Vágvölgyi B. András Greed című regényét mutatják be Pécsett május 12-én, csütörtökön, az Apolló moziban. A program ingyenes, de előzetes helyfoglalásra szükség van.

A cikk a hirdetés után folytatódikVágvölgyi András megírta az új Kis Magyar (Globalista) Pornográfiát – így zárul Végel László író, drámaíró rövid recenziója a Magyar Narancs egyik alapító-szerkesztője, Vágvölgyi B. András Greed – A Mohóság fojtogató súlya című új könyvéről, amelyet május 12-én, csütörtökön mutatnak be Pécsett, az Apolló Moziban – Facebook-esemény: ITT.

Fontos: az esemény ingyenesen látogatható, de előzetes helyfoglaláshoz kötött, amit ezen az oldalon, a “jegyet veszek” gombra kattintva tudnak megtenni. Értelemszerűen a helyek korlátozott számban érhetők el.

Vágvölgyi B. András újságíró, szerkesztő, kritikus, filmrendező, íróval a könyvről Keresztesi József író, kritikus beszélget majd. Egy könyv címválasztása nyilvánvalóan soha, vagy szinte soha nem a véletlen műve, de ezúttal különösen beszédes is, mivel a regény kiindulópontja Erich von Stroheim a világ 12 legjobb filmje közé beválasztott 1924-esd Greed (magyarul: Gyilkos arany) című filmje. Ebből a filmből vetítenek a pécsi könyvbemutató nyitányaként részleteket, a kor hangulatát pedig a mindig szenzációs Darvas Kristóf mozizongorázása teremti meg garantáltan.

Vágvölgyi B. András – Fotó: Kollányi Péter/MTI

A program tehát önmagában, a könyv és az 1924-es film ismerete nélkül is ajánlott, persze nyilván az a legjobb, ha valaki csütörtökig el is olvassa Vágvölgyi B. új, a Libri által kiadott könyvét. És, hogy tényleg érdemes, azt a már említett Végel-kritika alapján is mondhatjuk. A szerzőről azt írja, hogy az egykori Narancs-nemzedék szenzibilitásának ritka hűséges megmentője. A könyvről pedig egyebek mellett ezt: „Az örökifjú Vágvölgyi B. András regényének világa legalább olyan sokértelmű, mint amit a cím sugall. A mai életről szóló narratíva mozaikosan felépített, kaleidoszkópszerű regényszerkezet nyelvi anarchiájában rajzolódik ki a tegnapi és a mai magyar tér. (…) Vágvölgyi az új nemzedék nyelvén jeleníti meg az öncélúan mohó világot, amelyben minden kiárusítható: a jellem, a világnézet, az igazság, a szerelem, a kaland, a politika, az érzelem, a gondolat, a gyilkosság, a barátság, a valóság, a képzelet, a korszellem, a hagyomány…, főképpen az irodalom és a művészet.”

KategóriákJAZZ