Több mint 4 éve juttat el független híreket a kistelepülésekre a Nyomtass te is!, amely most, mint azt a Nyomtass te is! stábja közölte, felkerült az angliai Balkan Insight portál 2021-es hőslistájára.

A cikk a hirdetés után folytatódikMint fogalmaznak a közleményben, habár Magyarország nem tekinthető még a Nyugat-Balkán részének sem, amely régióra a Kelet-Európával foglalkozó egyik legtekintélyesebb angol nyelvű internetes újság, a Balkan Insight fókuszál, időnként mégis foglalkoznak Magyarországgal. A Nyomtass te is! munkáját pedig fontosnak tartották megemlíteni az idei év hősei között, amelyet az Emberek, akik változtattak címmel tettek közzé. A hírt egyébként a közlemény szerint az Azonnali.hu vette észre.

„2017-ben, amikor a kormány elkezdte átvenni a regionális újságokat, ezzel akarva elszigetelni a vidéki embereket a valódi, tényeken alapuló információktól, néhány újságíróval úgy döntöttünk, hogy cselekedni kell” – nyilatkozott a Nyomtass te is! létrejöttének körülményeiről a Balkan Investigative Reporting Networknek (BIRN) L. László János, a hetente megjelenő Nyomtass te is! alapítója és főszerkesztője.

László Jánosék először úgy gondolták, hogy elég egy heti kivonatot összeállítani a független média legfontosabb híreiből digitális formában, amit ingyen letölthetnek az emberek, és az spontán módon el fog terjedni – írja a BIRN. Hamar rájöttek azonban, hogy túl kevés egy kritikus gondolkodású kiadványt összerakni, a terjesztéséről is gondoskodni kell. Így indult el a Nyomtass te is! mozgalom, amely mára több száz aktivistával rendelkezik, akik hétről hétre kistelepülésekre viszik a hetilapot, és bedobják a helyiek postaládájába – írja a portál.

A Nyomtass te is!-t a BIRN Dávid és Góliát harcához hasonlította, hiszen egy egyszerű, fekete-fehér, négyoldalas kis újságról van szó, amely felveszi a harcot a köztévéből és a rádiókból áradó kormánypropagandával szemben. Sokak, különösen a vidéki idősek számára mégis ez az egyetlen hiteles információforrás. Voltak, akik számára igazi „valóságsokk” volt az az információ a járvány harmadik hullámának tetőpontján, hogy több mint 30 ezren haltak meg a vírusban, amit a KESMA és közmédia igyekezett eltitkolni – hozta fel példaként a főszerkesztő.

A BIRN egyébként az Underground Newspaper Fights Orban’s Propaganda Machine címmel vezeti fel a Nyomtass te is! szereplését a listán, ami körülbelül azt jelenti, hogy Szamizdat, ami felveszi a harcot Orbán propagandagépezetével.

A Nyomtass te is!-ről érdemes tudni – írja a mozgalom sajtóközleménye –, hogy az előválasztások idején kétszer is 106-féle verziót készített az újságból, amelyekben választókerületenként mutatta be az ellenzéki jelölteket, majd a helyi eredményeket. Az újság azóta is készít választókerületi változatokat. Legutóbb népszavazási különszámmal jöttek ki, amelyben elmagyarázzák, miről szólnak a népszavazási kérdések, miért fontos aláírni, támogatni a népszavazási kezdeményezést. Szeretnék, ha ez minden aláírásgyűjtő pultnál megtalálható lenne – ezért is kérik szimpatizánsaikat az egész országban, hogy oda, ahol nem látják, hogy ki lenne téve, vigyenek 50-100 példányt a népszavazási különszámból.

A Nyomtass te is! az egyetlen magyarországi szervezet, amely felkerült a Balkan Insight hőslistájára, olyan aktivisták közé, mint a török rockzenész Haluk Levent, aki az emberi jogok egyik harcosává vált az egyre autoriterebb Törökországban, a koszovói nők helyzetére hosszú idő után először rámutató Eurisa Rukovci, vagy Arjan Salaj albán biztonsági őr, aki 25 ember életét mentette meg egy tűzben, miközben maga nem élte túl a mentést.

KategóriákMETÁL