezdhetnek aggódni. És még gyönyörű szép, napsütéses idő is van. A 11 órás részvételi adat is rekornak számít. Még sosem szavaztak 1990 óta ennyien délelőtt a pártokra és a jelöltekre. 2002-ben nem volt 27 százalék ilyenkor a részvétel, és akkor volt az eddigi legmasabb 72 százalék feletti a voksolás.”

KategóriákMETÁL